Punjena je nadjevom od jaja, jogurta i oraha, a ono što je najbitnije, budete li je pripremali neće vam oduzeti puno vremena. Izuzetno je dobra jer ona i nije poput ostalih kolača, ponekad baš razveseli svojom posebnošću.
Dominacijom oraha i tekućim preljevom dobiva tu posebnost te je izvana hrskava, a iznutra jako sočna.
U nastavku pročitajte recept, a još genijalnih ideja potražite na blogu La Martina Cakes i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 500 g kupovnih kora za savijače
- 4 jaja
- 10 jušnih žlica šećera
- 1 jogurt
- 1 prašak za pecivo
- 2 jušne žlice krušnih mrvica
- 250 g mljevenih oraha + 100 g krupno sjeckanih oraha za posipanje
- Jaja sa šećerom izmutiti te dodati jogurt, prašak za pecivo, prezlu i mljeveni orah.
- Sve sjediniti.
Još:
- 50 g maslaca
- 2 dcl ulja
- Preljev:
- 1 L vode
- 500 g šećera
- Sok 2 limuna
Postupak pripreme:
- Prvo pripremite preljev tako da se stigne ohladiti jer se vruća baklava zalijeva ohlađenim preljevom.
- Zakuhajte sastojke da se šećer rastopi i ostavite da se ohladi.
- Kore izrežite na veličinu tepsije.
- Sada pripremite nadjev.
- Rastopite maslac na vatri te mu dodajte ulje. Sjedinite.
- Tepsiju malo nauljite i stavljate po dvije kore tako da svaku malo premažete smjesom ulja i maslaca.
- Na dvije kore stavljate smjesu nadjeva s orasima, razmažite te pospite još šakom krupno sjeckanih oraha. I tako redom. Na kraju zna često ostati tri kore pa vi stavite tri za kraj.
- Prelijte ostatkom ulja i maslaca što vam je ostalo.
- Izrežite baklavu na trokute i pospite krupno sjeckanim orahom.
- Stavite peći na 180 C - 30 minuta. Kad je izvadite prelijte sokom kojeg ste pripremili i ohladili. To je to.
Dobar tek!