Sejtan je glutenska proteinska zamjena za meso, pogodan za raznovrsnu upotrebu u mnogim jelima. Sejtan možete napraviti u većim količinama, zamrznuti i koristiti kasnije. Možete ga marinirati i čuvati u marinadi par dana u hladnjaku i, kad vam je najzgodnije, pripremiti umjesto mesa na željeni način.
Servirajući ga uz povrće i umak od jogurta dobit ćete lagani i zasitni punovrijedni obrok kojim će biti zadovoljni i najveći ljubitelji mesa.
Sastojci:
• 400 g mariniranog sejtana
• 2 mrkve
• 2 krumpira
• 1 svježa paprika
• 1 luk
• 1 glavica brokule
• 3 žlice maslinovog ulja
• 1 čajna žličica začinske soli Lebensbaum
• himalajska sol, papar – količina po želji
Za marinadu za sejtan
• 1 jušna žlica senfa
• 3 jušne žlice tamari umaka
Priprema
1. Pomiješajte tamari umak i senf. Sejtan narežite na nareske debljine oko 7 mm. Marinirajte odreske od sejtana u marinadi najmanje pola sata.
2. Uključite pećnicu na 200°C .
3. Očistite i operite mrkvu, krumpir, papriku, luk i brokulu. Mrkvu i krumpir narežite na manje štapiće a papriku i luk na manje komadiće. Brokulu razdijelite na cvjetove i svaki cvijet na manje, podjednake komade.
4. Sve povrće stavite u posudu i začinite začinima te dobro promiješajte. Neka malo odstoji.
5. U tepsiju stavite začinjeno povrće, podlijte s 1,5 dl vode, pokrijte i stavite peći u zagrijanu pećnicu. Pecite dok povrće ne omekša, a pred kraj pečenja otkrijte povrće da se malo zapeče.
6. Sejtan izvadite iz marinade i popecite svaki odrezak kratko na maslinovom ulju sa svake strane, dok ne poprimi smećkastu boju. Stavite povrće i sejtan na tanjur za serviranje te poslužite uz umak od grčkog jogurta i češnjaka!
Vaša Zdrava.iva
Ivanku Brček, Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!