Kolumne 08. listopada 2018.

Sezonska pita sa šljivama, cimetom i rumom

foto: 50 shades of hunger
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao što sam već mnogo puta spomenula, jako volim pite. Fino prhko tijesto, bogati nadjev... i milijun mogućnosti. Tako sam ovaj put odlučila predstaviti svoju prhku pitu od šljiva s cimetom i rumom, na dva načina.

Ista receptura, samo drugačija prezentacija. Tek toliko da pokažem koliko mogućnosti pruža izrada pita. A miris... miris je nešto neopisivo. Ako volite šljive, cimet, rum, ovo je definitivno pita broj jedan za ovo ljeto. Iskoristite sezonu šljiva dok još traje – ja sigurno hoću!

 

Možda vas zanima... Malo drugačija pita od jogurta i maline Kolumne

 

TIJESTO :

  • 35 dkg glatkog brašna
  • 25 dkg maslaca
  • 10 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • Po želji korica limuna

NADJEV:

  • 500-600 g šljiva bez koštica
  • 1-2 žlice cimeta
  • 1-2 žlice ruma
  • šećer po želji

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

 

Priprema:

  1. Zamijesiti prhko tijesto i staviti na hlađenje dok pripremate nadjev.
  2. Šljive staviti u posudu i dodati im cimet, rum i po želji malo šećera. Kuhati na laganoj vatri kratko, možda desetak minuta. Ako vam se čini prerijetko, možete dodati malo gustina ili pudinga od vanilije. Nakon pečenja i hlađenja, nadjev će se svakako stisnuti.
  3. Tijesto prethodno ne pečem, vi možete ako želite ili se bojite da vam se neće dolje dovoljno ispeći. Ukrasiti možete po želji ostatkom tijesta.
  4. Peći na 180 stupnjeva oko 45 min, ovisno o pećnici, dok tijesto lijepo ne porumeni. Gornje tijesto prije pečenja premazati razmućenim jajetom.

Uživajte!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.