Ista receptura, samo drugačija prezentacija. Tek toliko da pokažem koliko mogućnosti pruža izrada pita. A miris... miris je nešto neopisivo. Ako volite šljive, cimet, rum, ovo je definitivno pita broj jedan za ovo ljeto. Iskoristite sezonu šljiva dok još traje – ja sigurno hoću!
TIJESTO :
- 35 dkg glatkog brašna
- 25 dkg maslaca
- 10 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
- Po želji korica limuna
NADJEV:
- 500-600 g šljiva bez koštica
- 1-2 žlice cimeta
- 1-2 žlice ruma
- šećer po želji
Priprema:
- Zamijesiti prhko tijesto i staviti na hlađenje dok pripremate nadjev.
- Šljive staviti u posudu i dodati im cimet, rum i po želji malo šećera. Kuhati na laganoj vatri kratko, možda desetak minuta. Ako vam se čini prerijetko, možete dodati malo gustina ili pudinga od vanilije. Nakon pečenja i hlađenja, nadjev će se svakako stisnuti.
- Tijesto prethodno ne pečem, vi možete ako želite ili se bojite da vam se neće dolje dovoljno ispeći. Ukrasiti možete po želji ostatkom tijesta.
- Peći na 180 stupnjeva oko 45 min, ovisno o pećnici, dok tijesto lijepo ne porumeni. Gornje tijesto prije pečenja premazati razmućenim jajetom.
Uživajte!