Kolumne 07. travnja 2018.

Sicilijanske naranče - talijanski specijalitet s rižom

foto: Feel Good Kuharica
gastro postao gastro.24sata.hr
Okruglice s rižom, punjene mljevenim mesom, nalik narančama, uz koje sam postala omiljena kuharica među djecom u obitelji.

Da nisam gledala talijansku krimi-seriju Inspektor Montalbano ne bih ni znala da postoji jelo sa savršenim miksom sastojaka koji djeca obožavaju, a i odrasli rado jedu. U toj seriji zapela mi je za oko žena koja radi savršene “siciliani arancini”. Na ekranu svi ližu prste, a ja se čudim pa zar nisu arancini ušećerene kore od naranče? I jesu.

 

Možda vas zanima... Shakshouka - jednostavno i veselo jelo Kolumne

 

Ali kad sam proguglala, saznala sam i za ovaj sicilijanski specijalitet – okruglice s rižom, punjene mljevenim mesom, nalik nnarančama. Uz taj specijalitet postala sam omiljena kuharicanmeđu djecom u obitelji :)

Lako se radi, uspjele su od prve.

 | Author: Feel Good Kuharica foto: Feel Good Kuharica

Skuhajte rižu sa šafranom ili curryjem (naranče su žute, zar ne?). Kod kuhanja treba manje vode nego inače, jer se riža mora lijepiti. Miješano mljeveno meso se prodinsta na luku, može se dodati sitno narezanu mrkvu, može i graška, potom koncentrat od rajčice i mljevena paprika. Sve pustiti da se ohladi

 

Možda vas zanima... Klasik u novom ruhu: Knedle od jabuka Kolumne

 

Potom namočite ruke u vodu s octom, da se riža manje lijepi, stavite na dlan rižu, potapšajte je i u sredinu stavite žličicu mljevenog mesa te oblikujte okruglicu. Provaljajte ju u brašno i odložite u staklenu posudu.

Kad potrošite svu rižu, stavite okruglice u hladnjak. Za sat-dva, a možete i drugog dana, uvaljajte okruglice ponovno u brašno, zatim u jaje i u krušne mrvice te pohajte u vrućem ulju. Dobit ćete savršene male, žute naranče. Ako imate vremena, možete ih ukrasiti listićima peršina ili bosiljka, posipati parmezanom i poslužiti.

Potrebni sastojci:

  • riža
  • miješano mljeveno meso
  • šafran ili curry
  • mrkva i/ili grašak
  • luk
  • koncentrat rajčice
  • mljevena paprika
  • sol, Vegeta

Dobar tek!

Feel Good Kuharicu možete pratiti na ovom linku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.