Šetnja tržnicom i biranje svježih, domaćih namirnica definitivno je jedna od mojih najdražih proljetnih aktivnosti. Šaroliko i živo, glasno i prepuno života; takav je redovito ugođaj na osječkoj tržnici u svibnju pa je odabir bogate ponude prava uživancija.
Dok šetam tržnicom kupujem ono što me privuče "na oko" i odmah u glavi spontano kreiram recepte i ideje za neka nova jela.
Kada smo kod proljetnog voća svi uvijek jedva dočekamo slatkaste crvene vitaminske bombe koje nas privlače svojom bojom i mirisom. Jagode su zvijezda proljeća i ovaj puta sam ih ukomponirala u jednu brzu i jako zdravu sirovu tortu.
Torta je u biskvitu bogata bademima koji su odličan izvor dobrih masnoća i energije. Ima tu i suhoga voća koje daje slatkoću pa nije potrebno dodavanje nikakvog šećera kao u klasičnim tortama.
Jagode sam iskoristila za kremu koja se jednostavno izradi u blenderu, a povežemo ju pomoću supermoćnih chia sjemenki. Za još bolju gustoću kremi se osim navedenih sastojaka mogu dodati i indijski oraščići.
S obzirom na to da nema pečenja za ovu tortu potrebne su vam samo kvalitetne namirnice, dobar blender i kalup za torte. Dobro ju ohladite i uživajte u super deliciji bez imalo šećera.
Sastojci za biskvit:
- suhe datulje: 1 šalica
- suhe brusnice: 1 šalica
- agavin sirup: 4 žlice
- bademi: 4 šalice
- tekuća aroma vanilije dr.Oetker
- sirovi kakao (ili nezaslađeni kakao): 3 žlice
Sastojci za kremu:
- smrznute banane: 2
- jagode: 350g
- chia sjemenke: 4 žlice
- agar agar ili želatina: 2 žličice (otopiti na vatri u malo vode)
- agavin sirup: 4 žlice
Ostavite nešto jagoda i malo mljevenih lješnjaka za dekoraciju.
Postupak pripreme pogledajte u videu.
Možete me pronaći na Facebooku i Instagramu!