Kolumne 03. srpnja 2016.

Slana poslastica s juga Francuske

pissaladiere3.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Pissaladière je jedno od poznatijih jela južne Francuske gdje se na komade može kupiti u pekarnicama. Tijesto je slično onome za pizzu (samo malo deblje), a fini nadjev od luka, maslina i inćuna osvojit će ljubitelje mediteranske kuhinje.

Neke novije verzije ovog jela za podlogu koriste lisnato tijesto, ali meni je draža ova klasična. Kada sam prvi put pravila pissaladiere slijedila sam recept iz kuharice Francuska kuhinja (autorica J. Harris i F. Warde), a ovo je tek malo modificirana verzija tog recepta.

Sastojci:
Za tijesto:

  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 150 ml mlake vode
  • 300 g brašna (ja sam koristila 200 g oštrog bijelog pšeničnog i 100 g inregralnog pšeničnog)
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 1 kg luka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 25 g maslaca
  • malo listića timijana
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 15-ak maslina
  • 20-ak fileta slanih inćuna
pissaladiere2.jpg | Author:

Postupak:

  1. Pomiješajte kvasac sa šećerom, dodajte malo mlake vode i ostavite 10 minuta da se napravi pjenica.
  2. U posudu stavite brašno, posolite, promiješajte pa dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i ostatak tople vode. Nekoliko minuta mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Dno posude nakapajte s malo ulja pa rukom to ulje razmažite po posudi, u posudu stavite tijesto, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat.
  4. Dok se tijesto diže, pripremte nadjev. Luk očistite, prerežite na pola i narežite na tanke ploškice.
  5. U velikoj tavi zagrijte ulje i maslac, dodajte malo listića timijana a zatim i narezani luk. Na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, pazeći da se ne primi za dno tave, luk pirjajte oko 40 minuta, odnosno dok ne primi lijepu svijetlo smeđu boju i lagano se karamelizira.
  6. Posolite (pažljivo jer su i inćuni slani) i popaprite te ostavite nadjev da se malo ohladi prije nego njime nadjenete tijesto.
  7. Pećnicu zagrijte na 220°C.
  8. Lim za pečenje (30x38 cm) obložite papirom za pečenje (ili lim samo premažite uljem).
  9. Dignuto tijesto lagano premijesite pa ga na brašnom posutoj radnoj površini rastanjite a zatim formirajte po limu za pečenje. Po tijestu rasporedite pripremljeni pirjani luk, masline i inćune (složite ih između maslina, u obliku rešetke).
  10. Pecite 20 minuta na 220°C i poslužite toplo.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.