Kolumne 16. siječnja 2014.

Slano i slatko s narančom

nara.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Naranča je zahvalna namirnica koja se savršeno sljubljuje ne samo u slatkim verzijama na koje smo navikli, već i u kombinaciji s bijelim mesom, tamnim mesom divljači ili s ribom stvara posve nove okuse kao i doživljaje iz naših malih kuhinja.

Ovaj put vam prezentiram jelo sastavljeno od purećih medaljona mariniranih u narančinom soku sa medom i zvjezdastim anisom, omotani pršutom i posluženi sa zlatnim šampinjonom punjenim rezancima od mrkve.

Pureći medaljoni s narančom i kurkumom
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Sastojci za 4 osobe:

  • 600 g purećeg filea
  • 300 g zlatnih šampinjona
  • 500 g naranče
  • 100 g pršuta
  • 1 mrkva
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica kurkume
  • 0.05 l maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • Sol, papar, zvjezdasti anis

Priprema:

  1. Pureći file narežite na 8 jednakih medaljona, posolimo i popaprimo te ih ostavimo preko noći u marinadi od narančinog soka, meda i zvjezdastog anisa.
  2. Izvadite ih iz marinade, posušite na papirnatom ručniku te ih omotajte tanko narezanim pršutom.
  3. Na emulziji maslinovog ulja i maslaca vrlo lagano pržite medaljone. Kad su napola gotovi, dolijte sok od naranče, jednu žličicu kurkume i kuhajte dovoljno dugo dok se umak reducira i postane gust.
  4. Jelo začinite sa soli, paprom i peperonćinom po želji.
  5. Medaljone poslužite uz prepečene zlatne šampinjone punjenje rezancima od mrkve.

Tortica od naranče i čokolade
Tortica pripremljena i izvedena u individualnoj porciji. Moguće ju je pripremiti i u većoj formi.

Sastojci:
Biskvit:
150 g maslaca
90 g šečera u prahu
1 jaje
250 g oštrog brašna
1 žličica cimeta u prahu
korica od 1 naranče

Krema od naranče:
2 dcl slatkog vrhnja
1 naranča
2 listića želatine

Čokoladni mousse:
50 g tamne čokolade
1 dcl vrhnja za kuhanje
2 dcl slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Za biskvit je potrebno izmješati šećer i maslac, zatim dodati jaje pa brašno. Mješati dok smjesa ne postane glatka, onda je staviti u hladnjak na pola sata.
  2. Razvaljajte na debljinu 2-3 mm, formirati i peći 15ak minuta na 170 stupnjeva.
  3. Namočite želatinu u hladnoj vodi i otopite ju u soku od naranče na posve laganoj vatri ( ne smije prokuhati ).
  4. Kad se sok ohladi dodajte ga izmješanom slatkom vrhnju uz koricu naranče te stavite hladiti.
  5. Za čokoladni mousse stavite zagrijati vrhnje za kuhanje. Kad dođe do točke vrenja, maknite sa vatre i prelijte preko čokolade. Kad se smjesa malo ohladi, dodajte par kapi likera od naranče te pomiješajte sa izmiksanim slatkim vrhnjem. Staviti hladiti.
  6. Kad se kreme ohlade, stavite ih u dresing vrećicu te ih fino aranžirajte između pečenog biskvita.
  7. Ukrasite sa filetiranom narančom i umakom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.