Ovaj put vam prezentiram jelo sastavljeno od purećih medaljona mariniranih u narančinom soku sa medom i zvjezdastim anisom, omotani pršutom i posluženi sa zlatnim šampinjonom punjenim rezancima od mrkve.
Pureći medaljoni s narančom i kurkumom
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Sastojci za 4 osobe:
- 600 g purećeg filea
- 300 g zlatnih šampinjona
- 500 g naranče
- 100 g pršuta
- 1 mrkva
- 1 žlica meda
- 1 žličica kurkume
- 0.05 l maslinovog ulja
- 50 g maslaca
- Sol, papar, zvjezdasti anis
Priprema:
- Pureći file narežite na 8 jednakih medaljona, posolimo i popaprimo te ih ostavimo preko noći u marinadi od narančinog soka, meda i zvjezdastog anisa.
- Izvadite ih iz marinade, posušite na papirnatom ručniku te ih omotajte tanko narezanim pršutom.
- Na emulziji maslinovog ulja i maslaca vrlo lagano pržite medaljone. Kad su napola gotovi, dolijte sok od naranče, jednu žličicu kurkume i kuhajte dovoljno dugo dok se umak reducira i postane gust.
- Jelo začinite sa soli, paprom i peperonćinom po želji.
- Medaljone poslužite uz prepečene zlatne šampinjone punjenje rezancima od mrkve.
Tortica od naranče i čokolade
Tortica pripremljena i izvedena u individualnoj porciji. Moguće ju je pripremiti i u većoj formi.
Sastojci:
Biskvit:
150 g maslaca
90 g šečera u prahu
1 jaje
250 g oštrog brašna
1 žličica cimeta u prahu
korica od 1 naranče
Krema od naranče:
2 dcl slatkog vrhnja
1 naranča
2 listića želatine
Čokoladni mousse:
50 g tamne čokolade
1 dcl vrhnja za kuhanje
2 dcl slatkog vrhnja
Priprema:
- Za biskvit je potrebno izmješati šećer i maslac, zatim dodati jaje pa brašno. Mješati dok smjesa ne postane glatka, onda je staviti u hladnjak na pola sata.
- Razvaljajte na debljinu 2-3 mm, formirati i peći 15ak minuta na 170 stupnjeva.
- Namočite želatinu u hladnoj vodi i otopite ju u soku od naranče na posve laganoj vatri ( ne smije prokuhati ).
- Kad se sok ohladi dodajte ga izmješanom slatkom vrhnju uz koricu naranče te stavite hladiti.
- Za čokoladni mousse stavite zagrijati vrhnje za kuhanje. Kad dođe do točke vrenja, maknite sa vatre i prelijte preko čokolade. Kad se smjesa malo ohladi, dodajte par kapi likera od naranče te pomiješajte sa izmiksanim slatkim vrhnjem. Staviti hladiti.
- Kad se kreme ohlade, stavite ih u dresing vrećicu te ih fino aranžirajte između pečenog biskvita.
- Ukrasite sa filetiranom narančom i umakom.