Kolumne 2633 prikaza 28. lipnja 2017.

Slasna, a zdrava: Čokoladna torta s avokadom

Ena Kokanović
gastro postao gastro.24sata.hr
Avokado, kvinoja…na tren biste pomislili da je riječ možda o nekom novom receptu za guacamole ali ne, riječ je torti zbog koje će te zaboraviti sve klasične čokoladne kreme koje ste do sada probali. Ova veganska divota je, opet, samo par miksanja daleko.

Veganski deserti su, doista, mala umjetnička djela. Nezamislivo mi je bilo raditi čokoladnu kremu koja nije, recimo, kuhana na pari s mlijekom i jajima.

 

Možda vas zanima... NICEcream: Priča o zdravom domaćem sladoledu Kolumne

 

Najbolje od svega je što ne morate imati grižnju savjesti kada jedete ovu tortu pošto su njeni sastojci zdravi, možda ne izbalansirani, ali zadržat ćemo na tome da su zdravi. U svakom slučaju, ako se brinete zbog potencijalnih grama viška, jedite ju ponedjeljkom, taj dan ni trava ne raste i ništa se ne prima! To je barem moj moto, možete ga posuditi slobodno.

 

 | Author: Ena Kokanović Ena Kokanović


 
Za biskvit će vam trebati:

  • 250 g kvinoje
  • 450 ml vode
  • 180 g datulja
  • 1žlč praška za pecivo
  • 4 žlice kaka
  • 2 žlč Chia sjemenki
  • malo soli
  • 2 žlice zaslađivača – javorovog sirupa

Avokado kremu pripremite od:

  • 2 avokada
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 2 žlč kokosovog ulja
  • 4 žlice kaka

Postupak pripreme:

  1. Kvinoju natopite u vodi na 15 minuta, ocijedite što je preostalo.
  2. Dodajte sve ostale sastojke i izblendajte dok ne postane glatko.
  3. Podijelite na dva dijela i pecite na 180 stupnjeva 35 minuta.
  4. Za kremu stavite sve sastoje u posudu za miksanje i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Namažite biskvite kremom i ukrasite jagodama!

Savjet: Možete koristiti bilo koje voće koje volite. Ja imam još nešto jagoda u vrtu pa sam ih iskoristila za ovu prigodu.

Tražite li još slasnih, zdravih recepata, svratite na Enin Youtube kanal Foodgasm Croatia ili je zapratite na Instagram i Facebook profilima.  

 

Možda vas zanima... Točkasta tjestenina s domaćim pestom od blitve Kolumne

 

Cijeli postupak pripreme pogledajte u videu. Dobar tek!

 

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Angy 10:40 29. Siječanj 2018.

    Nešto sa ovim receptom ne valja, ili nije detaljno objašnjen. Moj kolač sa vrlo skupim sastojcima je završio u smeću, jer je bio nejestiv. Nakon što sam umjesto 15 min quinoju namakala sat vremena, pokušala sam izmiksati smjesu kako je ... prikaži još!e navedeno u receptu, međutim to je naprosto nemoguće. Sitna i pretvrda quinoja je bježala od nožića. Niti mini sjeckalica koja sjecka apsolutno sve, niti štapni mikser sa turbo brzinom nisu pomogli. Krema od avokada je fina!