Kolumne 17920 prikaza 09. veljače 2020.

Sočan kuglof s narančom i čokoladnim kapljicama

Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Naranča i tamna čokolada recept su za savršeno popodne...

Brzinski smutite smjesu za kuglof, pijuckajte kavu dok se peče i hladi pa uživajte s obitelji u sočnom kolaču.

Možete ga posuti šećerom u prahu, preliti čokoladnom glazurom ili čak poslužiti uz tučeno vrhnje. Pokoja kandirana korica naranče također nije naodmet. Uživajte!

 

Možda vas zanima... Neodoljiv cheesecake s mousseom od kave Kolumne

 

Druge recepte potražite na blogu Pregacha i pratećem Instagram profilu!

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Sastojci:

  • 4 jaja (M)
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 200 ml ulja
  • 200 ml soka od naranče
  • Naribana kora dvije naranče
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane čokolade

Za glazuru:

  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žlice ulja

 

Možda vas zanima... Od zrelih banana napravi slasne brownieje! Kolumne

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite. Jaja razdvojite. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
  2. Žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i ekstraktom miksajte na jakoj brzini par minuta, dok ne posvijetle i ne udvostruče volumen. Smanjite brzinu, pa lagano ulijevajte ulje. Dodajte sok i koru naranče i kratko sjednite mikserom.
  3. U prosijano brašno s praškom za pecivo dodajte čokoladne komadiće i promiješajte kako bi čokolada bila prekrivena brašnom (navodno pomože da čokolada ne padne na dno, ali kod mene su bili dosta veliki komadi pa je dosta čokse palo na dno, odnosno na vrh kuglofa) i sjednite špatulom, lagano. Zatim biskvitu umiješajte i bjelanjke, lagano, dok se smjesa fino ne izmiješa.
  4. Pecite oko 45 min (slobodno napravite test čačkalicom) i ostavite da se hladi bar pola sata prije nego krenete s okretanjem kuglofa.
  5. Po želji možete posuti nekom glazurom, šećerom u prahu ili poslužiti uz šlag. Ja sam otopila čokoladu s uljem na pari pa prelila preko kolača.

Uživajte!

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.