Kuglof je jedan od klasika austrijske kuhinje, a neizostavni je kolač i u našim krajevima, i za blagdane i za 'obične' dane. S klasičnim mamornim kuglofom ne možeš pogriješiti, a za njegovu izradu ne trebaš imati neke posebne kulinarske vještine. Sve što ti treba jest samo malo truda i dobre volje, kvalitetni sastojci i kalup, a rezultat i oduševljenje obitelji neće izostati - garantiramo!
Kako i gdje je nastao kuglof?
Dok ga mi poznajemo kao kuglof, ovaj kolač poznat je još i kao Gugelhupf, Bundt cake, kouglof, bábovka, guguluf, šarkelj - samo neka od njegovih mnogih imena. Mnogo je priča o njegovom nastanku, a sam početak kolača karakterističnog oblika seže daleko u prošlost, prije više od dvije tisuće godina.
Na arheološkom nalazištu rimskog vojnog logora u okolici Beča pronađen je kalup koji se smatra ranim prototipom današnjeg kalupa kakvog poznajemo. Vjeruje se kako su ga Rimljani rado pripremali jer im je ovaj okrugli kolač zlatno žute boje simbolično predstavljao rotirajuće sunce.
Međutim, padom Rimskog Carstva gubi se svaki trag ovom kolaču sve do 15. stoljeća kada kuglof postaje popularan u zemljama poput Francuske, Švicarske, Njemačke i Austrije. Danas najčešće Francuzi i Austrijanci svojataju njegovo podrijetlo.
U gradu Ribeauvillėu se u srpnju odvija Festival kuglofa, a priča kaže da su kuglof u ovaj gradić donijela Tri kralja. Kada su Turci konačno pobijeđeni, u Beču se mogao osjetiti utjecaj Otomanskog carstva, a na austrijskim se stolovima često mogao vidjeti kolač u obliku turbana.
Iako je na početku bio "kolač za siromahe", u 19. st. kuglof je postao tipični austrijski kolač koji se jeo u dobrostojećim obiteljima za doručak i posluživao uz popodnevni čaj. Upravo iz Beča je kuglof vjerojatno i došao u Hrvatsku.
Mramorni kuglof - omiljeni klasik!
Kuglof je kolač prepoznatljiviji po svom izgledu nego po sastojcima. Naime, sastojci se mogu mijenjati te se tako u našim sjevernim dijelovima bio obogaćen grožđicama i orasima, u našim južnim dijelovima obogaćivale su ga ušećerene korice limuna i naranče, bademi ili smokve.
Ono što im je svima zajedničko je specifičan oblik za koji je potreban kalup. Mi smo se odlučili za onu klasičnu varijantu - mramorni kuglof.
Isprobaj i ove recepte za kuglof...