Razmišljala sam hoću li u ovom slučaju napraviti odmak od slastica i predstaviti vam recept za meni jako dragu lisnatu salatu s narančom i sumacom, neko mesno ili riblje jelo, ali... Ali. Kako ja mislim da se slasticama i dalje ne posvećuje dovoljno pažnje od strane naših restorana, velikih i malih, ja ću nastaviti, u mojim amaterskim nastojanjima, čvrsto držati slatku stranu.
Ako ste čitali moje prijašnje recepte objavljene na Gastrosferi primijetili ste da se uglavnom držim all-in-one slastica. Dakle, jedna smjesa ili jedno tijesto, ponekad neka vrsta preljeva, sirupa ili glazure. Time želim razbiti stereotip da je neophodna krema, više krema, najviše krema, pa onda i dva-tri lijepa ukrasa, da bi kolač bio ukusan.
Tako je i s ovom tortom – pečena smjesa se nakon pečenja prelije sirupom, a vi prosudite želite ju dodatno uljepšati čokoladnom glazurom. Po mom mišljenju – već je jako lijepa.
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 75 g kokosovog ulja
- 350 g šećera: 280 g za smjesu, 70 g za sirup
- 4 nešpricane domaće naranče, sok i korica
- 1 nešpricani domaći limun, sok i korica
- 300 g mljevenog badema, prije tostiranog
- 5 jaja
- 80 g brašna
- Soli na vrh noža
- Kandirana korica naranče rezana na trakice
Kolač je vrlo jednostavan za napraviti, no pročitajte cijeli recept prije nego krenete u izradu.
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Lim za pečenje promjera do 22 cm obložite papirom za pečenje. Tostirajte bademe na suhoj tavici, ohladite i sameljite.2. Lagano otopite maslac i kokosovo ulje – ne dozvolite da zakuha, samo ga dovedite u tekuće stanje i onda ohladite na sobnu temperaturu.
3. Umiješajte maslac, 280 gr šećera i korice od citrusa. Možete miješati mikserom, a možete i ručno. Ako koristite mikser odaberite srednju brzinu, bitno je da se smjesa ne miksa prejako. Dodajte polovicu smjese mljevenih badema i nastavite miješati, pa dodajte jaja, jedno po jedno. Na kraju dodajte ostatak badema, brašno i sol, te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
4. Rasporedite smjesu u lim za pečenje i izravnajte površinu. Pecite 50 minuta, slobodno provjerite štapićem je li kolač pečen nakon tog vremena, no budite pažljivi – štapić kod pečenog kolača neće izaći suh, nego vlažan obzirom da je takva tekstura kolača. No ako nije pečen, to ćete primijetiti. Bitno je da ga ne prepečete.
5. Desetak minuta prije isteka vremena pečenja, napravite sirup. U maloj zdjelici zakuhajte preostali šećer i sok od naranče i limuna. Čim sirup zakuha, maknite ga s vatre.
6. Kada tortu izvadite iz pećnice, ostavite ju u limu za pečenje i premazujte sirupom uz pomoć kista, dok niste potrošili cijeli sirup. Budite strpljivi kod upijanja, no ne brinite, nećete morati stajati uz kolač dulje od desetak minuta. Znam da je mnogima od vas brzina izrade kolača skoro najbitnija stavka.
7. Ukrasite kandiranom koricom naranče, narezanom na tanke rezance, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, može i preko noći.
Dobar tek!