Ovaj jednostavan kakao kuglof osim s narančom obogaćen je pireom od butternut tikve koji garantira sočnost i vlažnost ovog kolača! Ako na vrijeme pripremite pire od bundeve, ovaj kolač napravit ćete k'o od šale! A niti priprema pirea nije toliko komplicirana...
Komad butternut tikve jednostavno ogulite i narežite na kockice podjednake veličine te kuhajte u vodi dok ne omekša. Kuhanu tikvu ocijedite, ohladite te izmiksajte u blenderu tako da dobijete glatki pire. Sada kada imate pire, spremni ste za dalje, a recept za ovaj ukusan jesenski kuglof čeka vas u nastavku!
Želite li uživati u još divnih recepata naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet i istoimene Facebook i Instagram stranice.
Za smjesu za kuglof bit će vam potrebno:
- 3 jaja
- 250 g šećera
- 200 g pirea od bundeve
- 100 ml tekućeg jogurta
- 100 ml ulja
- 1 žličica arome vanilije
- sok i naribana korica
- 1 manje naranče
- 180 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 80 g kakaa u prahu
Šećerni preljev:
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 3 žlice slatkog vrhnja
Priprema:
- Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom.
- Miksajte ih 2-3 dok ne dobijete svijetlu i gustu smjesu.
- Zatim uz lagano miksanje dodajte sok i naribanu koricu naranče.
- Pire od bundeve pomiješajte s jogurtom, uljem, aromom vanilije i kakaom.
- Dobivenu smjesu sjedinite sa smjesom od jaja i šećera.
- Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu bez grudica.
- Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof.
- Kuglof pecite 40-45 minuta na temperaturi od 170°C.
- Prije kraja pečenja kuglof češće provjeravajte čačkalicom kako se ne bi prepekao.
- Kada se kuglof ohladi pažljivo ga izvadite iz kalupa pa prelijte ga glazurom od šećera i slatkog vrhnja te dodatno ukrasite po želji.
- Za pripremu šećerne glazure slatko vrhnje i aromu vanilije pomiješajte sa šećerom tako da dobijete gustu, ali tekuću smjesu.
Dobar tek!