Među brojnim mitovima o ovom ukusno jelu jedan kaže kako su prostitutke kuhale umak oštrog mirisa kako bi klijente lakše privukli u javne kuće. Međutim, postoji i oprečno mišljene prema kojemu su ovaj umak pripremale zbog jednostavnosti pripreme kako bi imale više vremena za zaradu. Kojoj god se teoriji priklonite, špageti puttanesca sigurno će vas već na prvu osvojiti svojim savršenim mirisom i okusom, koji predstavljaju bit tradicionalne talijanske kuhinje.
Špageti putanesca (za 4 osobe)
Sastojci:
500 g špageta
Maslinovo ulje
4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
3 fileta inćuna
2 ljubičasta luka
2 svježe crvene chilly papričice bez sjemenki
Šaku crnih maslina očišćenih od koštica
400 g pelata
Mali svežanj bosiljka
Parmezan
Priprema:
1. Popirjate luk i češnja na maslinovom ulju.
2. Dodajte filete inćuna, nasjeckane crne masline, te sjeckane pelate.
3. Ubacite svježi bosiljak.
4. Povežite umak sa skuhanim špagetima.