Kolumne 08. travnja 2014.

Špageti puttanesca

lorenka.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Đurđica i Lorenka ovog tjedna su odlučile predstaviti jednostavan, ukusan umak specifičnog okusa i mirisa, ali i imena - puttanesca. Špageti puttanesca u slobodnom prijevodu mogli bi se tumačiti kao špageti na način prostitutki, a prema brojnim legendama to su ime dobili zbog intenzivnog mirisa koji se širio ulicama za vrijeme njegove pripreme.

Među brojnim mitovima o ovom ukusno jelu jedan kaže kako su prostitutke kuhale umak oštrog mirisa kako bi klijente lakše privukli u javne kuće. Međutim, postoji i oprečno mišljene prema kojemu su ovaj umak pripremale zbog jednostavnosti pripreme kako bi imale više vremena za zaradu. Kojoj god se teoriji priklonite, špageti puttanesca sigurno će vas već na prvu osvojiti svojim savršenim mirisom i okusom, koji predstavljaju bit tradicionalne talijanske kuhinje.

Špageti putanesca (za 4 osobe)

Sastojci:
500 g špageta
Maslinovo ulje
4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
3 fileta inćuna
2 ljubičasta luka
2 svježe crvene chilly papričice bez sjemenki
Šaku crnih maslina očišćenih od koštica
400 g pelata
Mali svežanj bosiljka
Parmezan

Priprema:
1. Popirjate luk i češnja na maslinovom ulju.
2. Dodajte filete inćuna, nasjeckane crne masline, te sjeckane pelate.
3. Ubacite svježi bosiljak.
4. Povežite umak sa skuhanim špagetima.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.