Kolumne Grillaj odgovorno uz Gastrolovce 29. svibnja 2020.

Srdelice na savor u novom izdanju s grilla

foto: Darko Kontin

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna od rijetkih prednosti rada u turizmu i godišnjih migracija iz kontinentalne Hrvatske u smjeru mora je to što nakon nekog vremena i mjesto uz more počinješ percipirati kao svoj dom. Najbolje ga možeš osjetiti kroz Okuse zavičaja.

Jedna od prednosti kada imaš dva različita zavičaja je i uživanje u više različitih zavičajnih jela. Bez obzira na to što zavičajno jelo za koje vam donosim recept u nastavku vuče korijene iz Istre, a ne iz središnje Dalmacije gdje ja boravim, smatram da će se univerzalno svidjeti svim ljubiteljima srdela. Pogotovo onima kojih ih pripreme u velikoj količini i kasnije ne znaju što bi s njima kada se ohlade.

U originalnom receptu srdele se valjaju u brašno i prže, ali kako smo u sezoni roštiljanja ja sam ih odlučio ispeći na grill tavi. Srdele iz asortimana Okusi zavičaja pribavio sam u Lidlu i konzervirao ih nakon grillanja u aromatičnoj kvasini. Ako vam je pri ruci roštilj, obavezno ga iskoristite umjesto grill tave!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Sastojci:

  • 500 g srdela iz asortimana Okusi zavičaja
  • 250 g žutog luka
  • 200 ml jabučnog octa
  • 150 ml bijelog vina
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • Sok polovice limuna
  • 30 grama pinjola
  • Nekoliko grančica ružmarina
  • Sol

Priprema:

  1. Srdele po želji očistite prije pečenja. Srdele očistite tako da ih primite za glavu i odvojite je od tijela, a nakon toga prstom izvucite utrobu iz njih. Isperite po mlazom čiste vode. Manje srdele ne morate čistiti, a ja rijetko čistim i veće već ih ispečem cijele i onda prstima odvajam meso od kostiju i tako ih čistim usred obroka.
  2. Srdele prebrišite papirnatim ubrusom i ispecite ih na roštilju ili na grill tavi koju ste prethodno premazali s malo maslinovog ulja. Pečene srdele nakon 5-6 minuta pečenja odložite sa strane.
  3. Za savor tanko nasjeckajte luk na polumjesece i stavite ga dinstati žlicu maslinovog ulja. Kada luk postane proziran u tavu ulijte bijelo vino i pustite da veći dio vina ispari. Ali ne u potpunosti. Zatim dodajte jabučni ocat i rukom zdrobljeni češnjak te pustite da i ocat malo ishlapi. 
  4. Na kraju dodajte u tavu maslinovo ulje, sok pola limuna i grančicu ružmarina.
  5. U staklenku poslažite nepojedene srdele i u slojevima ih prekrijte s ukiseljenim lukom i malo pinjola. Na kraju potopite srdele sa savorom i tako konzervirane čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

Najbolje su nakon par dana uz topli domaći kruh. Dobar tek!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.