Jedna od prednosti kada imaš dva različita zavičaja je i uživanje u više različitih zavičajnih jela. Bez obzira na to što zavičajno jelo za koje vam donosim recept u nastavku vuče korijene iz Istre, a ne iz središnje Dalmacije gdje ja boravim, smatram da će se univerzalno svidjeti svim ljubiteljima srdela. Pogotovo onima kojih ih pripreme u velikoj količini i kasnije ne znaju što bi s njima kada se ohlade.
U originalnom receptu srdele se valjaju u brašno i prže, ali kako smo u sezoni roštiljanja ja sam ih odlučio ispeći na grill tavi. Srdele iz asortimana Okusi zavičaja pribavio sam u Lidlu i konzervirao ih nakon grillanja u aromatičnoj kvasini. Ako vam je pri ruci roštilj, obavezno ga iskoristite umjesto grill tave!
Sastojci:
- 500 g srdela iz asortimana Okusi zavičaja
- 250 g žutog luka
- 200 ml jabučnog octa
- 150 ml bijelog vina
- 150 ml maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka
- Sok polovice limuna
- 30 grama pinjola
- Nekoliko grančica ružmarina
- Sol
Priprema:
- Srdele po želji očistite prije pečenja. Srdele očistite tako da ih primite za glavu i odvojite je od tijela, a nakon toga prstom izvucite utrobu iz njih. Isperite po mlazom čiste vode. Manje srdele ne morate čistiti, a ja rijetko čistim i veće već ih ispečem cijele i onda prstima odvajam meso od kostiju i tako ih čistim usred obroka.
- Srdele prebrišite papirnatim ubrusom i ispecite ih na roštilju ili na grill tavi koju ste prethodno premazali s malo maslinovog ulja. Pečene srdele nakon 5-6 minuta pečenja odložite sa strane.
- Za savor tanko nasjeckajte luk na polumjesece i stavite ga dinstati žlicu maslinovog ulja. Kada luk postane proziran u tavu ulijte bijelo vino i pustite da veći dio vina ispari. Ali ne u potpunosti. Zatim dodajte jabučni ocat i rukom zdrobljeni češnjak te pustite da i ocat malo ishlapi.
- Na kraju dodajte u tavu maslinovo ulje, sok pola limuna i grančicu ružmarina.
- U staklenku poslažite nepojedene srdele i u slojevima ih prekrijte s ukiseljenim lukom i malo pinjola. Na kraju potopite srdele sa savorom i tako konzervirane čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Najbolje su nakon par dana uz topli domaći kruh. Dobar tek!