Kolumne 18. prosinca 2018.

Stollen - njemačka tradicija duga šest stoljeća

foto: Dalibor Ikić
gastro postao gastro.24sata.hr
"Prvi zapisi o ovoj božićnoj poslastici datiraju još s početka 15. stoljeća. Zanimljivo je da su sastojci u tom vremenu bili znatno drugačiji – brašno, kvasac, ulje i voda", piše nam naš novi kolumnist Dalibor. U nastavku pročitajte priču o omiljenom blagdanskom slatkom kruhu.

Naime, priprema je bila nadgledana od crkvenog vijeća, a kako se pekao u doba adventa, kad je Crkva očekivala da se vjernici u odricanju pripremaju za dolazak Božića, bilo je zabranjeno dodavanje maslaca i slatkih sastojaka. Tako je predak današnjeg Stollena bio prilično bezukusan. Ipak 1491. Rim je konačno dozvolio korištenje traženih sastojaka, ali uz plaćanje posebnih premija koje su korištene za obnovu crkvi. 

Iako su drezdenski pekari, za svoje vladare, svake godine pekli Stollen koji je težio oko 16 kg (sve do 1918. i pada monarhije), "glavna faca" iz povijesti je ipak Stollen iz 1730. Njega je naručio poljski kralj August II. Jaki za preko 20.000 svojih gostiju i težio je gotovo dvije tone.

U sedmodnevnoj pripremi sudjelovalo je preko 100 pekara, sagrađena je ogromna pećnica i poseban veliki nož, a vrući Stollen je iz pećnice izvuklo osam konja. Cijeli je događaj postao predložak za danas tradicionalni drezdenski Stollenfest tijekom kojeg se peče Stollen od 3-4 tone. Takav mega-kolač se u procesiji vozi ulicama Dresdena do božićnog sajma, gdje se reže i dijeli posjetiteljima.

Ipak, do danas najveći Stollen nije napravljen u Dresdenu, već u nizozemskom Haarlemu prije 8 godina. Bio je dugačak preko 72 metra (napravljen je u jednom komadu) i naravno uvršten je Guinnessovu knjiga rekorda.

Današnji obiteljski Stolleni su nešto manji od gore spomenutih rekordera i uglavnom teže između jedne i dvije kile. I prije recepta, još jedna zanimljivost – tradicionalni oblik gdje je marcipan “ušuškan” u tijestu simbolizira tek rođenog Isusa zamotanog u pelenu.

Mjere su dovoljne za jednu veliku ili dvije manje štruce.  

 

Možda vas zanima... Lussekatter - švedska slatka peciva sa šafranom Kolumne

 

Želite li uživati u još više divnih delicija našeg novog kolumnista Dalibora, posjetite njegov blog moja-kuhinja ili Instagram profil daliborče.

 

 | Author: Dalibor Ikić foto: Dalibor Ikić

Za tijesto će vam trebati:

  • 2,4 dcl mlakog mlijeka
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 100 g šećera
  • 540 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 200 g omekšalog maslaca
  • 2 žličice arome vanilije
  • 1 limun samo korica
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice cimeta
  • Za dodatke:
  • 250 g grožđica
  • 80 g kandirane narančine korice
  • 80 g kandirane limunove korice
  • 80 g sjeckanih ili listića badema
  • 1 dcl ruma
  • 200 g marcipana

Za posipanje:

  • 100 g otopljenog maslaca
  • šećer u prahu

Postupak pripreme:

  1. Grožđice, kandiranu narančinu i limunovu koricu, kao i bademe stavite u zdjelu i prelijte rumom. Pustite da se namače dok pripremate tijesto.
  2. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i žlicu šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
  3. Ostatak šećera pomiješajte s brašnom pa dodajte sve ostale sastojke (jaje, žumanjke, omekšali malac, vaniliju, koricu limuna, sol i začine). Na kraju dodajte i podignuti kvasac s mlijekom.
  4. Kuhačom ili špatulom dobro izmiješajte sve sastojke pa nakon toga rukama (ili što je daleko jednostavnije, u samostojećem mikseru kukom za tijesto) mijesite 10-ak minuta.
  5. Čistu posudu lagano nauljite pa u nju prebacite tijesto i ostavite da se pokriveno diže sat, sat i pol.
  6. Podignuto tijesto malo "ispušite" dlanom pa mu dodajte suho i kandirano voće (ako slučajno nije popilo sav rum, prvo ga procijedite da ne bude prevlažno) te malo izmijesite dok se voće ne rasporedi po tijestu (i to je lakše kukom za tijesto).
  7. Tijesto prebacite na podlogu posipanu brašnom, pa istanjite i formirajte kvadrat.
  8. Od marcipana napravite "kobasicu" (dužine kao i stranica tijesta).
  9. "u mislima" podijelite kvadrat na tri trećine pa položite marcipan na granicu lijeve i srednje trećine. Prebacite lijevu stranu preko marcipana (do granice srednje i desne trećine). Zatim i desnu trećinu prebacite ulijevo preko prethodne dvije.
  10. Sve malo pritisnite da se dobro spoji, a onda položenom kuhačom ili nekim drugim duguljastim predmetom napravite malu udubinu po dužini stollena. To mu daje tradicionalan oblik.
  11. Prebacite ga na pleh za pečenje (na pek papir), pokrijte i ostavite da se diže još 45 minuta do sat vremena.
  12. Kad se završno digne pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
  13. Topli Stollen premažite otopljenim maslacem i obilato posipajte šećerom u prahu. Ako je potrebno, ponovite to još jednom sve dok ne dobijete koru od maslaca i šećera. Ona će pomoći da duže ostane svjež.
  14. Ovakav Stollen dobro zamotajte u prianjajuću foliju i možete ga na hladnom i suhom mjestu čuvati oko dva tjedna.

Dobar tek!

 | Author: Dalibor Ikić foto: Dalibor Ikić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.