Kolumne 30. listopada 2017.

Strašno dobar meni za najstrašniju noć u godini

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovogodišnju Noć vještica naši su blogeri Sweety&Spicy odlučili proslaviti nekoliko dana prije priredivši pravu malu, strašno ukusnu gozbu. U kakvim su sve delicijama uživali, pogledajte u nastavku...

Halloween ili Noć vještica najstrašnija je noć u godini, a pretežito se slavi u anglosaksonskim zemljama. Korijene vuče još iz doba Kelta koji su na ovaj način slavili početak nove godine.

Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove. Zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Na našim prostorima ovaj događaj nikada nije zaživio, vjerojatno jer se kao poganski običaj direktno krši s kršćanskom tradicijom koja ovdje prevladava i koja svoju verziju dana mrtvih ima u danu Svih svetih. No valja isto primijetiti i kako je ovaj događaj ipak popularan kod mlađe populacije jer se zna da su jedni od boljih izlazaka u godini upravo oni za Halloween.

Naravno i mi pripadamo u tu skupinu, a ove godine smo Noć vještica vidjeli kao priliku za dobar gastro event. Život je food blogera takav da prije samog događaja moraš unaprijed pripremiti i pofotkati sva jela kako bi članak baš na taj dan izašao, pa smo Sweety i moja malenkost odlučili napraviti pre-Halloween party ove subote.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Bilo je raznih ideja u kojem smjeru želimo ići s pripremom hrane, a na kraju smo se odlučili za jednostavnu i ukusnu, ali vizualno lijepu varijantu brze hrane.

Za početak smo imali Vještičji lonac (juha od brokule), a nakon toga slijedili su hladno predjelo „Jack O' Lantern“ (meksički nachosi i svježa salsa od rajčice) te toplo predjelo „Mumije“ (hrenovke u lisnatom tijestu).

Za glavno jelo vodio sam se mišlju da mi je najlakše postići nekakvi Halloween oblik ako radim s tijestom, pa sam se odlučio za dvije varijante pizze. Jedna je bila klasična pizza sa šunkom, špekom i sirom u obliku „Spaljene ruke“, a druga je meni posebno draga i koju često imamo doma na repertoaru - Frankenstein pizza s kiselim vrhnjem, porilukom, špekom i muškatnim oraščićem.

Za desert se Sweety jako potrudila, pa je napravila Sacher tortu u obliku groblja.

Pripremite se i vi za najstrašniju noć u godini, a da Vas ne bude strah oboružajte se prefinom hranom jer dok je nje nema mjesta niti zombijima, niti duhovima, niti vampirima.

 

Možda vas zanima... Butternut tikva: dva sjajna recepta s vjesnikom jeseni Kolumne

 

Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.

 

Možda vas zanima... Domaći slatkiš: Zlevanka koja uspijeva baš uvijek Kolumne
 

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Vještičji lonac - juha od brokule

Sastojci:

  • 1 brokula
  • voda
  • sol
  • vrhnje za kuhanje

Postupak pripreme:

  1. Skuhajte brokulu u posoljenoj vodi.
  2. Ocijedite višak vode tako da ostavite otprilike 1/3 vode (ovisno koliko gustu juhu želite) te usitnite brokulu štapnim mikserom.
  3. Vratite lonac na vatru i zakuhajte juhu, a pred kraj dodajte i malo vrhnja za kuhanje. Po potrebi posolite i popaprite.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Jack O' Lantern nachosi i salsa

Sastojci za nachose:

  • 75 g glatkog brašna
  • 75 g kukuruznog brašna
  • 25 g maslaca 
  • 70 ml mlake vode 
  • pola žličice soli 

Postupak za nachose:

  1. Pomiješajte brašno, sol i maslac te mijesite dok ne dobijete mrvičastu strukturu. 
  2. Polako dodajte vodu i na pobrašnjenoj podlozi zamijesite tijesto. Ono na kraju mora biti mekano i savitljivo.
  3. Dobivenu smjesu pokrite vlažnom krpom i ostavite 5-10 min.
  4. Razvaljajte tijesto u pravokutnik te odrežite ravno rubove, a zatim i trakice te onda cik-cak da dobijete trokutiće.
  5. Nachose  pecite na vrućoj tavi dok ne dobiju pjege.

Sastojci za salsu:

  • 2 rajčice
  • peršin (ili korijander u listu ako ima)
  • češnjak
  • luk
  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico
  • tabasco
  • chilli
  • sol

Postupak za salsu:

  1. Luk i rajčice narežite na kockice, a češnjak i peršin usitnite. 
  2. Dodajte ostale sastojke (količina po želji) i pomiješajte.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Mumije hrenovke u lisnatom

Sastojci:

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 4 paketa hrenovka po komada srednje veličine

Postupak pripreme:

  1. Lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini te izrežite u trakice.
  2. Trakicama omotajte hrenovke te premažite razmućenim jajetom.
  3. Pecite na 180 °C 15-ak minuta.
  4. Za ukrašavanje stavite malo kiselog vrhnja i zrna papra.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Pizza - Spaljena ruka i Frankenstein

Sastojci za tijesto (1 protvan): 

  • 400 g brašna
  • 3/4 svježeg kvasca
  • malo šećera 
  • 200 ml mlijeka
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

  1. U manju posudicu  kvasac te dodaj mrvicu šećera i mlakog mlijeka. Umutite kvasac te poklopljeno ostavite  na toplom mjestu par minuta da se digne.
  2. U prosijano brašno dodajte kvasac i ostale sastojke i izradite mekano tijesto.
  3. Pustite da se diže barem sat vremena.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Spaljena ruka

Sastojci za nadjev:

  • 200 g gaude
  • 100 g šunke
  • špek
  • 1 tikvica 
  • maslinovo ulje
  • češnjak
  • pasat rajčica

Postupak pripreme:

  1. Sir i šunku naribajte, špek narežite na kockice, a tikvice naribajte na kolutiće te pomiješajte s malo maslinovog ulja i sitno sjeckanim češnjakom.
  2. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u željenom obliku, premažite ga pasat rajčicom, a zatim stavite tikvice, pa šunku, pa sir i na kraju špek.
  3. Pecite na 200 °C 15-ak minuta.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Frankenstein

Sastojci za nadjev:

  • 1 poriluk
  • špek
  • 1 kiselo vrhnje
  • muškatni oraščić
  • malo soli

Postupak:

  1. Poriluk izrežite na kolutove, a špek na kockice.
  2. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u željenom obliku, premažite ga kiselim vrhnjem i pospite ostalim sastojcima.
  3. Pecite na 200 °C 15-ak minuta.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Digni me iz mrtvih  – Sacher torta 

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja (odvojiti)
  • 50 gr šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 75 gr šećera
  • 140 gr maslaca 
  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 150 gr oštrog brašna 
  • ½  prašak za pecivo
  • Za preljev: 
  • 5 žlice pekmeza od marelice
  • 2 žlice ruma ili amareta 
  • Glazura:
  • 200 gr čokolade za kuhanje 
  • 2,5 dcl slatkog vrhnja 

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Halloween ukrasi

Puslice ili šlag ( za duha), otopljena čokolada, keksi, gumeni bomboni u obliku gliste, mrvice od biskvita (mašta na volju :) ) 

Postupak pripreme:

  1. Bjelanjke sa šećerom u prahu i prstohvatom soli umutiti u čvrsti snijeg  (sol osim što pomaže da bjelanjci budu čvršći pojačava i okus čokolade) 
  2. Redom mutiti; omekšani maslac, šećer i žumanjke, zatim u  smjesu dodati  rastopljenu čokoladu
  3. Rukom laganim potezima  umiješati bjelanjke, te na kraju dodati prosijano brašno i prašak za pecivo 
  4. Peći na 180°C  25 minuta ako radite u obliku kocki  ili 40 min u kalupu za torte
  5. Biskvit prerezati te namazati sa smjesom pekmeza i ruma koju ste prije ugrijali
  6. Za glazuru vrelo vrhnje za kuhanje preliti preko nasjeckane čokolade , pomiješati da se čokolada otopi i izliti preko torte ili kolača

U slast!


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.