Halloween ili Noć vještica najstrašnija je noć u godini, a pretežito se slavi u anglosaksonskim zemljama. Korijene vuče još iz doba Kelta koji su na ovaj način slavili početak nove godine.
Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove. Zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku.
Na našim prostorima ovaj događaj nikada nije zaživio, vjerojatno jer se kao poganski običaj direktno krši s kršćanskom tradicijom koja ovdje prevladava i koja svoju verziju dana mrtvih ima u danu Svih svetih. No valja isto primijetiti i kako je ovaj događaj ipak popularan kod mlađe populacije jer se zna da su jedni od boljih izlazaka u godini upravo oni za Halloween.
Naravno i mi pripadamo u tu skupinu, a ove godine smo Noć vještica vidjeli kao priliku za dobar gastro event. Život je food blogera takav da prije samog događaja moraš unaprijed pripremiti i pofotkati sva jela kako bi članak baš na taj dan izašao, pa smo Sweety i moja malenkost odlučili napraviti pre-Halloween party ove subote.
Bilo je raznih ideja u kojem smjeru želimo ići s pripremom hrane, a na kraju smo se odlučili za jednostavnu i ukusnu, ali vizualno lijepu varijantu brze hrane.
Za početak smo imali Vještičji lonac (juha od brokule), a nakon toga slijedili su hladno predjelo „Jack O' Lantern“ (meksički nachosi i svježa salsa od rajčice) te toplo predjelo „Mumije“ (hrenovke u lisnatom tijestu).
Za glavno jelo vodio sam se mišlju da mi je najlakše postići nekakvi Halloween oblik ako radim s tijestom, pa sam se odlučio za dvije varijante pizze. Jedna je bila klasična pizza sa šunkom, špekom i sirom u obliku „Spaljene ruke“, a druga je meni posebno draga i koju često imamo doma na repertoaru - Frankenstein pizza s kiselim vrhnjem, porilukom, špekom i muškatnim oraščićem.
Za desert se Sweety jako potrudila, pa je napravila Sacher tortu u obliku groblja.
Pripremite se i vi za najstrašniju noć u godini, a da Vas ne bude strah oboružajte se prefinom hranom jer dok je nje nema mjesta niti zombijima, niti duhovima, niti vampirima.
Za više slanih i slatkih recepata posjetite blog Sweety&Spicy i istoimenu Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.
Vještičji lonac - juha od brokule
Sastojci:
- 1 brokula
- voda
- sol
- vrhnje za kuhanje
Postupak pripreme:
- Skuhajte brokulu u posoljenoj vodi.
- Ocijedite višak vode tako da ostavite otprilike 1/3 vode (ovisno koliko gustu juhu želite) te usitnite brokulu štapnim mikserom.
- Vratite lonac na vatru i zakuhajte juhu, a pred kraj dodajte i malo vrhnja za kuhanje. Po potrebi posolite i popaprite.
Jack O' Lantern nachosi i salsa
Sastojci za nachose:
- 75 g glatkog brašna
- 75 g kukuruznog brašna
- 25 g maslaca
- 70 ml mlake vode
- pola žličice soli
Postupak za nachose:
- Pomiješajte brašno, sol i maslac te mijesite dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
- Polako dodajte vodu i na pobrašnjenoj podlozi zamijesite tijesto. Ono na kraju mora biti mekano i savitljivo.
- Dobivenu smjesu pokrite vlažnom krpom i ostavite 5-10 min.
- Razvaljajte tijesto u pravokutnik te odrežite ravno rubove, a zatim i trakice te onda cik-cak da dobijete trokutiće.
- Nachose pecite na vrućoj tavi dok ne dobiju pjege.
Sastojci za salsu:
- 2 rajčice
- peršin (ili korijander u listu ako ima)
- češnjak
- luk
- maslinovo ulje
- aceto balsamico
- tabasco
- chilli
- sol
Postupak za salsu:
- Luk i rajčice narežite na kockice, a češnjak i peršin usitnite.
- Dodajte ostale sastojke (količina po želji) i pomiješajte.
Mumije hrenovke u lisnatom
Sastojci:
- 250 g lisnatog tijesta
- 4 paketa hrenovka po komada srednje veličine
Postupak pripreme:
- Lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini te izrežite u trakice.
- Trakicama omotajte hrenovke te premažite razmućenim jajetom.
- Pecite na 180 °C 15-ak minuta.
- Za ukrašavanje stavite malo kiselog vrhnja i zrna papra.
Pizza - Spaljena ruka i Frankenstein
Sastojci za tijesto (1 protvan):
- 400 g brašna
- 3/4 svježeg kvasca
- malo šećera
- 200 ml mlijeka
- maslinovo ulje
- sol
Priprema:
- U manju posudicu kvasac te dodaj mrvicu šećera i mlakog mlijeka. Umutite kvasac te poklopljeno ostavite na toplom mjestu par minuta da se digne.
- U prosijano brašno dodajte kvasac i ostale sastojke i izradite mekano tijesto.
- Pustite da se diže barem sat vremena.
Spaljena ruka
Sastojci za nadjev:
- 200 g gaude
- 100 g šunke
- špek
- 1 tikvica
- maslinovo ulje
- češnjak
- pasat rajčica
Postupak pripreme:
- Sir i šunku naribajte, špek narežite na kockice, a tikvice naribajte na kolutiće te pomiješajte s malo maslinovog ulja i sitno sjeckanim češnjakom.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u željenom obliku, premažite ga pasat rajčicom, a zatim stavite tikvice, pa šunku, pa sir i na kraju špek.
- Pecite na 200 °C 15-ak minuta.
Frankenstein
Sastojci za nadjev:
- 1 poriluk
- špek
- 1 kiselo vrhnje
- muškatni oraščić
- malo soli
Postupak:
- Poriluk izrežite na kolutove, a špek na kockice.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u željenom obliku, premažite ga kiselim vrhnjem i pospite ostalim sastojcima.
- Pecite na 200 °C 15-ak minuta.
Digni me iz mrtvih – Sacher torta
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja (odvojiti)
- 50 gr šećera u prahu
- prstohvat soli
- 75 gr šećera
- 140 gr maslaca
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 150 gr oštrog brašna
- ½ prašak za pecivo
- Za preljev:
- 5 žlice pekmeza od marelice
- 2 žlice ruma ili amareta
- Glazura:
- 200 gr čokolade za kuhanje
- 2,5 dcl slatkog vrhnja
Halloween ukrasi
Puslice ili šlag ( za duha), otopljena čokolada, keksi, gumeni bomboni u obliku gliste, mrvice od biskvita (mašta na volju :) )
Postupak pripreme:
- Bjelanjke sa šećerom u prahu i prstohvatom soli umutiti u čvrsti snijeg (sol osim što pomaže da bjelanjci budu čvršći pojačava i okus čokolade)
- Redom mutiti; omekšani maslac, šećer i žumanjke, zatim u smjesu dodati rastopljenu čokoladu
- Rukom laganim potezima umiješati bjelanjke, te na kraju dodati prosijano brašno i prašak za pecivo
- Peći na 180°C 25 minuta ako radite u obliku kocki ili 40 min u kalupu za torte
- Biskvit prerezati te namazati sa smjesom pekmeza i ruma koju ste prije ugrijali
- Za glazuru vrelo vrhnje za kuhanje preliti preko nasjeckane čokolade , pomiješati da se čokolada otopi i izliti preko torte ili kolača
U slast!