Iako često pečem razne slastice, ne pravim torte često – to je rezervirano obično za rođendane i posebne prigode. Za nas najčešće pravim zdravije varijante slastica, one bez rafiniranog šećera, zaslađene uglavnom samo medom ili voćem. Bijelo brašno često mijenjam pirovim, koristim što više prirodnih sastojaka. Ali povremeno volim i ispeći i pojesti klasičnu slasticu, onu sa šećerom, kremom i brašnom, a dobru tortu mi je baš užitak praviti. Kad mi uspije pa obitelj i prijatelji uživaju u njoj, to je nekako poseban osjećaj.
Zato sam prošlog vikenda iskoristila priliku većeg obiteljskog okupljanja da ispečem tortu čije okuse baš svi vole. Uz čokoladni biskvit s dodatkom naranče, maslinova ulja i chia sjemenki te klasičnu slastičarsku kremu, ali s okusom naranče, ova je tortica idealna kombinacija klasičnih i modernijih slastica. Zasitnu čokoladu savršeno upotpunjuje lagana i osvježavajuća krema od naranče, a chia sjemenke daju biskvitu ‘ono nešto’, hrskavost zbog koje je poseban i drugačiji od klasičnog čokoladnog biskvita (a ne mijenjaju mu okus!).
Čokolada i naranča izvrsno se slažu, a one koji nemaju vremena cijeli dan provesti u kuhinji veselit će vijest da priprema ove torte uopće nije komplicirana i dugotrajna, barem što se tiče vašeg aktivnog angažmana (za hlađenje je ipak potrebno nešto vremena). Sama priprema biskvita traje 15-ak minuta, a zatim vam preostaje samo čekati da se ispeče. I priprema kreme traje oko 15 minuta, a onda slijedi hlađenje, dok vam za pripremu ganachea treba manje od 5 minuta. Kada je riječ o biskvitu za ovu tortu, treba samo biti strpljiv i pustiti da se dobro ohladi prije nego što ga krenete rezati na pola.
Kad sam prvi put pekla ovakav biskvit za tortu, prošle godine, ja nisam bila tako strpljiva (zato vam sada ovdje i pametujem) pa mi se još topli biskvit pri rezanju na pola – raspao. U očaju sam bila spremna cijeli biskvit baciti u kantu za smeće jer mi je gornji dio bio u komadićima. Srećom, On je spasio stvar i uvjerio me da torta nije za smeće.
S obzirom na to da je biskvit od dosta tekućine (ulje i sok od naranče) prilično vlažan i sočan, uspjeli smo ga nekako spojiti ponovno u jedan komad i komadiće stisnuti zajedno tako da taj raspadnuti dio bude isti kao i donji dio biskvita. Preko toga sam prelila ganache koji je zalijepio sve pukotine, a nakon što se torta ohladila, kod rezanja idući dan nije se uopće primijetilo da je bilo ikakvih problema! Tako da, vjerujte, svaka se slastica da spasiti (pa čak i ledeni vjetar kad se raspadnu kore – jednostavno ga napravite u obliku kugle – da, i to sam isprobala!).
U svakom slučaju, ovaj sam put bila strpljivija i dovoljno sam čekala da se biskvit ohladi prije rezanja pa je torta ovaj put ispala savršeno, vrijedno i objave na blogu, a vrijedno i jednog lijepog nedjeljnog druženja.
Vrijeme pripreme: 35 minuta za biskvit, 15 minuta za kremu + vrijeme pečenja + vrijeme hlađenja i slaganje torte
Količina: 15-ak komada torte
Za biskvit će vam trebati:
- 85 grama čokolade za kuhanje
- 3 jaja
- 180 g šećera
- 250 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo ulje ako nemate ili ne želite koristiti maslinovo)
- iscijeđeni sok od 2 cijele naranče
- 250 grama glatkog brašna
- 1 i pol žličica praška za pecivo
- 2 žlice kakao praha
- 2 žlice chia sjemenki
- korica jedne cijele naranče*
*Koristite neprskane naranče. Ako nemate neprskane naranče, u trgovini potražite zapakiranu naribanu koricu naranče.
Za ganache:
- 150 grama čokolade za kuhanje
- 150 ml vrhnja za šlag
Za kremu*:
- 500 ml mlijeka
- mahuna vanilije ili žlica ekstrakta od vanilije
- 2 žumanjka
- 35 grama gustina
- 126 grama šećera
- korica pola do jedne naranče (po ukusu, ovisno o tome želite li jaču ili manje jaku aromu naranče u kremi)
- 3 žlice soka od naranče
- 30 grama maslaca
*Osnovni recept za slastičarsku kremu sam uzela iz knjige The pastry chef’s apprentice. Recept je to chefa Rober Ellingera. U osnovni recept za kremu sam još dodala naranču.
Postupak pripreme biskvita:
- Čokoladu otopite na pari i pustite da se ohladi.
- Iscijedite sok dvije naranče, a koricu jedne naranče naribajte u slučaju da je nešpricana. Ako nemate nešpricanu naranču, koristite kupljene pakirane korice naranče za kolače.
- U posudi izmiksati tri jaja sa šećerom, zatim dodati ulje i miksati smjesu dok ne postane svjetlija i pjenasta. U tu smjesu jaja, šećera i ulja uliti otopljenu i ohlađenu čokoladu i malo soka od naranče i još malo izmiksati.
- U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao prah. Tu smjesu polako dodavati u prvu smjesu s jajima i miješati kuhačom. Na kraju dodati ostatak soka od naranče, koricu naranče i chia sjemenke te još promiješati kuhačom ili mikserom dok se svi sastojci ne sjedine.
- Biskvit uliti u kalup za torte obložen papirom za pečenje i peći 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Provjerite je li biskvit pečen uz pomoć čačkalice. Ako čačkalica koju ubodete iz sredine biskvita izađe čista, kolač je gotov. Ako je sredina još tekuća i na čačkalici ostanu tragovi, vratite kolač u pećnicu još malo i ubrzo ponovno učinite isti test čačkalicom.
Priprema ganache kreme:
- Vrhnje za kuhanje zagrijte dok ne zavrije, a zatim ga prelijte preko čokolade.
- Ostavite tako nekoliko minuta, a zatim dobro promiješajte da se napravi jednolični ganache. Nakon nekog vremena će se još stisnuti, no nemojte ga predugo ostaviti da ne bude pretvrd, tada ga nećete moći izliti na tortu.
Priprema kreme:
- Dok se biskvit i ganache hlade, pripremite kremu. U pola litre mlijeka stavite mahunu vanilije, a ako nemate mahunu vanilije, upotrijebite jednu žlicu ekstrakta od vanilije. Zagrijte smjesu do vrenja, a zatim ju maknite s vatre i ostavite.
- U posebnoj posudi zatim pomiješajte žumanjke, gustin i pola količine šećera (63 grama). Miješajte ih (ne mikserom, rukom) energično dok ne dobijete smjesu nalik pasti. Smjesa mora biti čvrsta i ne razdvajati se.
- U mlijeko dodati ostatak šećera (još 63 grama) pa ga ponovno vratiti na laganu vatru i zagrijati do vrenja.
- Iz zagrijanog mlijeka s vanilijom odvojite otprilike jednu trećinu mlijeka i dodajte ga u smjesu sa žumanjcima. To se zove temperiranje, kako se jaja ne bi skuhala i pretvorila u kajganu kada ih dodate u toplo mlijeko. Zatim tu smjesu cijelu dodajte u ostatak mlijeka i sve zajedno zagrijavajte na laganoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući da se ne stvore grudice, dok se krema ne stisne. To će trajati 2-3 minute.
- Nakon što se krema stisne, maknite ju s vatre i u nju dodajte maslac, koricu naranče i još 3 žlice soka od naranče.
- Sve dobro promiješajte, a zatim kremu propasirajte kroz cjediljku s gustim rešetkama kako biste dobili samo glatku kremu, a komadići korice naranče ili grudice koje su se možda stvorile od jaja tijekom kuhanja ostanu u cjediljki. Ostavite da se hladi.
Slaganje torte:
- Kad se biskvit ohladi, oprezno ga prerežite na pola po dužini.
- Na donju polovicu namažite tanak sloj ganachea. Taj sloj ne treba ići skroz do ruba biskvita, već napravite tako da od ruba ostane 2-3 cm nenamazano.
- Zatim na ganache stavite slastičarsku kremu od naranče. Možete ju jednostavno namazati žlicom ili nožem, ili istisnuti uz pomoć slastičarske vrećice.
- Na kremu stavite gornji sloj biskvita, a na njega ganache. Ja sam stranice torte ostavila bez ikakve kreme, no ako želite, vi možete i njih premazati čokoladnim ganacheom.
- Tortu stavite u frižider na hlađenje, a zatim poslužite.
Dobar tek!
P.S. Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.