Kolumne 27. prosinca 2018.

Rabska torta ili kako sam rekreirala najpoznatiju domaću slatku deliciju

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste kad probali rabsku tortu? Ako niste, toplo preporučujem jer je jako fina i baš posebna. Oni koji vole bademe svakako moraju probati.

Svaki put kad se nađem na Rabu, posjetim Kuću Rabske Torte u kojoj možete pojesti prefinu rabsku tortu i brojne druge delicije kao što je slatka plata s keksićima od lavande, naranče, ružmarina, cimeta i badema i još svašta nešto. Recept za rabsku tortu nekad je bio tajna, a sada je ta slastica postala najpoznatiji suvenir otoka sreće.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Legenda kaže da recept potiče još iz 12. stoljeća, kada je ova torta na otoku Rabu prvi put poslužena papi Aleksandru III. u prigodi blagoslova tamošnje katedrale. Tada su se ovom slasticom gostili samo najbogatiji. Tradicionalno se rabska torta radi u obliku puža (i to je ono što me najviše obeshrabrilo u izradi ove slastice, no odlučila sam da ću ju za početak napraviti u obliku štangice, srca ili klasičnu okruglu, jer se i takve često prave i poslužuju). Negdje sam pročitala da je u povijesti izrada ove torte trajala čak tri dana, valjda zbog sušenja badema. Danas ju je ipak moguće napraviti u nekom razumnijem roku.

 

Možda vas zanima... Krekeri s lješnjacima i brusnicama za još slađe blagdane Kolumne

 

Osim izrezivanja puža i ‘slaganja’ tijesta da izgleda onako lijepo čipkasto, izrada rabske torte zapravo i nije komplicirana. Trebat će vam samo puno badema i nešto strpljenja.

Pročitala sam da su recept nekad imale samo sestre benediktinke (valjda su onda one ispekle tortu koju su ponudile papi davne 1177.!), a navodno pravi recept i sada znaju tek poneke Rabljanke. Ipak, neke su tajne otkrivene i recept se može naći na internetu, a ja ću pokušati doznati još pokoju tajnu tamošnjih domaćica.

Nakon nekoliko posjeta Rabu odlučila sam da ću i sama ispeći rabsku tortu, ali nekako je vrijeme prošlo, a još ju nisam ispekla. U to sam se upustila tek prošle zime, kada sam pravila rabsku tortu u obliku štangica (one u obliku puža se još bojim – potrebno je puno strpljenja, vještine i vremena za izraditi čipkasto tijesto sa svih strana puža). Okus je ispao fantastično, izgled nešto manje. Zato sam se ove godine odlučila na nešto jednostavniju varijantu, koja će baš dobro izgledati na tanjuru s božićnim kolačićim.

 

Možda vas zanima... Pun pogodak: Hrskavi kikiriki keksići bez šećera Kolumne

 

Rabsku tortu sam napravila u obliku mini pita, u malim kalupićima. I jako sam zadovoljna! U ovom slučaju ne treba biti pretjerano vješt u izradi ukrasnog čipkastog tijesta sa strana jer će se za to pobrinuti kalupići, a tortice će biti kompaktne i lijepe. Okus je, naravno, potpuno isti.

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Torta od mrkve za baš svaku priliku Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Sastojci
(od ove mjere sam dobila 20 mini rabskih tortica)

Tijesto:

  • 130 grama glatkog brašna
  • 25 grama maslaca (sobne temperature)
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 vrećica burbon vanilin šećera
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 200 grama mljevenih badema
  • 150 grama šećera
  • 3 žlice Maraschina
  • 1 jaje
  • naribana korica pola naranče
  • naribana korica jednog limuna

Postupak:

  1. U jednu posudu pomiješajte suhe sastojke za tijesto: brašno, sol i vanilin šećer.
  2. Tijestu dodajte na kockice izrezan maslac. Neka bude mekan, dobne temperature, a ne tvrd ravno iz frižidera, kako biste lijepo mogli umijesiti tijesto. Zamijesite mrvičasto tijesto.
  3. U drugoj posudi vilicom malo izmutite jaje, pa ga dodajte tijestu. Jaje će tijesto bolje povezati, a da ne bude presuho, dodajte još 1-2 žlice mlijeka.
  4. Kada umijesite glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju pa spremite u frižider. Neka tamo stoji oko sat vremena.
  5. Pripremite sastojke za nadjev: Ako imate već mljevene bademe, pomiješajte njih, šećer, jedno jaje, naribane korice naranče i limuna i liker Maraschino. Sve dobro izmiješajte, time ćete puniti tortice. Ako nemate već mljevene bademe, ovo učinite nekoliko dana prije nego što odlučite pravu rabsku tortu: cijele bademe kratko blanširajte u proključaloj vodi. Izvadite ih iz vode, a kad se malo ohlade, skinite im koru. Osušite ih kuhinjskim ručnikom, a zatim posložite na jednu tacnu i ostavite da se nekoliko dana suše na zraku. Moraju biti suhi prije mljevenja. Kada se bademi osuše, sameljite ih u mlinčiću, sjeckalici ili kojem god uređaju koji koristite za mljevenje badema. Tada ih možete koristiti kako sam gore opisala.
  6. Tijesto izvadite iz frižidera. Od njega odvajajte male kuglice. Oblikujte ih u dlanovima, a zatim pobrašnjenoj površini pobrašnjenim valjkom za tijesto razvaljajte vrlo tanko, do veličine koja odgovara veličini kalupa (kalup treba obložiti i s donje strane i sa strana, poput košarice). Prije nego što u njih stavljate tijesto, kalupe svakako namažite maslacem i pospite brašnom kako bi se tortice nakon pečenja dale izvaditi iz njih.
  7. Kada kalupe obložite tijestom, punite ih nadjevom do vrha. Ako želite, vilicom po gornjem dijelu napravite ukrasne šare.
  8. Tortice peći u pećnici zagrijanoj na 120 stupnjeva 40-ak minuta.
  9. Kada se ispeku i ohlade tako da ih možete primiti, izvadite ih iz kalupa. Ako želite, poprskajte ih s još malo Maraschina, po želji ukrasite cijelim bademima i na kraju pospite šećerom u prahu.

Savjet!

Kalupe prije pečenja obavezno namažite maslacem i pospite brašnom, sa svih strana, kako biste tortice nakon pečenja mogli bez problema iz kalupa izvaditi. 

Dobar tek!

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.