Kolumne 20. prosinca 2018.

Krekeri s lješnjacima i brusnicama za još slađe blagdane

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Temperature su se spustile, mrak pada ranije, vjetar je hladan. S prvim zahlađenjem sve nekako počinje mirisati na Božić i zimu, iako kalendarski još nije došla. Već neko vrijeme razmišljam o svim božićnim kolačićima koje želim ispeći ove godine, a ove sam godine s tim počela rano! Ipak,da ne dobijemo baš previše kilica već prije blagdana, evo nečeg s pravim zimskim, božićnim okusima, a bez božićnih kalorija (unatoč tome, jednako fino!!).

Jako su vam se svidjeli slani krekeri od sjemenki koji su na blogu već neko vrijeme. To je recept na koji ste na blogu najviše puta kliknuli, a i mi doma ih često pravimo pa sam počela razmišljati o tome kako napraviti nešto slično, a opet drugačije. Sjetila sam se, naravno, slatkih krekera na sličan način.

 

Možda vas zanima... Pun pogodak: Hrskavi kikiriki keksići bez šećera Kolumne

 

Ali slatki ovdje ne znači sa šećerom, već samo s prirodnim zaslađivačima, u ovom slučaju su to brusnice i tek malo meda (a može i bez meda)! Lješnjaci i brusnice izvrsno se slažu, a naranča ih predivno upotpunjuje. U samo pola sata dobit ćete mirisne i ukusne grickalice s prirodnim sastojcima.

Savršeno pašu uz toplu šalicu nekog mirisnog zimskog čaja. Ušuškajte se pod dekicu, opskrbite ovim finim zimskim krekerima i najdražim toplim napitkom, opustite se i uživajte u ovim jesenskim večerima.

Recept za slične, a slane krekere možete pogledati OVDJE, a na linku je i video u kojem možete jasno vidjeti postupak valjanja smjese za ove krekere.

 

Možda vas zanima... Slani muffini s paprikom, sirom i kulenom za doručak za poželjeti Kolumne

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

  Možda vas zanima... Focaccia s maslinama, cherry rajčicama i feta sirom Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Sastojci:

  • 100 g lješnjaka (prethodno tostiranih)
  • 75 grama sušenih brusnica
  • 75 grama bućinih golica (oljuštene bućine sjemenke, nezasoljene)
  • 50 g sezama
  • 2 žličice meda
  • naribana korica pola naranče
  • 150 grama kukuruznog brašna
  • 50 ml maslinova ulja
  • 100 ml iscijeđenog soka naranče + 100 ml vode, ili 200 ml soka od naranče
  • po želji žličica cimeta

Postupak pripreme:

  1. Lješnjake, sezam i bućine golice tostirajte na tavici.
  2. Naranču iscijedite, a koru naribajte.
  3. U sjeckalicu/blender/multipraktik stavite lješnjake, golice, sezam, brusnice i koricu naranče. Usitnite, a zatim dodajte kukuruzno brašno i promiješajte, a onda med, maslinovo ulje, sok od naranče i vodu. Sve pomiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte između dva lista papira za pečenje. Tako razvaljane krekere nožem izrežite na papiru i na plehu, no nemojte ih razdvajati jer će se raspasti, već ih tako narezane pecite, a kad se ispeku, moći ćete ih lako odvojiti jedan od drugoga. 
  4. Krekere pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Savjet! 

Takav postupak slijedite ako želite tanke krekere. Ako pak želite da vaši krekeri budu deblji, poput tanjeg kruha, onda cijelu smjesu odjednom razvaljajte između dva papira za pečenje, pa će biti deblji jer je više smjese odjednom. U tom slučaju ćete ih moći malo duže peći, dok oni tanji lakše i brže zagore pa ih treba ranije vaditi iz pećnice. 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.