Kolumne 01. prosinca 2018.

Slani muffini s paprikom, sirom i kulenom za doručak za poželjeti

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Brzo, lako, jednostavno i prefino, a zdravo! Da ne zaboravim napomenuti, sve sastojke već vjerojatno imaš u frižideru!

To je upravo ono što nam treba za doručak kad se ujutro žurimo na posao. Zato je odlična ideja dan prije potrošiti maksimalno pola sata i ispeći slane muffine i u njih staviti dodatke po želji. Za pripremu treba tek 15-ak minuta, a onda preostaje samo pričekati da se ove mini divotice ispeku.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Tako iduće jutro bez stresa imamo ukusni i zdrav doručak, koji nije pun aditiva, šećera i praznih kalorija. Idealan obrok za užurbana jutra, ili topli doručak za vikend.

Naravno, ove muffine ispeci i za ručak ili večeru, iskoristi ih kao zdravu užinu za klince, ponesi ih sa sobom za gablec ili njima zadivi goste i posluži ih kao predjelo!

 

Možda vas zanima... Bundeva - sve o omiljenoj jesenskoj namirnici i 7 sjajnih recepata! Kolumne

 

Kad se spomenu muffini, svi najčešće pomislimo na one slatke, ali nema razloga da ne uživamo i u finim slanim muffinima.
Zapravo, sve sastojke za ove muffine vjerojatno već imaš u frižideru! Barem je tako bilo kod mene. Recept sam radila ‘od oka’, ali sam ipak zapisivala koliko čega stavljam, tako da ga mogu prenijeti na blog.

Možeš slijediti omjere napisane ovdje u receptu, a sam/a biraj sastojke. Ja sam koristila sušene rajčice, pečenu papriku, kulen i sir, a ti možeš odabrati nešto po tvom izboru: neka šunka, pršut ili pak bez mesa, povrće koje ti se sviđa: špinat, paprika, tikvice, masline… A sir je neizbježan! Upravo zbog svježeg sira su ovi slani muffini ispali jako sočni i nimalo suhi, iako su od kukuruznog brašna i palente.

 

Možda vas zanima... Piletina pohana u sjemenkama s umakom od avokada Kolumne

 

Savjet! 

Napravi duplu mjeru pa zamrzni. Idući put kad zatrebaš gotov doručak/gablec ili ručak uz juhu ili salatu, izvadi ove slane muffine iz zamrzivača i uživaj!

 

Možda vas zanima... "Uradi sam" povrtni hamburger u domaćem pecivu - za svakog ponešto Kolumne

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Za oko 15 muffina trebat će vam:

  • 150 grama pirovog brašna
  • 75 g palente
  • 75 grama kukuruznog brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • žličica soli
  • pola žličice kurkume
  • pola žličice crvene paprike
  • 1 žličica origana
  • 2 žličice chia sjemenki
  • Mokri sastojci
  • 2 jaja
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 150 ml mlijeka
  • 300 grama svježeg sira
  • 50 grama naribanog sira (gouda, cheddar, ementaler…)
  • pečena paprika ili ukiseljena paprika nasjeckana na sitne kockice (1-2 cijele paprike, ali količinu prilagodite po želji)
  • sušena rajčica (ja sam stavila 3 komada)
  • nekoliko šnita domaćeg kulena, pršuta ili šunke, također nasjeckano na sitne kockice

Postupak:

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednu posudu.
  2. U drugoj posudi izmiksajte jaja, maslinovo ulje i svježi sir.
  3. Suhe sastojke umiješajte u mokre.
  4. Papriku, sušene rajčice i kulen nasjeckajte na sitno, pa dodajte u smjesu i promiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede.
  5. U silikonske kalupe za muffine ili kuglofe žličicom staviti smjese toliko da svaki kalup napunite do 3/4, ne skroz do vrha.
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Provjerite je li gotovo tako da sredinu muffina ubodete čačkalicu. Ako izađe čista, muffini su gotovi, a ako na čačkalici ostane trag, treba ih još malo peći.

Dobar tek! 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.