Kolumne 20. studenoga 2018.

"Uradi sam" povrtni hamburger u domaćem pecivu - za svakog ponešto

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi volimo dobar burger, zar ne? Čak i uz održavanje zdrave prehrane, jedan burger s vremena na vrijeme je obavezan, ali mora biti baš dobar! (Ispod) prosječne, suhe i tvrde hamburgere s bezukusnim pecivima nitko ne voli.

Ne znam jeste li primijetili da je u posljednjih par godina burger scena doživjela pravi boom. Od fast fooda (nekad jeftinog), burgeri postaju prava delicija (ne više tako jeftina). Uvijek volim isprobati nešto novo pa me veseli sve veći izbor, a ovaj put sam odlučila kod kuće sama napraviti burgere, od početka do kraja.

Osim što je zabavno (pod uvjetom da imam vremena), burgeri iz kućne radinosti ipak su, uvjetno rečeno, zdraviji i bolji za organizam, ako ih pravimo od dobrih namirnica i bez dodatka previše masti, a i povoljniji su!

 

Možda vas zanima... Focaccia s maslinama, cherry rajčicama i feta sirom Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

S obzirom na moju želju za isprobavanjem nečeg novog, odlučila sam se prvi put zamijesiti hambi peciva. Strahovala sam da će biti tvrda k’o kamen, da ću s njima moći gađati nekog, ili da će pak biti presuhi, bezukusni, ma zamislila sam sve scenarije u kojima nešto može poći po krivo. Valjda u inat, peciva su mi ispala baš taman!

To mi je bio poticaj da i ostatak sastojaka iz burgera budu super pa sam se umjesto klasičnih pljeskavica odlučila za popečke od povrća. Uvijek ih radim od tikvica pa sam ovaj put napravila popečke od graha i cikle i začinila ih koprom (divno se slaže s ciklom). Nije ih teško napraviti, povrtni su, a opet ne previše, a tako sam pronašla način i kako samoj sebi podmetnuti grah u jelovnik. Osim toga, grah ovim povrtnim pljeskavicama daje pomalo mesnu teksturu.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Imala sam domaća peciva i domaće ‘lažne pljeskavice’, pa sam morala napraviti i umak jer ne bi bilo fora u ovakav burger staviti kečap i majonezu, zar ne? Uz dodatak nekog finog sira i salatu po izboru, dobila sam jako ukusne i drugačije burgere, a jednako zadovoljavajuće! Ovo je recept koji ću definitivno ponoviti (i to vrlo brzo jer u zamrzivaču imam još peciva i ovih povrtnih pljeskavica).
Dakle, zašto isprobati ovakve burgere i napraviti ih kod kuće?

  • manje su masni
  • jedete manje mesa, a više povrća (bilo da ste se odlučili smanjiti količinu mesa koje jedete, ili ga ne želite jesti uopće, ili pak samo volite isprobati neke nove okuse i kombinacije)
  • manje kalorija pa nema grižnje savjesti kao kod klasičnog burgera
  • manje aditiva, soli i dodanih šećera, za razliku od kupovnih gotovih pljeskavica, kupovnih umaka i bijelih peciva. Kod kuće točno znate što ste od sastojaka koristili i u kojoj količini!
  • i zadnje, a možda i najvažnije – ukusni su!

Prijedlog!

Ove burgere poslužite uz zdraviju verziju pomfrita. Recept za začinjeni pomfrit od batata pogledajte OVDJE.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Burgeri od cikle i graha

Sastojci (za 9 pljeskavica):

  • 2-3 glavice cikle
  • 400 grama smeđeg graha
  • 2 češnja češnjaka
  • malo ljubičastog luka
  • svježi kopar (količina po želji)
  • 2 žlice parmezana
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • sol i papar po ukusu
  • 1 jaje

Postupak:

  1. Na malo maslinova ulja na tavi popržite ljubičasti luk, a pred sam kraj dodajte češnjak (nasjeckan na sitno).
  2. U sjeckalicu/blender stavite luk, češnjak, skuhani grah i skuhanu ciklu i zajedno ih usitnite dok ne dobijete homogenu smjesu.
  3. Dodajte jaje, krušne mrvice i parmezan, začinite i dobro promiješajte.  Ako vam se smjesa čini previše rijetka, stavite još malo krušnih mrvica ili sira.
  4. Od smjese rukama oblikujte popečke veličine burgera. Stavite ih peći na tavu na malo ulja, ili na grill tavi, ili pak u pećnici na papiru za pečenje. Pecite s obje strane dok ne dobiju finu koricu.

Savjet!

Od ove sam količine dobila 8-9 polpeta. Dobro se zamrzavaju pa ih slobodno možete spremiti u zamrzivač i drugi put samo zagrijati. Jedite ih u nekim idućim hamburgerima ili posebno kao faširance uz neki prilog.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Hambi peciva

Za hambi peciva sam koristila recept s bloga Like Chocolate, uz malu izmjenu: nisam stavljala šećer u tijesto, a brašno sam koristila u omjeru pola-pola pirovo i glatko bijelo brašno.

Od te sam smjese uspjela dobiti devet hambi peciva. Nisu bila onako velika kao ona u pekari, ali meni su baš odgovarala malo manja hambi peciva, a odgovarala su i veličini burgera od graha i cikle koje sam ispekla. Inače sam jako zadovoljna teksturom. Peciva su fina i mekana, a i ukusna. Gore sam ih posipala sezamom kojeg sam prethodno malo prepržila na tavici.

Recept za domaća hambi peciva po kojem sam radila i svoja peciva pogledajte OVDJE.

Savjet: Ovakva hambi peciva odlična su i idući dan, a možete ih i zamrznuti pa izvaditi po potrebi.

 

Možda vas zanima... Quiche s maslinama, rajčicom, šunkom i mozarellom Kolumne

 

Umak za burgere
Sastojci (za 5 burgera, po želji povećajte ili smanjite količinu)

  • 75 grama grčkog jogurta
  • sol, papar (količina po želji)
  • 1-2 žlice limunovog soka
  • svježi kopar, sitno nasjeckan (količina po želji)

Postupak: 

  1. Sve sastojke dobro izmiješati u jednoj zdjelici i ostaviti sa strane ili u frižideru dok slažete burgere.

Slaganje burgera:

  1. Hambi peciva prerežite po pola pa svaku polovicu prepecite na grill tavi (može i na običnoj tavi), uz malo maslaca, dok unutarnja strana ne dobije hrskavu koricu.
  2. Peciva premažite sirnim namazom po vašem izboru. Ja sam koristila namaz od svježeg sira i bućinih koštica, te pikantni namaz sa začinima. Ako ne volite sirni namaz ili ga nemate, slobodno preskočite ovaj korak.
  3. Slažite redom na namazano pecivo: topivi sir (mozarellazaemmentalerentaler ili neki sir po vašem izboru), pljeskavica od cikle i graha, žlica umaka od jogurta i kopra, pečena paprika (ili neko drugo povrće po vašoj želji). Poklopite gornjim dijelom peciva pa stavite na 5-10 minuta u pećnicu kako bi se sir lijepo otopio.
  4. Kad burgere izvadite iz pećnice, stavite u njih još po list zelene salate, rajčicu, krastavac ili što već volite od salate.

Dobar tek!

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Piletina pohana u sjemenkama s umakom od avokada Kolumne


 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.