Kolumne 21. travnja 2018.

Torta od mrkve za baš svaku priliku

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova torta od mrkve ili carrot cake prva je slastica koju sam radila s povrćem. Kasnije sam jela sladoled od cikle, pekla browniese s tikvicama, čitala o kremšnitama s batatom (njih još nisam isprobala), ali torti od mrkve se uvijek rado vraćam!

Kolači s mrkvom već neko vrijeme nisu više takva novost čak ni kod nas (vani su hit već dugo). Dok sam vam pisala ovaj recept, malo sam čitala o tortama od mrkve i došla sam do zanimljive informacije da su se mrkve koristile u slasticama u Europi još u srednjem vijeku!

Zbog slatkoće su mrkve bile korisne za kolače jer je druge zaslađivače tada bilo teško pronaći ili su jednostavno bili preskupi. Tako su nastali biskviti s mrkvom, a pročitala sam i da mrkva i cikla sadrže više šećera nego većina drugog povrća, pa uopće nije neobično što ih se koristi u slasticama.

 

Možda vas zanima... Kakav spoj: Juha od mrkve i kikirikija Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Osim toga, obje spomenute vrste povrća daju i divnu boju jelima u kojima se koriste – pogledajte samo kako prekrasnu narančastu boju ima biskvit u ovoj torti od mrkve, i to bez ikakvih dodatnih jestivih boja ili nečeg sličnog, sve je to prirodno od mrkvice.

Čitala sam i pregledala mnoge različite vrste recepata za tortu i kolače od mrkve, ali ovaj mi je najbolji i zato ga dijelim s vama. Mnogi u biskvite s mrkvom dodaju i ananas ili jabuke, što zapravo uopće nije loša ideja jer takvi okusi super pašu, ali ja se u torti od mrkve uvijek držim osnovnog recepta bez takvih dodataka jer mi je to baš – torta od mrkve kakva treba biti. Jedino što bih možda još priznala kao dodatak je sok od naranče (možda idući put isprobam tu varijantu. Što se tiče kreme, isto može biti različita, ali meni se ova pokazala kao najbolja. Dovoljno je izdašna, kremasta, a nije masna. Nikad nisam bila fan buttercream kreme koju ćete često vidjeti u američkim receptima (to je ona s hrpom maslaca i šećera). Ako mene pitate, s mascarpone kremom nikad ne možete pogriješiti kod ovakvih tortica, a posebno super paše na neke lagane voćne torte.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Ova torta od mrkve je već postala tradicionalna slastica kod mene za Uskrs. Ne radim ju baš svake godine za Uskrs, ali nekoliko puta jesam, pa tako i ove godine. Recept stiže tek sada jer – obaveze – ali ne dajte se obeshrabriti jer vikend je pred nama, a kome ne treba tortica za vikend?!

Ako vam se ne da čitati detaljne upute, snimila sam i video recept. Kako se pravi ovakva torta od mrkve s kremom od mascarponea, pogledajte u nastavku.

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Quiche Lorraine - priča o najfinijoj piti na svijetu Kolumne
 


Za biskvit će vam trebati:

  • 60 grama grubo nasjeckanih oraha
  • 340 grama sitno naribane mrkve
  • 260 grama brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 i pol žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 2 žličice cimeta
  • 4 jaja
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 300 grama šećera
  • 220 ml ulja

Za kremu će vam trebati:

  • 500 grama mascarpone sira
  • 360 ml vrhnja za šlag
  • žličica ekstrakta od vanilije
  • 115 grama šećera u prahu

Priprema biskvita:

  1. Tostirajte orahe u pećnici pek papiru ili na tavi bez dodavanja masnoće. Zatim ih nasjeckajte na sitno, ali ne onako sitno kao kada ih meljete, trebaju ostati hrskavi u biskvitu. Mrkvu naribajte.
  2. U posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, cimet, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  3. U drugoj posudi mikserom izradite jaja. Dodajte im šećer (postupno) i miksajte jaja i šećer još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane svijetlo žuta i gusta.
  4. Dodajte ulje i ekstrakt vanilije i izmiksajte. U tu smjesu s jajima postupno dodajte smjesu suhih sastojaka i lagano miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U nju zatim dodajte naribanu mrkvu i orahe i pomiješajte.
  5. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Svaki pecite 25-30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  6. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. Izradite mascarpone i pomiješajte ga sa šećerom u prahu. U drugoj posudi izradite vrhnje za šlag. Dodajte mu ekstrakt vanilije. Vrhnje za šlag dodajte u mascarpone i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu glatku kremu.
  7. Kad se biskviti ispeku i dobro ohlade, svaki prerežite jednom tako da dobijete 4 kore. Možete napraviti tortu i s dvije deblje kore, ako vam se tako čini bolje. Ja uvijek više volim ovu varijantu s četiri tanje kore.
  8. Na stalak za tortu ili na podlogu zvona za tortu slažite redom kore i kremu. Zadnju koru također prekrijte s kremom. Pazite da vam ostane nešto kreme i za pokriti tortu sa strana.
  9. Tortu po želji ukrasite i ohladite u frižideru.

Dobar tek!
 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.