Loša strana je ta što ćete zaprljati puno posuđa dok budete radili ovu tortu, ali dobro je to što, unatoč tome, nije komplicirana za napraviti. Nema krema koje se moraju kuhati, nema onoga ‘lonac u loncu’.
Američka verzija ove slastice se često radi s ‘buttercream’ kremom, onom od maslaca, ali ja baš nisam ljubitelj takve kreme i uvijek više volim torte koje su dovoljno kremaste, a ne više ‘biskvitaste’. Tako Red velvet tortu uvijek pravim s kremom od mascarponea i takva mi je apsolutno najbolja.
I još jedna stvar koja mi popravi ovu tortu: ne koristim samo jestivu crvenu boju da ofarba biskvit, već koristim ekstrakt od jagode ili maline, koji biskvitu da i takav okus, što odmah podigne cijelu tortu.
Za biskvit je potrebno:
- 250 grama brašna (glatkog)
- 2 jaja
- 2-3 žlice kakaa u prahu
- 115 grama margarina
- 300 grama šećera (zadnji put isprobano s oko 250 grama, nije bilo promjene u biskvitu tako da, može i manje šećera ako smatrate da je 300 grama previše)
- 1 vrećica vanilin šećera ili 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 240 ml jogurta light (u originalnom receptu tu dođe ‘buttermilk’, u našoj varijanti ‘stepko’ ili mlaćenica, no i s običnim jogurtom light biskvit ispadne super!)
- pola žličice soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica bijelog octa
- 3 žlice (velike) ekstrakta od jagode (može i crvena jestiva boja za kolače, no ja volim koristiti ekstrakt jagode jer osim boje, biskvitu daje i fini okus i miris jagode. Slobodno dodajte i više ekstrakta za crveniju boju, da torta ipak bude crvena, a ne roza
Priprema biskvita:
- U jednoj plastičnoj posudi promiješajte brašno, kakao i sol.
- U drugoj posudi promiješajte jogurt i ekstrakt jagode dok ne postignete željenu boju (slobodno dodajte više boje).
- U trećoj posudi mikserom izmiksajte margarin narezan na sitnije komadiće il sastrugan. Kada smjesa postane kremasta, izmiksajte ju sa šećerom i vanilin šećerom dok se sve lijepo ne stopi i postane kremasto.
- Dodajte dva jaja. Nastavite miksati. Kada smjesa postane jednolična, polako joj dodajte sadržaje prve i druge zdjele, te dobro izmiksajte.
- U šalicu stavite sodu bikarbonu te je prelijte octom i pustite zavrije.
- Dodajte ju u smjesu za biskvit, pa izmiješajte.
- Smjesu pokušajte podijeliti na dva identična dijela prije pečenja. Torta bi trebala imati 4 ‘kata’, dakle, najbolje je ispeći dva biskvita i svaki od njih jednom prerezati. Oprezno s tim – ovaj biskvit nakon pečenja bude dosta ljepljiv pa ga je teže rezati, zato savjetujem ne peći sve odjednom.
- Pecite na 180 stupnjeva oko 25-30 minuta (ili dok čačkalica ne izađe van čista kada ju ubodete u sredinu biskvita).
- Nakon što se biskviti malo ohlade, stavite ih u zamrzivač na oko sat vremena. Kada se malo ohlade i djelomično zamrznu, bit će ih lakše prerezati.
- Prerežite biskvite tako da dobijete četiri približno jednaka dijela.
Za kremu će vam trebati:
- 360 ml vrhnja za šlag
- 460 – 500 g mascarponea (možete staviti pola od toga mascarponea, a pola svježeg sira. Ja uvijek radim samo s mascarponeom jer želim kremasti i manje ‘sirast’ okus).
- 1 žličica vanilin šećera ili žličica ekstrakta od vanilije
- 115 g šećera u prahu
Postupak pripreme:
- U jednoj posudi izmiksajte vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrst šlag.
- U drugoj posudi izmiksajte mascarpone, vanilin šećer i šećer u prahu. Kada dobijete jednoličnu smjesu, postupno joj dodajte šlag i opet sve zajedno izmiksajte. Dobit ćete izdašnu količinu kreme koja je dovoljna i za između biskvita, i za premaz na vrhu i oko torte.
- Tortu možete ukrasiti svježim jagodama. Odlično pašu uz okus ekstrakta jagode u biskvitu, a svi znamo koliko je dobra kombinacija jagoda i šlaga!
Savjet!
Ako nema jagoda, tortu ukrasite kokosom ili kupljenim ružicama za kolače.
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Dobar tek!