Kolumne 11. studenoga 2017.

Subotom lagano: Zdravi puding od prosa

foto: Fitness Klinika
gastro postao gastro.24sata.hr
Puding me uvijek vraća u djetinjstvo, onaj fini puding iz vrećice koji je mama kuhala u hladne zimske dane i koji sam jedva čekala da se ohladi, ili bih ga pojela još mlakog posutog čokoladnim mrvicama. Uz puding iz vrećice veže me jedno posebno iskustvo-to je bilo prvo što sam ikad skuhala u životu još u vrijeme osnovne škole!

S obzirom na to da i dan danas volim pojesti topli ili hladni puding odlučila sam napraviti svoj puding, ali ovaj put ne gotovi, već kombinacijom kvalitetnih sastojaka.

Ovaj puding je malo drugačija izvedba, ali vrijedna isprobavanja. Neće vas „izuti iz cipela“ od slatkoće, ali bit će baš onako ukusno čokoladan, posebno primamljiv ljubiteljima tamne čokolade.

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika

Proso je odlična, ali nepravedno zapostavljena žitarica i jedina alkalna žitarica što znači da vraća tijelo u ravnotežu ako jedete previše proteina, a premalo povrća. U kombinaciji s ostalim finim i zdravim namirnicama je desert koji se topi u ustima. Pogodan je za vegane i za osobe koji ne jedu gluten.

Stranica Fitness Klinika na Facebooku i Instagramu je tu zbog vas. Javite se ako ćete raditi ovaj desert da vidimo kako vam je ispalo.

POTREBNO:

  • 4,5 dcl zobenog mlijeka
  • 3 dcl vode
  • 100 g prosa
  • 2 žlice agavinog sirupa
  • 1,5 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 3 žličice kakao praha
  • 1 žlica tapioka škroba

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika

PRIPREMA:
1. Stavite 3,5 dcl zobenog mlijeka i 3 dcl vode da zakuhaju i za to vrijeme operite proso tako da ga stavite u situ pod mlaz vode. Kad tekućina zakipi stavite proso i kuhajte na laganoj vatri dok ne ispari tekućina (oko 40 min). Povremeno promiješajte, a pogotovo kad tekućine bude jako malo jer se može primiti za dno posude u kojoj se kuha.
2. Kad je proso kuhano, prebacite ga u visoku posudu i štapnim mikserom usitnite do teksture kreme.
3. Pomiješajte 1 dcl zobenog mlijeka s tapioka škrobom i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne, kad postane staklasto dodajte proso koji ste usitnili štapnim mikserom i na laganoj temperaturi miješajte da se sve poveže. Maknite puding s izvora topline, dodajte žličicu kokosovog ulja, miješajte dok se ne poveže pa dodajte ekstrakt vanilije.
4. Smjesu prepolovite, polovicu ostavite sa strane, a u drugu polovicu dodajte kakao prah.
5. Servirajte u čaše naizmjence jednu pa drugu smjesu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.