Kolumne 13. travnja 2016.

Sve hrvatske pivovare: 6. Vunetovo, Hvar

Vunetovo
foto: Vunetovo
gastro postao gastro.24sata.hr
Nastavljamo s istraživanjem apsolutno svih pivovara u Lijepoj našoj. Danas nas je put odveo sve do Hvara i najjužnije hrvatske pivovare, Vunetovo na Hvaru!

Ime pivovare: Vunetovo
Sjedište: Put Podstina 13, 21450 Hvar
Mjesto kuhanja: Hvar
Vrsta: mala nezavisna pivovara/nano-brewery
Vlasnik: Anna Tuszynska
Godina osnutka: 2015
Broj zaposlenih: 1
Godišnja proizvodnja u litrama: 5.000
Brewmaster: Anna Tuszynska-Vuna
Nit vodilja/slogan: Što manje raditi, što bolje živjeti!
Ambalaža: bačve 20 lit, boce 0,33 l
Gdje se može kupiti/popiti: Kušaonica piva Vunetovo u Hvaru, Craft Room, Tolkien's House, Magic Beer Room, Pivoteka, Cafe Bar A'e, Stella Beer To Go, Leopold's Delicatessen Bar, Mali Dućan Matejuška, Pivnica Pivac.

Vunetovo | Author: Vunetovo foto: Vunetovo

Brandovi:

Hvarska Medicina
Vrsta: Herb/spice
Alc. Vol.: 5,4%
Ekstrakt: 12,5 Blg 

Aljaški Mrgud
Vrsta: Black IPA
Alc. Vol.: 5,9%
Ekstrakt: 14,5 Blg 

Farabut
Vrsta: Dry stout
Alc. Vol.: 5,4%
Ekstrakt: 13 Blg

Saison Dekot
Vrsta: Saison
Alc. Vol.: 5,4%
Ekstrakt: 12,5 Blg

À la Americana
Vrsta: American Wheat
Alc. Vol.: 5,4%
Ekstrakt: 12,5 Blg

Vunetovo | Author: Vunetovo foto: Vunetovo

Mala povijest pivovare: 

Kao većina pravih craftera, Anna je počela kao homebrewer. Bilo je to u studenom 2008 godine. Sve je krenulo kao hobby. "Do dan danas sjećam se svih tih emocija, pretjeranog zavirivanja u fermentor, vikanja na ukućane jer nisu na vrijeme promijenili boce s ledom u škrini napravljenoj od stiropora u kojoj je fermentirao minhenski lager. (Da – lager na Hvaru – svašta..) Dosta smo toga prošli, kuhali raznorazna piva, neka su od njih ostala u vrlo ljepom sjećanju (poput jednog crvenog lagera ili lagano dimljenog scottish ale'a), neka pak postala prepoznatljiv znak Vunetova. No sve su te manje ili veće sarže, a bilo ih je već 350, naprosto morale stvoriti solidne fundamente." 
Kako s godinama strast prema kuhanju piva nije jenjavala već se povećavala – sve je završilo kao jedan mali, obiteljski posao pa tako Anna zajedno s mužem Joškom najviše posla ima oko Kušaonice piva Vunetovo u Hvaru koja radi u sezoni, dok nas zimi povremeno razveseli malom pošiljkom bačava i piva u bocama u kultnim pivnicama i specijaliziranim dućanima.
Znatno povećavanje proizvodnje nije u planu jer najviše što Anna cijeni (osim dobrog piva!) jest individualni pristup i prema pivu i prema pivopijama: prema pivu jer kako sama kaže: "Volim da sve prođe kroz moje ruke i provjeru!“, a pivopijama jer nema većeg gušta nego sjediti na terasi u duge ljetne večeri i svima kojih to zanima pričati o pivu.

Zanimljivosti:

1. Većini svojih piva Anna dodaje posebne dodatke, a svi su redom vezani za voljeni Otok. Tako imamo pivo s ljekovitim biljem, pa dunjom i oskorušom, koricama gorkih naranči ili lažnim paprom.

2. Annina baka, Barbara, danas živahna 97 godišnjakinja, doma je kuhala „piwo grodziskie“ (Graetzer Bier) i poslje ručka ispijala simboličnu čašicu tog pšeničnog, vrlo laganog, dimljenog piva.

3. Zmajevi predstavljeni na logou Vunetova precrt su starog kamenog grba iz rodne kuće Joška, Anninog muža, a naziv Vunetovo dolazi od hvarskog obiteljskog nadimka istog – Vuna.

4. Osim pivarstvom Anna se bavi i prevođenjem pa je već 15 godina službena prevoditeljica Mire Gavrana na poljski, a prevodeći njegov zadnji kazališni tekst „Pivo“, za koji se već zanimaju dva poljska kazališta, „ostavila je srce na terenu“ kako bi se reklo, što je bilo i za očekivati!!

Vunetovo | Author: Vunetovo foto: Vunetovo

Osoba za kontakt: Anna Tuszynska-Vuna

Kontakt mail/telefon: tuszynska.anka@gmail.com 

Web: www.vunetovobrewery.com 

Facebook: https://www.facebook.com/vunetovo.beer/ 

 

Ako ste ih do sada propustili, ovdje su dosadašnji tekstovi o hrvatskim pivovarama:

1. Bošnjak, Sičice

2. Daruvar

3. Varionica

4. Zagrebačka

5. Carlsberg Croatia

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.