Kolumne 16. veljače 2015.

Tiramisu torta s čokoladnom ogradicom

Tiramisu-torta-s-čokoladnom-ogradicom
foto: Ingrid Periša
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad sam razmišljala koju tortu raditi za rođendan usredotočila sam se na lagane recepte, bez orašastih plodova. Odluka je pala na jednostavnu mascarpone tortu...čista klasika.

Sestra mi je poklonila prekrasan stalak tako da je trebalo smisliti vanjski izgled prilagođen njemu. Odlučila sam se za ogradicu od čokolade koja stvarno tako efektno izgleda. Ne morate biti posebno vješti u crtanju da bi dobili ovakav efekt. Čokoladu otopiti na pari, staviti u dresir vrećicu, odrezati vrh koliko se tanko želi crtati (ne baš pretanko, jer se čokolada lomi) i iscrtavati šare po masnom papiru.

Veličinu ogradice izmjerite po visini torte. Kada ste iscrtali staviti u duboko zamrzavanje. Nakon pola sata izvaditi, jednostavno oprezno odlijepiti ogradicu i zalijepiti je na tortu koju smo prije toga premazali šlagom. Za vrh sam radila deblje šare i sušila ih na hladnom zraku, nakon odljepljivanja, pukla ih na tri dijela i nataknula na vrh torte.

Biskvit: 

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 žlica jestivog škroba
  • 160 g brašna
  • 30 g kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu i ukrašavanje:

  • 4 žumanjca
  • 150 g šećera
  • 4 žlice amaretta (ili ekstrakta gorkog badema)
  • 500 g mascarponea
  • 250 g svježeg sira
  • 400 g slatkog vrhnja
  • 2 šlag-fixa
  • 200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.

2. Odvojiti bjelance od žumanca pa bjelance stući u čvrsti snijeg postupno dodajući 100 g šećera. Žumanjce pjenasto stući s drugih 100 g šećera i 4 žlice vruće vode, po tome prosijati brašno pomiješano sa škrobom, praškom za pecivo i kakaom, oprezno dodati bjelanjke i staviti u okrugli kalup za torte. Peći 35 minuta, izvaditi, ohladiti i presjeći na 3 dijela.

3. Za kremu tući na pari žumance sa šećerom i 4 žlice amareta dok se ne dobije gusta pjena (može se stući žumance sa šećerom, zakuhati decilitar mlijeka i u njega dodati umućene žumanjke sa žlicom škrobnog brašna kao puding).

4. Mascarpone izmiksati sa svježim sirom. Slatko vrhnje istući i pola dodati kremi od mascarpone i sira i na žumanca. Biskvite malo natopiti mlijekom, i svaki list premazati kremom.

5. Staviti u hladnjak na tri sata ili preko noći. Premazati tortu ostalim šlagom i ukrasiti čokoladnom ogradom.

 

Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.