Kolumne 27. rujna 2017.

Tjestenina s prokulicama, odnosno - pozdrav jeseni

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako je naš poznati bloger dočekao promjenu godišnjih doba, saznajte u njegovom najsvježijem receptu!

Volim te pastelne boje, volim namirnice koje nam dolaze s jeseni al’ kiša, eee to ne volim. Od svih vremenskih prilika i neprilika kiša mi je najomraženija i koliko god ona imala svojih koristi za prirodu ja je jednostavno ne voleeeem!

 

Šparoge - prokulice - široki rezanci Možda vas zanima... Trio rio: Šparoge - prokulice - široki rezanci Recepti



Opet s druge strane kažem, dolaze nam te divne jesenske namirnice kao na primjer kraljica jeseni bundeva, mandarine, kestenje, razne gljive, grah, krumpir, kruške, grožđe… i tako unedogled. Sve nabrojano je ipak razlog za barem malo ljubavi prema jeseni. Zar ne?

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Nego, negdje sam pročitao da su prokulice (kelj pupčar) “pametne glavice” koje su čuvarice zdravlja tijekom zime i kada sam malo zagrebao pod površinu doznao sam da stvarna obiluju svačim nečim korisnim za naš organizam. Odličan su izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrže i brojne minerale kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar, kalcij…

 

Možda vas zanima... Slasne prokulice s kestenima i maslacem od naranče Recepti

 

Tu su i omega-3 masne kiseline, bjelančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin… E da, još nešto, znam da će se to svidjeti ljepšem spolu, prokulice su na glasu kao “hrana za ljepotu” jer pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Kod same pripreme je bitna jedna stvar a to je NE PREKUHATI ih, jer ćete umjesto fine hrskave teksture dobiti kašicu, a to nije nikome u interesu, tako da je preporuka kuhati ih na pari po prilici 5 minuta.

A sad, recept! Jelo je jednostavno, od svega par sastojaka, zasitno i zbog ovih malih zelenih bombica, zdravo!

 

Možda vas zanima... Jednostavno ukusno: Gratinirane prokulice Recepti



Sastojci:

  • 500 g tjestenine
  • 300 g prokulica
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 žlice tahini umaka
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Po želji:

  • malo slanine

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković


Priprema:

  1. Prokulice očistite ako je potrebno te ih operite. Kuhajte ih na pari oko 5 minuta s tim da im dodate par režnjeva češnjaka.
  2. Vrstu tjestenine naravno izaberite sami i skuhajte ju prema uputama.
  3. Sjedinite prokulice i tjesteninu te ih posolite i popaprite te dodajte malo maslinovog ulja.
  4. Tahini napravite sami ili kupite u trgovini. Ako ga radite sami onda vam predlažem recept s Darkove web kuharice koji je više nego lijepo objasnio sve.
  5. Dodajte tri žlice tahini umaka u tijesto, promiješajte i poslužite.
  6. Po želji popržite malo slanine te ju usitnite u male komadiće i pospite po tanjuru.
  7. Natočite si čašu bijelog vina i recite: Baš je danas jedan dobar dan!

U slast!
 

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.