Krema od jagoda i jogurta priprema se brzinski, a zatim je samo još potrebno umutiti smjesu za biskvit te pripremiti ganache od čokolade.
Kada spojite sve komponente, dobit ćete osvježavajuću, laganu i finu tortu od jagoda koja na idealan način najavljuje sezonu slatkih crvenih plodova. Za prste polizati!
Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Za biskvit će vam trebati:
- 3 jaja (odvojiti žutanjke od bjelanjaka)
- 4 žlice šećera
- 3 žlice glatkog brašna
- 3 žlice kakaa u prahu
- pola praška za pecivo
Postupak pripreme:
- Žutanjke zajedno sa šećerom izmiksajte pjenasto.
- Dodajte brašno,kakao i prašak za pecivo, te sve sjedinite.
- Prethodno čvrsto izlupane bjelanjke umiješajte u smjesu od žutanjaka.
- Pecite u kalupu veličine 26 cm na 180 stupnjeva/ 10 min (cc).
- Biskvit ohladite pa na njega stavite kremu od jagoda.
Za kremu od jagoda:
- 300 g jogurta od jagode
- 500 g smrznutih jagoda (ili svježih)
- 50 g šećera (manje ili više ovisno kako su jagode slatke)
- 2 vanilin šećera
- 500 ml vrhnja za šlag
- 15 g mljevene želatine (otprilike vrećica i pol)
Postupak pripreme:
- Prije svega želatinu napravite prema uputi na vrećici i pustite je po strani da nabubri, a nakon toga u multipraktik dodaje jogurt od jagode i smrznute (svježe) jagode te sve izblendajte (izmiksajte) u glatku kremu.
- Tako dobivenu kremu zagrijte, pa u nju dodajte šećere (probajte ako je dosta slatko). Zagrijte ju tek toliko da se šećeri otope.
- U kremu od jagoda dodajte želatinu koju ste napravili po uputi s vrećice.
- Sada izmiksajte vrhnje za šlag, te kremu od jagoda postepeno i lagano pomoću pjenjače umiješajte u šlag.
- Tako dobivenu kremu stavite na biskvit i ohladite u hladnjaku barem 4 sata.
- Nakon što se torta ohladi na nju stavite čokoladnu glazuru.
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 ml vrhnja za šlag
Postupak pripreme:
- Čokoladu zajedno sa vrhnjem za šlag otopite na pari i prelijte preko kolača.
- Ohladite i uživajte u ovom laganom i osvježavajućem desertu.
Dobar tek!