Kolumne 10. travnja 2019.

Torta od jagoda i čokolade - jednostavna, fina i lagana

foto: Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Jagode i čokolada uvijek su dobra ideja, a kada ih spojite u ovoj jednostavnoj i laganoj torti, omiljena kombinacija dobit će posve novo značenje.

Krema od jagoda i jogurta priprema se brzinski, a zatim je samo još potrebno umutiti smjesu za biskvit te pripremiti ganache od čokolade.

 

Možda vas zanima... Rolada od lješnjaka i čokolade - bolje ne može! Kolumne

 

Kada spojite sve komponente, dobit ćete osvježavajuću, laganu i finu tortu od jagoda koja na idealan način najavljuje sezonu slatkih crvenih plodova. Za prste polizati!

 

Možda vas zanima... Eclairs s lješnjacima - idealna poslastica u baš svako doba Kolumne

 

Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Za biskvit će vam trebati:

  • 3 jaja (odvojiti žutanjke od bjelanjaka)
  • 4 žlice šećera
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • pola praška za pecivo

Postupak pripreme:

  1. Žutanjke zajedno sa šećerom izmiksajte pjenasto.
  2. Dodajte brašno,kakao i prašak za pecivo, te sve sjedinite.
  3. Prethodno čvrsto izlupane bjelanjke umiješajte u smjesu od žutanjaka.
  4. Pecite u kalupu veličine 26 cm na 180 stupnjeva/ 10 min (cc).
  5. Biskvit ohladite pa na njega stavite kremu od jagoda.

Za kremu od jagoda:

  • 300 g jogurta od jagode
  • 500 g smrznutih jagoda (ili svježih)
  • 50 g šećera (manje ili više ovisno kako su jagode slatke)
  • 2 vanilin šećera
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 15 g mljevene želatine (otprilike vrećica i pol)

Postupak pripreme:

  1. Prije svega želatinu napravite prema uputi na vrećici i pustite je po strani da nabubri, a nakon toga u multipraktik dodaje jogurt od jagode i smrznute (svježe) jagode te sve izblendajte (izmiksajte) u glatku kremu.
  2. Tako dobivenu kremu zagrijte, pa u nju dodajte šećere (probajte ako je dosta slatko). Zagrijte ju tek toliko da se šećeri otope.
  3. U kremu od jagoda dodajte želatinu koju ste napravili po uputi s vrećice.
  4. Sada izmiksajte vrhnje za šlag, te kremu od jagoda postepeno i lagano pomoću pjenjače umiješajte u šlag.
  5. Tako dobivenu kremu stavite na biskvit i ohladite u hladnjaku barem 4 sata.
  6. Nakon što se torta ohladi na nju stavite čokoladnu glazuru.

Za glazuru:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Čokoladu zajedno sa vrhnjem za šlag otopite na pari i prelijte preko kolača.
  2. Ohladite i uživajte u ovom laganom i osvježavajućem desertu.

Dobar tek!

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.