Kolumne 27. siječnja 2017.

Torta od tri nijanse savršene čokolade

foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
U zadnje vrijeme jako često me ljudi pitaju za recept koji uključuje što više čokolade i da nema glutena i orašastih plodova. Moja novogodišnja odluka je bila udovoljiti tim ljudima. Htjela sam da je nešto kvalitetno, ali da im je poznato i da im se svidi.

Kada meni netko kaže da bi htio što više čokolade, shvatim to dosta ozbiljno. Što znači da ovaj recept sadrži pola kile tamne i bijele čokolade. Bijela čokolada zapravo nije čokolada već spoj kakao maslaca, mlijeka i šećera.

Pravom čokoladom se nazivaju čokolade s visokim udjelom kakao mase. U prijevodu što ima više kakaa, čokolada je kvalitetnija. Međutim, većina ljudi i dalje dijeli čokoladu na: bijelu, mliječnu i tamnu. Što je sasvim logično kada nam ju proizvođači takve i pakiraju.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Slijedi vam jedna čokoladna poslastica u slojevima. Nije 50 nijansi sive, niti 50 nijansi mračnije, već najukusnije tri nijanse koje ćete probati.

Sastojci za Oh Fudge “Čokoladne nijanse”:

Podloga - sloj tamne čokolade:

- 200 g tamne čokolade
- 85 g maslaca
- 60 g smeđeg šećera
- 4 jaja
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 1 žličica sitno mljevene kave
- Prstohvat soli

Srednji sloj - sloj mliječne čokolade:

- 200 g tamne čokolade
- 180 g slatkog vrhnja
- 5 žlica vruće vode
- 3 žlice kakao praha
- Prstohvat soli

Gornji sloj-sloj bijele čokolade:

- 180 g bijele čokolade
- 180 g slatkog vrhnja
- 1 žličica želatine u prahu
- 1 žlica tople vode
- Naribana čokolada za ukras

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Priprema: 

  1. Prvo ćemo pripremiti sve za podlogu. Zagrijte pećnicu na 160°C. Maslac i čokoladu s kavom rastopiti na pari na laganoj vatri uz miješanje. Ostaviti par minuta da se malo ohladi, i pripremiti dvije posude. U prvoj pjenasto umutite žumanjke s vanilijom. Malo po malo dodajte šećer dok ne dobijete kremu. U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka uz prstohvat soli. U čokoladu prvo umiješajte žumanjke, pa lagano špatulom dodajte snijeg od bjelanjaka. Polako ‘preklapajte’ bjelanjke u smjesu tako da se što manje izgubi na lakoći. Kada ste dobili povezanu smjesu. Kalup obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu u njega. Pecite podlogu 18-20 minuta. Izvadite ju da se ohladi, ali nemojte odvajati podlogu od kalupa. Hlađenjem će se možda malo spustiti, ali ne morate se brinuti. Taj dio možete lagano izravnati ili odrezati kada se potpuno ohladi.
     
  2. Slijedi srednji sloj. U njemu se koristi tamna čokolada, ali možete koristiti i mliječnu ako ju imate pri ruci. Kakao razmutite u toploj vodi i ostavite sa strane. Čokoladu otopite na pari i maknite ju s pare da se ohladi dok radite šlag. Slatko vrhnje i sol miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag. Kakao lagano umiješajte u mlaku čokoladu, pazeći da se poveže. Šlag se dodaje kao i bjelanjak u podlozi. Trećinu po trećinu ‘preklapajte’ i slažite u lijepu kremu nalik na mousse. Kada ste sve dobro povezali, prelijte kremu na podlogu i prebacite u hladnjak na sat vremena.
     
  3. Još samo zadnji sloj, tj sloj bijele čokolade. Želatinu prelijte s vodom u maloj posudici i ostavite da nabubri dok pripremate ostale sastojke. Bijelu čokoladu nasjeckajte na komadiće. Zagrijte 60 g slatkog vrhnja i rastopite u njemu želatinu pa prelijte preko bijele čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Ostatak slatkog vrhnja umutite u čvrsti šlag. Zadnji sloj kao i prethodna dva povežite tako da ‘preklapate’ šlag u čokoladu. Kada ste gotovi, prelijte smjesu u kalup na srednji sloj i ostavite u frižideru barem 3-4 h, najbolje preko noći. Na kraju ukrasite naribanom čokoladom.


Javite mi dojmove! Ostanite fini i kreativni uz Oh Fudge.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.