Kolumne 1684 prikaza 12. prosinca 2018.

Ultimativni klasik: Francuska salata s domaćom majonezom

Bake Me by Nina
"Glavni sastojak francuske salate je majoneza. Koja je vaša omiljena? Moja je ona domaća, pripremljena bez suvišnih dodataka", piše nam naša kolumnistica Nina.

Francuska salata nema nikakve veze s Francuskom, iako vas njeno ime može lako zavarati. Nije ju napravio ni francuski kuhar. Nastala je u Rusiji. Nosi naziv i Oliverova salata po svom tvorcu, ruskom kuharu Lucienu Oliveru. On ju je pripremio davne 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage.

 

 | Author: Bake Me by Nina Bake Me by Nina


 Recept za prvu verzije salate je i dalje nepoznat, iako su brojne inačice nastale od nje. Ova ruska salata u sebi sadrži komade mesa, izvorno je to bio teleći jezik, a danas se popularno koristi piletina ili šunka.

Kako je postala poznata diljem svijeta, tako je mijenjala i svoj izvorni oblik i prilagođavala se podneblju i namirnicama. Danas razlikujemo rusku i francusku salatu baš po mesu, sastojku koji se koristi u ruskoj salati.
 
Glavni sastojak francuske salate je majoneza. Koja je vaša omiljena? Moja je ona domaća, pripremljena bez suvišnih dodataka. Okus francuske salate je neusporediv s domaćom majonezom, vjerujte mi.

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

Možda vas zanima... Salenjaci - omiljeni slatki slavonski specijalitet Kolumne

 

 | Author: Bake Me by Nina Bake Me by Nina

Za majonezu će vam trebati:

  • 3 žumanjka
  • 1,5 žličica Dijon senfa
  • prstohvat soli
  • 750 ml suncokretovog ulja
  • 2 žličice vinskog octa ili svježeg soka limuna

Za salatu:

  • 4 jaja
  • 3 veće mrkve
  • 1 veći krumpir
  • 350 g kiselih krastavaca
  • 400 g graška
  • 350 g domaće majoneze ili majoneze po vašem izboru
  • 1 žličica senfa
  • 1/2 soka cijeđenog limuna
  • dva prstohvata soli
  • papar po želji (ja stavim 1/4 žličice)

 
Postupak pripreme majoneze:

  1. Prvo ćemo pripremiti majonezu
  2. U blender stavite žumanjke, dodajte im senf i sol. Koristite jaja provjerenog uzgoja.
  3. Dobro ih izblendajte kako bi se smjesa povezala.
  4. Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodajite postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksajte smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja.
  5. Kada ste dodali polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendajte dok se ne poveže i postane kremasto.
  6. Na kraju dodajte žličicu vinskog octa i umiješajte je u majonezu.
  7. Pripremljenu majonezu spremite u staklenku i spremite u hladnjak.
  8. Majonezu možete raditi i na malo duži način ručno. Trebat će vam pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. Ja majonezu radim na ovaj način kako vi vidjela sve faze njenog nastajanja.

Kada smo napravili majonezu, možemo krenuti s pripremom salate:

  1. U lonac stavite kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori.
  2. Kada su kuhani, ocijedite ih i stavite po strani da se ohlade.
  3. Krumpiru maknite koru, pa ga iskidajte na sitne kockice. To napravite i s jajima i mrkvom.
  4. Kisele krastavce također iskidajte na sitne kockice.
  5. Dodajte ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine.
  6. Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu za posluživanje.
  7. Majonezu spremite u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana.

Dobar tek!

 | Author: Bake Me by Nina Bake Me by Nina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.