Kolumne 07. veljače 2019.

Vinarija Miloš: Ponos Pelješca i pobjednik VinArta!

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Na prestižnoj svečanosti drugog izdanja Vinart Wine Awards, prestižnu nagradu Vinarija godine odnijela je obitelj Miloš iz istoimene vinarije u Ponikvama na poluotoku Pelješcu. Upitali smo braću Ivana i Josipa kako su proslavili ovaj sjajan uspjeh

U Ponikvama na prelijepom zelenom Pelješcu obitelj Miloš vino radi već dugi niz godina i kroz nekoliko generacija. Svoju strast, znanje i ideje utkali su u divna vina koja nas oduševljavaju iz godine u godinu. Razgovarali smo s braćom Ivanom i Josipom Miloš.

Momci, tko je sada glavni u vinariji, i koliko ljudi uopće radi u njoj?
Premda smo nas dvojica preuzeli operativno vođenje naše vinarije, te imamo u potpunosti odriješene ruke, ipak i dalje sve gradimo na temeljima koje je vizionarski započeo naš otac. Njegovo znanje i iskustvo od presudne je važnosti za našu vinariju, stoga ga i dalje smatramo glavnim. Srećom dijelimo potpuno istu viziju, stoga ne trošimo energiju na međusobne rasprave. Osim obitelji uz nas su naravno i naši zaposlenici, tako da u našim vinogradima i vinariji aktivno radi nas desetak.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Koja je godina osnutka, kako ste se razvijali kroz povijest?
Naša obitelj živi u mjestu Ponikve na poluotoku Pelješcu već stotinama godina, te je vinogradarstvo i vinarstvo uvijek bilo sastavnica našeg života. Ipak, dolaskom socijalizma je praktički bilo zabranjeno biti vlasnik privatne vinarije, te je naša obitelj, kao i ostale u našem kraju, samo proizvodila grožđe za zadružnu vinariju, te nešto malo vina za osobne potrebe ili za neko neformalno trženje. To je razdoblje bilo pogubno za bilo kakav razvitak, jer jednostavno nije postojalo slobodno tržište, ni diferencijacija kvalitete. Srećom, otac je već sredinom 80-ih godina krenuo u razvoj obiteljske privatne vinarije, čim se situacija počela pomalo liberalizirati po tom pitanju. On je već tada krenuo s radom na onim vrijednostima koje zapravo tek zadnjih par godina u Hrvatskoj postaju jasnije prepoznate.

Tako da zapravo jako puno rada i promišljanja stoji iza našeg današnjeg uspjeha, što ujedno može biti odlična poruka i svim mladim ljudima da budu jako strpljivi i uporni, i da se ne fokusiraju samo na cilj nego da uživaju u putovanju, inače će vrlo brzo izgubiti motivaciju. I ovo vrijedi ponajviše za vinarstvo, jer proizvodnja finih vina je jedna od vremenski najzahtjevnijih djelatnosti na svijetu.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Koja vam je osnovna filozofija?
Proizvoditi najbolja vina na potpuno prirodan način, iskazujući posebnost terroira i same sorte, te stvoriti vina koja će u konačnici biti kulturološki proizvod, a ne samo piće. Također, u osnovama naše filozofije je da nikada ne pristajemo na kompromise pobuđene materijalnim razlozima, tako da se znalo dogoditi da preskočimo i cijelu jednu godinu proizvodnje ako nismo zadovoljni kvalitetom.
Uz sve to temelj našeg djelovanja je stvoriti širi benefit za zajednicu, jer vjerujemo da samo tako možemo postići istinsko zadovoljstvo života i rada ovdje na Pelješcu. Jer mi ne možemo uzeti svoj vinograd u kofer i preseliti u neki bolji svijet, mi moramo stvoriti neki bolji svijet tu gdje jesmo.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Koje sve sorte imate na raspolaganju, koliko etiketa proizvodite, koju količinu?
Mi radimo gotovo samo sa sortom Plavac mali, koja zauzima većinu od naših petnaest hektara vinograda, uz mali udio lokalnih bijelih sorti.

Fokusirajući se samo na Plavac mali uspijevamo postići odlične rezultate u vinogradu, što nam je od presudne važnosti u kreiranju vina. Tako da radimo nekoliko crnih vina od Plavca, a od kojih je najpoznatiji upravo Stagnum, vino koje radimo isključivo od najboljeg grožđa iz starih vinograda, koje odležava gotovo deset godina prije puštanja u prodaju.

Zbog fokusa na proizvodnju samo finih vina, naša proizvodnja nije toliko velika u smislu količine, tako da godišnje proizvodimo oko pedeset tisuća boca

 | Author: Facebook foto: Facebook

Kako ste zadovoljni berbom 2018.?
2018. je bila sjajna vinogradarska godina za nas, u svakom smislu, tako da vjerujemo da će i vina biti odlična. Premda je godina generalno bila izazovna za mnoge vinogradare i vinare, ogroman trud koji ulažemo u vlastite vinograde nam se isplatio, tako da smo stvarno sretni s prošlogodišnjom berbom.

Koja vina puštate na tržište ovih dana, koji su planovi za ljeto?
Kao što sam rekao, neka vina odležavamo gotovo deset godina, tako da smo tek nedavno pustili u prodaju naše premium vino Stagnum iz berbe 2009. Ujedno, taman se spremamo pustiti na tržište naš novi Plavac iz berbe 2016. Plavac je inače naša etiketa koja se proizvodi s istih položaja kao i Stagnum, ali ipak se radi o malo mlađim vinogradima i kraćem odležavanju. Za ljeto ćemo pak ići vani s novim Stagnum Roseom iz berbe 2018., koje je postalo jedna od naših najprodavanijih etiketa, pogotovo u ljetnom razdoblju, jer se radi o jednom izrazito svježem, potpuno suhom rose vinu, koje se može odlično kombinirati i s hranom. Osim toga, kroz koji mjesec planiramo i puštanje u prodaju našeg prvog bijelog vina, berba je 2017. i rađeno je od sorte Rukatac koja je također iz vlastitih ekoloških vinograda. Jedno dosta posebno vino, koje pokazuje naše viđenje bijelih vina našeg kraja.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Kako ste proslavili osvajanje VinArta?
Iskreno, bili smo uistinu iznenađeni kada su pročitali naše ime kao Vinarije godine. Ne zato što ne mislimo da radimo dobre stvari, dapače, izrazito smo ponosni na sve što radimo, ali baš zbog toga što imamo artistički pristup proizvodnji vina te što vina proizvodimo potpuno prirodno, nismo očekivali da ćemo baš mi biti izabrani. I premda se načelno ne zanosimo previše nagradama, te isto tako nas previše i ne obeshrabruju eventualne kritike, moramo priznati da smo jako sretni što smo dobili ovu nagradu. Ipak, nismo imali nikakvo posebno slavlje, nekako nam je to sve došlo u vrijeme kada smo previše zauzeti raznim obavezama da nismo ni pomišljali na proslavu.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Što to znači za budućnost vinarije?
Vinarstvo, bar onakvo vinarstvo kakvim se mi želimo baviti, je nešto što se planira bar desetljeće unaprijed, i u tom smislu već imamo izrazito ambiciozne planove na kojima intenzivno radimo zadnjih nekoliko godina, tako da je ova nagrada samo još jedan dodatni poticaj da nastavimo u tom smjeru. U svakom slučaju, želimo naglasiti da nikada ne planiramo biti velika vinarija u smislu proizvedenih količina, ali da želimo biti velika vinarija u smislu značaja. To je mjera koju je jako teško kvantificirati i put do toga je puno složeniji upravo zbog previše neopipljivih faktora koji utječu na eventualni uspjeh. Temelj svega je ipak znanje, stalno učenje, dublje promišljanje stvari i najbitnije od svega težak rad. Vjerujemo da jedino težak rad može napraviti stvarnu razliku.

Gdje se najviše pijete u nas, gdje u inozemstvu?
U Hrvatskoj se pijemo u finim restoranima, hotelima i barovima, diljem obale, ali i u Zagrebu. Ujedno imamo puno vjernih kupaca kojima su naša vina sastavni dio kućne kolekcije, zbog čega smo također izrazito sretni. Što se tiče inozemstva, najviše izvozimo u SAD, ponajviše Kaliforniju i New York, također izvozimo u Kanadu, potom u Europske zemlje poput Švedske, Nizozemske, Njemačke… Također naša vina se prodaju čak i u Japanu i Singapuru.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Gdje sve možemo nabaviti vaša vina?
Baš zbog ograničenih količina koje proizvodimo, a relativno velike potražnje ponekad je teško doći do naših vina, ali u pravilu ih imaju sve bolje vinoteke, a dosta njih ima i webshopove, tako da to može olakšati potragu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.