Kolumne 12. listopada 2018.

Vrhunski gastronomski doživljaj u restoranu Dalmacija

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Starigrad se nalazi na krajnjem sjeveru priobalne Dalmacije, a nazivu naselja je pridodan nastavak Paklenica kako bi ga se razlikovalo od Starog Grada na otoku Hvaru. Idealan je to spoj mora i planine jer se u njegovom neposrednom zaleđu nalazi Nacionalni park Paklenica koji je nakon Plitvičkih jezera drugi najstariji nacionalni park u Hrvatskoj.

Iz kanjona Paklenice put vodi na Vaganski vrh, najviši vrh Velebita. Starigrad Paklenica je poznat prvenstveno po adrenalinskom turizmu, po planinarima, penjačima, biciklistima. U Starigradu je i start utrke Velebit 100 milja – a lonely wolf trail u kojoj natjecatelji uistinu moraju prijeći trasu od 100 milja (ne kilometara.) A kada se umorite od planinarenja i aktivnog odmora tijelu je potrebna regeneracija u vidu dobre i zdrave hrane. 

Restoran Dalmacija nalazi se na samoj obali mora, na adresi svetog Jurja 9, u neposrednoj blizini crkve svetog Jurja.  S terase restorana puca pogled na Ražanac koji se nalazi na drugoj obali Velebitskog kanala. Samo uživanje u hrani, u plodovima mora dok Vam se pruža pogled na to more je nešto posebno. Budući da sam ja panonski tip jedino s čime to mogu usporediti je kada se slatkovodna riba blaguje na čardi koja se nalazi uz obalu rijeke ili jezera ili još bolje kada je čarda na sojenici.

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

 

Jelovnik restorana Dalmacija nije velik, stane na jednu stranicu, ali sadrži sve ono što bi jedan restoran mediteranske kuhinje trebao. Kao predjela nude se dalmatinski pršut i hladna plata. Budući da se otok Pag nalazi u neposrednoj blizini u ponudi imaju i znameniti Paški sir. O njemu ne treba previše pričati, riječ je o najznamenitijem hrvatskom siru zaštićenog geografskog podrijetla. 

Tajna Paškog sira je u mikroklimatskim uvjetima koji vladaju na otoku. Prirodna vegetacija je tamo vrlo škrta, ali u isto vrijeme i začudna zbog velikog broja različitog aromatičnog bilja. Bitnu ulogu tu odigra i bura koja sol s mora nanosi na floru otoka. Književnik Ante Zemljar rodom s Paga na plastičan način je opisao Paški sir sljedećim riječima: „Paškom siru su sva objašnjenja nepotrebna i nepotpuna. Njega stvara i travčica među grančicama i blejavi zov mljekulje dok se u veljači skriva pred burama i liže vjetrovima posutu sol po raslinju."

Što se toplih predjela tiče tu su fokusirani na klasike poput šunke i jaja, omleta sa šunkom, omleta sa sirom, zatim u ponudi su spaghetti bolognese i napolitane, rižoto s plodovima mora i rižoto s lignjama. 

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

 

Što se glavnih jela, odnosno riba, rakova i školjki tiče u ponudi imaju bijelu ribu, škampe, skušu, oslić, pržene lignje, lignje sa žara, lignje a la parisienne, prženu tunu i dagnje na buzaru. Poseban specijalitet je riblja plata za dvije osobe koja objedinjuje najbolje od riba, rakova i školjki. Kada su u pitanju slastice u ponudi su palačinke s džemom i čokoladom. 

Kao što je već navedeno jelovnik nije preopširan, ali je koncentriran na ono najbitnije od mediteranske kuhinje, a ono što spravljaju u restoranu čine uistinu dobro, kvalitetno i s ljubavlju. 

Nakon kalorijske regeneracije u restoranu možete se okupati na plaži koja se nalazi odmah preko puta ceste ili prošetati se do obližnjih Selina koje se nalaze južno ili mjesta Tribanj koje se nalazi sjeverno od Starigrada – Paklenice. Oni manje izdržljivi mogu odmah i odmoriti jer osim restorana u ponudi imaju i pet apartmana, te svojim gostima nude i mogućnost noćenja.

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.