Kolumne 302 prikaza 13. veljače 2018.

Whisky Fair Zagreb 2018. – kako sam pio sa stilom

Thinkstock
4. Whisky Fair Zagreb 2018 održao se u petak i subotu, 9. i 10. veljače u Plaza Event Centru. Pogledajte kako se s pićima stopio naš lutajući reporter Josip Novosel, alias Gastro Snob!

Neki dan me nazvala kolegica Liv i pitala ”Oćemo ić’ na sajam viskija?” To je kao da je papa nazvao Bozanića i pitao ga ”Oćemo ić’ na sajam hostija?” Takav poziv se ne odbija. Bajdvej, Liv je puno atraktivnija od Pape.

4. Whisky Fair Zagreb 2018 održao se u petak i subotu, 9. i 10. veljače u Plaza Event Centru. Oko 3000 posjetitelja moglo je uživati u najboljoj ponudi whiskyja s više od 150 zastupljenih brandova koje su ponudili vodeći domaći uvoznici i distributeri. Uz gin kao starog gosta, ove godine su se u Rum Corneru mogli pronaći i vrhunski rumovi.

Whisky Fair Zagreb 2018. – Zacapa rum
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Liv me odmah upitala ”Što ćemo prvo probati?” Ja sam odgovorio znalački ”Daj mi Đeki-Kolu!” Jadnica je problijedila. ”Nemoj me sramotit. Nisi u Dubravi!” Odgovorih ”Ma zajebavam se. To piješ kad ne želiš previše potrošit’ na frendove ili kad želiš impresionirati studenticu na prvoj godini faksa. Za nas u obzir dolazi samo najekskluzivnija roba.”

Naručio sam Jackie, ali Jackie Sinatra. Zadnji put nam je vlasnik Factori bara točio taj whisky. 90 kn čaša, al’ potrošio bi ja na Liv i 100 kn, ako treba. Na moju škrtu sreću, a njezinu rastrošnu žalost, konobar nam je rekao da ne toče Sinatru na čaše pa mi nije preostalo ništa drugo nego da slikam bocu.

Whisky Fair Zagreb 2018. – Jack Daniel’s Sinatra
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ljubazni konobar nam je predložio da probamo Woodford Reserve – bourbon whiskey koji se proizvodi u SAD-u, sadrži 43% alkohola. Bogatog i punog je okusa, tri puta se destilira što mu daje dodatnu slatkoću i odličan okus.  Sadrži okuse sušenog voća i slatkih začina.  Poslužuje se kao digestiv nakon večere i koristi se kao osnova za mnoge koktele.

Whisky Fair Zagreb 2018. – Woodford Reserve
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Hvala ti Bože na Googleu. Zvučim tako profinjeno. U stvarnosti je to izgledalo ovako ”Jel’ osjećaš kako dobro klizi niz grlo?” Liv ”Gorim!”.

U sklopu sajma su se održavale whisky radionice, kvizovi i nagradne igre na kojima nismo ništa osvojili, al’ smo zato naučili nešto više o ovom alkoholnom napitku. Škotska je najveći proizvođač viskija na svijetu, u Indiji se popije najviše viskija, prije nego što prođe 2 ili 3 procesa destilacije, whiskey je zapravo pivo, a naziv za 4% whiskyja koji ispari u bačvi je Angel Share (Ja sam se pravio pametan pa rekao Liv: ”Pičkin dim”). Naučili smo i da su prvi proizvođači whiskeyja bili vikinzi ili irski redovnici što nama kao domoljubima nije značilo ništa. Ako Hrvat nije izmislio, kao da se nije ni desilo.

Whisky Fair Zagreb 2018. – Josip Novosel aka Dragi Vođa
Foto: Liv, Flash.hr
Whisky Fair Zagreb 2018. – Cardhu – Single malts Scotch whisky
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Kako u mojoj obitelji imamo pripadnika japanske krvi, nisam mogao odoljeti, a da ne isprobam bar jedan japanski whisky. Badelov štand je imao vrhunsku kolekciju najboljih japanskih viskija, a ja sam samo došao i ljubazno rekao ”Toči!”

Whisky Fair Zagreb 2018. – Nikka Tsuru 17 YO – Blended Whisky
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

NIKKA WHISKY autentičan je po stilu, predstavlja istinski izričaj japanske kulture, spoj modernog i tradicionalnog, jednostavnosti i profinjenosti. Nikka Tsuru 17 YO – izvorno osmišljen od Masataka Taketsuru, ovaj blend objedinjuje whiskyje odležane barem 17 godina, koristi mekan ali bogat malt kako bi se osigurala glatka, blaga tekstura uz istovremeno očuvanje delikatne ravnoteže svježine i zrelosti.

Osnivač Nikka whiskyja, poznat kao „otac japanskog whiskyja“ udružio je svu svoju strast i know-how da bi proizveo Tsuru blended whisky.

Da ne serem više jer se vidi iz aviona da sam ovo prepisao s Badelove web stranice ”Oči su mi se ukosile čim je kliznuo niz grlo. To je to. Sayonara!”

Whisky Fair Zagreb 2018.
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Za one koji su htjeli odriješiti kesu i imati ekskluzivan doživljaj, organizatori su pripremili VIP trezor u koji je moglo ući samo 30 ljudi po danu i uživati u nekim od najekskluzivnijih, limitiranih serija whiskeya, odabranoj hrani, cigarama i još nekim iznenađenjima.

Meni je Liv draga, ali sam već u početku teksta spomenuo kako sam spreman na nju potrošiti i 100 kn ako treba, ali ne i 1500 koliko je koštalo ovo zadovoljstvo. Sva sreća da sam odrastao u Dubravi, gdje su me Hašim i Zajko naučili tajnama zanata. Zamolio sam Liv da mi posudi ukosnicu, jer sam svoju zaboravio.

Whisky Fair Zagreb 2018. – Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Jole trezor
Foto: Liv, Flash.hr
Whisky Fair Zagreb 2018. – Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Jole trezor
Foto: Liv, Flash.hr

Prišao mi je u tom trenutku zaštitar, obrijane glave. Imao je sigurno 2 metra. ”Šta radiš to?” Liv ga je u zadnji čas spasila da ga ne ubijem. Rekao sam joj ”Drži me da ga ne ubijem!”.

Do sada ste već primijetili da nema njenih fotki u kolumni. Rekla mi je ”Možeš me fotkat’, al’ molim te bez onih tvojih rasističkih gluposti u tekstu.”

Whisky Fair Zagreb 2018. – Liv
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Whisky Fair Zagreb 2018. – Liv – pokidat ću lance sve
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Točno znam da se sad netko poremećen sjetio one reklame za HM. Znate onaj slatki mali crni klinac u majici Coolest Monkey in The Jungle. Meni to nije palo napamet, al’ znam kako vi prosječni razmišljate. Liv me zamolila da ju fotkam ispred Monkey Shoulders štanda jer je stvarno vizualno bio najzanimljiviji. U doba hipstera i lažne političke koreknosti, svi u svemu vide neki seksizam, rasizam. Ako obrišem ovu fotku zato što se bojim da će ju netko krivo protumačiti, onda bi to značilo da sam ja isto mediokritet, kojem je samo bitno da zadovolji široke mase i da ga netko ne optuži za rasizam. Stvar je u tome da mene boli briga šta drugi misle. Ja mrzim sve ljude podjednako i ne diskriminiran nikoga. (Liv, tebe ne mrzim, osim kad mi kažeš da sam nizak i da imam kratke noge.)

Zen priča:

Majstor je tvrdio da svijet koji većina ljudi vidi nije svijet Stvarnosti, već svijet koji
stvara njihova glava.
Kad je jedan učenjak (intelektualac) došao to osporiti, Majstor je postavio dva
štapića na pod, u obliku slova T i upitao: “Što vidite ovdje?”
“Slovo T”, odgovori učenjak.
“Baš kako sam i mislio”, reče Majstor. “Slovo T ne postoji; to je simbol u vašoj glavi.
Ovdje imate dvije odlomljene grančice u obliku štapića.”

Uvijek sam mudar kad si malo popijem:)

Odlično smo se zabavili na sajmu i nešto naučili. Baš poput vina, whiskey ima cijelu priču iza sebe, postoji neka doza prestiža i profinjenosti iza ispijanja ovog napitka. Ja sam to otkrio nakon pete čaše kada sam zapjevao pjesmu Lidije Bačić – Viski.

Uz svaku kupljenu ulaznicu posjetitelj je dobio posebnu Glencairn čašu koju je mogao koristiti za uživanje u whiskyju, ali ju je na odlasku mogao i ponijeti kući. Kao da su nam organizatori htjeli poručiti: ”Ako nam već ostavljate jetru i teško zarađene kune, čaša je najmanje što vam možemo ostaviti za uspomenu.”

Ja se sigurno vraćam i sljedeće godine s Liv, ako me ne ubije nakon ovog teksta:)

Whisky Fair Zagreb 2018. – Josip Novosel aka Dragi Vođa
Foto: Liv, Flash.hr

WHISKY FAIR ZAGREB

https://www.facebook.com/WhiskeyFairZagreb/

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, samozatajni ljubitelj Mirogojčeka iz Dione, dopisni član magazina ”Mržnjom prema svima, a ne samo njima”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob. https://www.instagram.com/joeflashhr/

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • jakaotakav 14:35 15. Veljača 2018.

    heh..drago mi je da smo bili zajedno na sajmu (ne zajedno nego u isto vrjeme) no da ispravim jedan krivi navod..naime američki viskiji ustvari nisu viskiji, nego burboni...razlika između škotskih i američkih viskija i burbona su u jednoj ali najbitnijoj ... prikaži još! stvari- viski se radi od ječma, a burboni od kukuruza, raži ili pšenice...tako da koliko god ameri htjeli da rade whiskey, ustvari rade burbon a škoti whiskey :) neka mi autor teksta oprosti na komentaru, no fact is a fact...