Kremasta kaša od bundeve odličan je i zdrav izbor, bez glutena, bez mnogo dodanog šećera, ali uz mnogo finih okusa.
U ovoj kaši koristila sam ostatke pečene bundeve, koji u hladnjaku mogu stajati nekoliko dana ako ih dobro spremiš, odnosno pokriješ folijom ili staviš u kutijice za čuvanje hrane.
Druge recepte potraži na blogu La Vie Shobaine i pratećem instagram profilu!
Sastojci:
- 150 g pirea od bundeve
- 150 ml mlijeka
- 1 žličica tamnog muscovado šećera
- 2 žlice zobenog brašna
- 1 žlica lanenog brašna
- 1 jaje
- cimet, klinčić, đumbir
Dodaci:
- marmelada od šipka
- maslac od sjemenki bundeve
- sjemenke bundeve
- tamna čokolada
- cimet
Postupak:
- Ako nemaš pire od bundeve, lako ćeš ga pripremiti: jednostavno meso pečene bundeve stavi u električnu sjeckalicu i blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Pire od bundeve, šećer i mlijeko stavi u manju posudu, dobro promiješaj i stavi na laganu vatru.
- Dodaj zobeno i laneno brašno te začine koje možeš prilagoditi prema svom ukusu. Ja sam u svoju kašu stavila žličicu cimeta, uzela sam nekoliko cijelih klinčića te sam među prstima razmrvila onaj mekani gornji dio, te oko 1 cm svježeg, sitno nasjeckanog đumbira. Naravno, možeš koristiti i mljeveni đumbir ako nemaš svježi.
- Kada si dobro umiješala sva brašna, vrijeme je da u kašu dodaš i jaje. Vrlo je važno da kašu cijelo vrijeme miješaš, a kad ubaciš jaje, trebaš ga dobro i brzo umiješati kako bi izbjegla komadiće kuhanog jaja u kaši. Ono što želimo je da se sve samo dobro poveže i bude kremasto.
- Kašu kuhaj uz miješanje, dok se ne zgusne i mjehurići zraka počnu izlaziti van, slično kao kod kuhanja palente. Kaša bi ti s pjenjače, kada je podigneš, trebala polagano padati natrag u posudu.
Odmah serviraj kašu, te je "nadogradi" svojim omiljenim sastojcima. Ja sam koristila domaću marmeladu od šipka, maslac od bučinih sjemenki koji sam sama napravila, tamnu čokoladu, sjemenke bundeve i cimet. Možeš koristiti i druge maslace od orašastih plodova i marmelade, a čak možeš staviti i svježe sjemenke šipka, budući da se on jako dobro slaže s ovim okusima. Dobar tek!