Kolumne 710 prikaza 17. studenoga 2019.

Za pripremu odličnog doručka iskoristi ostatak pečene bundeve

Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršen topli doručak za prohladna jesenska jutra: ova kaša od bundeve odličan je i zdrav izbor, bez glutena, bez mnogo dodanog šećera, ali uz mnogo finih okusa.

U ovoj kaši koristila sam ostatke pečene bundeve koji u frižideru mogu čekati nekoliko dana ako ih dobro spremite (pokrijete folijom ili stavite u kutijice za čuvanje hrane).

 

Možda vas zanima... Izvanredne palačinke s jabukom, cimetom i karamelom Kolumne

 

Druge recepte potražite na blogu La Vie Shobaine i pratećem instagram profilu!

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Sastojci: 

  • 150 gr pirea od bundeve
  • 150 mL mlijeka
  • 1 žličica tamnog muscovado šećera
  • 2 žlice zobenog brašna
  • 1 žlica lanenog brašna
  • 1 jaje
  • cimet, klinčić, đumbir

 
Dodaci:

  • marmelada od šipka
  • maslac od sjemenki bundeve
  • sjemenke bundeve
  • tamna čokolada
  • cimet

 

Možda vas zanima... Muffini od mrkve i buče odličan su doručak, gablec i desert Kolumne

 

Postupak:

  1. Ako nemate pire od bundeve, lako ćete ga pripremiti: jednostavno meso pečene bundeve ili buče stavite u električnu sjeckalicu i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Pire od bundeve, šećer i mlijeko stavite u manju posudu, dobro promiješajte i stavite na laganu vatru.
  3. Dodajte zobeno i laneno brašno, te začine koje možete prilagoditi prema svom ukusu. Ja sam u svoju kašu stavila 1 žličicu cimeta, uzela sam nekoliko cijelih klinčića te sam među prstima razmrvila onaj mekani gornji dio, te sam uzela oko 1 cm svježeg đumbira te ga na sitno nasjeckala i dodala u kašu. Naravno, možete koristiti i mljeveni đumbir ako nemate svježi.
  4. Kada ste dobro umiješali sva brašna, vrijeme je da u kašu dodamo i jaje. Vrlo je važno da kašu cijelo vrijeme miješate, a kad ubacite jaje trebate ga dobro i brzo umiješati kako bismo izbjegli komadiće kuhanog jaja u kaši. Ono što želimo je da jaje "nestane" i samo sve dobro poveže i napravi kremastim.
  5. Kašu kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne i mjehurići zraka počnu izlaziti van, slično kao kod kuhanja palente. Kaša bi vam s pjenjače, kada je podignete, trebala polagano padati natrag u posudu.

Odmah servirajte kašu, te je "nadogradite" svojim omiljenim sastojcima. Ja sam koristila domaću marmeladu od šipka, maslac od bučinih sjemenki koji sam sama napravila, tamnu čokoladu, sjemenke bundeve i cimet. Možete koristiti i druge maslace od orašastih plodova i marmelade, a čak možete staviti i svježe sjemenke šipka, budući da se on jako dobro slaže s ovim okusima. Dobar tek!

 | Author: Laura Roman Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.