Kolumne 31. listopada 2018.

Zapečene bučine palačinke s kremom od čokolade

foto: Zvonimir Ferina
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim što je na trećem gastro meetup-u proslavila rođendan, Ena nam je i skuhala čak dva jela. Pokljukušu smo pojeli prije fotkanja, a palačinke od buče punjene čokoladom, pa zapečene smo uspjeli uhvatiti prije nego što su nestale. Pogledajte kako je to izgledalo!

"Volim buču na sve načine, a ovaj mi je recept pao na pamet sasvim slučajno. Obožavam zapečene palačinke, one klasične, ali jesen ipak zahtjeva da to bude aromatičnije, u jesenskim bojama. Neka vam kuća zamiriše po bundevi, čokoladi i najboljim prijateljima jeseni, po cimetu i muškatnom oraščiću", poručuje Ena s bloga Foodgasm, a mi se, nakon isprobavanja ovog jela na trećem blogerskom meetup-u, možemo samo složiti.

 

Možda vas zanima... Treći gastro blog meetup u znaku tijesta, kave, dobrih mirisa i okusa Špajza

 

Kako nam je bilo na meetup-u pogledajte u videu, a recept potražite u nastavku.
 


Za smjesu za palačinke trebat će vam:

  • 1 muškatna bundeva oko 800-1000 g
  • 1 žlica sjeckanog đumbira
  • 3 jaja
  • 400 g glatkog brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 100 ml mineralne vode
  • 1 žlica šećera
  • Pola žličice soli
  • pola  žličice cimeta
  • pola žličice muškatnog oraščića
  • 2 žličice ulja

Punjenje:

  • 500 g tamne čokolade
  • 500 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
  • malo cimeta

Preljev:

  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 300 ml milerama
  • 3 žlice šećera
  • +1 žlica šećera koju ćete posuti gore prije pečenja

Dodatno:

  • Ulje za pečenje palačinki
  • 50 g maslaca za premazivanje posude za pečenje

Postupak pripreme:

  1. Muškatnu bundevu očistite, narežite na kockice i stavite kuhati.
  2. Količinu vode u kojoj ćete kuhati bundevu odredite tako što ćete doliti onoliko vode koliko je potrebno da se bundeva prekrije, ne treba više.
  3. Bundevi dodajte nasjeckani đumbir i malo cimeta i muškatnog oraščića. Kuhajte dok ne postane mekana, cca 15-20 minuta.
  4. Dok se bundeva kuha, pripremite kremu pošto se ona mora hladiti.
  5. Na laganoj vatri zagrijte vrhnja za šlag do vrenja. 
  6. Čokoladu izlomite ili nasjeckajte na sitne komadiće. 
  7. Čokoladu prelijte sa zagrijanim vrhnjem i miješajte dok se sve ne otopi i ne sjedini. Kremu stavite u hladnjak.
  8. Kuhanu buću izmiksajte štapnim mikserom u pire.
  9. Pire pustite da se prohladi. Kad se prestane pariti iz njega, možete nastaviti s pripremom.
  10. Pireu dodajte sve sastojke osim brašna. Sve dobro promiješajte.
  11. Postepeno dodajte brašno uz konstantno miješanje. Smjesa vam mora biti gušća od obične smjese za palačinke. 
  12. Tavu za palačinke stavite na jaku vatru da se dobro zagrije. 
  13. Bućine palačinke pečete samo s jedne strane pa zato dobro nauljite tavu.
  14. Ja sam stavljala po jednu žličicu ulja za svaku palačinku.
  15. Palačinku izlijte i pecite barem 2-3 minute s te jedne strane. Dok se ne uhvati lijepa boja ispod a odozgora se moraju stvoriti balončići i smjesa mora postati mat.
  16. Palačinku istresite na radnu površinu i odmah namažite čokoladnom kremom.
  17. Ja sam stavljala po žlicu čokoladne kreme u svaku palačinku, to možete po vlastitom ukusu odrediti.
  18. Palačinku smotajte i slažite u okruglu namašćenu posudu za pečenje. 
  19. Možete i u običnu posudu, ja sam htjela da bude kao zapečena torta kod serviranja pa sam odabrala okruglu. Slagala sam ih u krug - kao burek motani.
  20. Pećnicu upalite na 200 stupnjeva.
  21. U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje za kuhanje, mileram, jaje, šećer i začine.
  22. Smjesu prelijte preko složenih palačinki, gore pospite da 1 žlicom šećera i pecite 25-30 minuta, dok ne torta ne porumeni.
  23. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi bar 15 minuta prije posluživanja.
  24. Režite na klasične trokutiće.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.