"Volim buču na sve načine, a ovaj mi je recept pao na pamet sasvim slučajno. Obožavam zapečene palačinke, one klasične, ali jesen ipak zahtjeva da to bude aromatičnije, u jesenskim bojama. Neka vam kuća zamiriše po bundevi, čokoladi i najboljim prijateljima jeseni, po cimetu i muškatnom oraščiću", poručuje Ena s bloga Foodgasm, a mi se, nakon isprobavanja ovog jela na trećem blogerskom meetup-u, možemo samo složiti.
Kako nam je bilo na meetup-u pogledajte u videu, a recept potražite u nastavku.
Za smjesu za palačinke trebat će vam:
- 1 muškatna bundeva oko 800-1000 g
- 1 žlica sjeckanog đumbira
- 3 jaja
- 400 g glatkog brašna
- 300 ml mlijeka
- 100 ml mineralne vode
- 1 žlica šećera
- Pola žličice soli
- pola žličice cimeta
- pola žličice muškatnog oraščića
- 2 žličice ulja
Punjenje:
- 500 g tamne čokolade
- 500 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
- malo cimeta
Preljev:
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- 300 ml milerama
- 3 žlice šećera
- +1 žlica šećera koju ćete posuti gore prije pečenja
Dodatno:
- Ulje za pečenje palačinki
- 50 g maslaca za premazivanje posude za pečenje
Postupak pripreme:
- Muškatnu bundevu očistite, narežite na kockice i stavite kuhati.
- Količinu vode u kojoj ćete kuhati bundevu odredite tako što ćete doliti onoliko vode koliko je potrebno da se bundeva prekrije, ne treba više.
- Bundevi dodajte nasjeckani đumbir i malo cimeta i muškatnog oraščića. Kuhajte dok ne postane mekana, cca 15-20 minuta.
- Dok se bundeva kuha, pripremite kremu pošto se ona mora hladiti.
- Na laganoj vatri zagrijte vrhnja za šlag do vrenja.
- Čokoladu izlomite ili nasjeckajte na sitne komadiće.
- Čokoladu prelijte sa zagrijanim vrhnjem i miješajte dok se sve ne otopi i ne sjedini. Kremu stavite u hladnjak.
- Kuhanu buću izmiksajte štapnim mikserom u pire.
- Pire pustite da se prohladi. Kad se prestane pariti iz njega, možete nastaviti s pripremom.
- Pireu dodajte sve sastojke osim brašna. Sve dobro promiješajte.
- Postepeno dodajte brašno uz konstantno miješanje. Smjesa vam mora biti gušća od obične smjese za palačinke.
- Tavu za palačinke stavite na jaku vatru da se dobro zagrije.
- Bućine palačinke pečete samo s jedne strane pa zato dobro nauljite tavu.
- Ja sam stavljala po jednu žličicu ulja za svaku palačinku.
- Palačinku izlijte i pecite barem 2-3 minute s te jedne strane. Dok se ne uhvati lijepa boja ispod a odozgora se moraju stvoriti balončići i smjesa mora postati mat.
- Palačinku istresite na radnu površinu i odmah namažite čokoladnom kremom.
- Ja sam stavljala po žlicu čokoladne kreme u svaku palačinku, to možete po vlastitom ukusu odrediti.
- Palačinku smotajte i slažite u okruglu namašćenu posudu za pečenje.
- Možete i u običnu posudu, ja sam htjela da bude kao zapečena torta kod serviranja pa sam odabrala okruglu. Slagala sam ih u krug - kao burek motani.
- Pećnicu upalite na 200 stupnjeva.
- U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje za kuhanje, mileram, jaje, šećer i začine.
- Smjesu prelijte preko složenih palačinki, gore pospite da 1 žlicom šećera i pecite 25-30 minuta, dok ne torta ne porumeni.
- Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi bar 15 minuta prije posluživanja.
- Režite na klasične trokutiće.
Dobar tek!