Kolumne 02. ožujka 2017.

Zbogom kilama: Čvrsti smoothie desert!

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Proljeće nam se bliži, pa krenimo stoga u nešto lakšem tonu prema toplijim danima...

Ako ste ljubitelji smoothieja i svaki dan započinjete konzumirajući različite mješavine voća,  povrća i dodataka, predlažem da probate još jednu inačicu ovog popularnog i zdravog napitka u malo drugačijem obliku.

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Sastojci: 

Za podlogu:

  • ½ šalice badema
  • 6 datulja bez koštica
  • ½ jušne žlice kakaa
  • 2 jušne žlice kokosovog ulja
  • prstohvat himalajske soli
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Za smoothie:

  • 1 mango
  • 1 banana
  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 2 cm oguljenog i narezanog đumbira
  • 2 žličice ječmene trave
  • sok od jedne naranče
  • 1 jušna žlica meda ili agavinog sirupa

Za zgušnjavanje smoothieja:

  • 2 čajne žličice agar agara u prahu
  • ½ šalice vode

* šalica = 2, 5 dl

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Priprema:

  1. Za podlogu miksajte bademe do brašnaste strukture. Dodajte datulje , sol, vaniliju i kakao i miksajte dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu.
  2. Obložite manji kalup za kolač prozirnom folijom i ravnomjerno nanesite smjesu po kalupu.
  3. Za smoothie miksajte sve sastojke (mango, bananu, bademovo mlijeko, đumbir, ječmenu travu i zaslađivač). Odvojite 2 šalice smoothieja za desert. Ostatak možete odmah konzumirati.
  4. Za zgušnjavanje pomiješajte vodu s agar agarom i stavite kuhati do vrenja. Smanjite temperaturu i kuhajte miješajući još 1 minutu. Umiješajte u odvojeni dio smoothieja (2 šalice) i miksajte. Ostavite malo ohladiti.
  5. Tekuću smjesu ulijte u kalupe na podlogu. Stavite u hladnjak oko 1 sat.
  6. Prije posluživanja ukrasite sjeckanim kokosom, kakaom, sjeckanim orašastim plodovima,…

Poslužite rashlađeno i uživajte u laganom i zdravom desertu!

 

Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenoj stranici, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!                                                                              

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.