Kolumne 30. siječnja 2017.

Vodič kroz smoothie za djevice Vol. 1

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prozaični? Homogeni? Smoothieji su kompleksni onoliko koliko nam mašta dozvoli. Svesti obroke na puko prehranjivanje i askezu ražalosti i mazohiste, no nije sve ni u zabavi. Želite li i nutritivno bogat glatkić, a ne tek primamljiv desert koji glumi da je prirodan i zdrav? Prigrlite 16 trikova za nepodnošljivu glatkoću postojanja.

#1 Dodatno zaslađivanje izbjegavajte
Ako nutricionisti unisono preporučuju izbacivanje dodatno zaslađenih napitaka, zašto biste ih priređivali u vlastitome domu? Svoj imaginarni kredit radije potrošite na pravu hranu: cjelovite izvore ugljikohidrata. Šećer u koncentriranoj formi ipak čini tek prigodni desert. Upozorio bi vas i Milo Hrnić: na vama je hoćete li iznos kredita pametno investirati ili ga proćerdati.
Brojanje kalorija ne sugeriram: napamet znam samo kalorije s table mliječne čokolade jer sam je u rukama držala češće nego svi moji preci zajedno. No ako želite dodatno zasladiti, činite to minimalno, izbjegavajući ekstreman podražaj, čak i kod nekaloričnih sladila. Život trajno olakšava privikavanje mozga i nepca na što manju zaslađenost.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

A koji je jedan od najgorih zaslađivača, ugniježđen na policama zdrave hrane pod etiketom nedebljajućeg i sirovog? Iznenadit će vas marketinška prevara:

#2 Agavin sirup!
Ovaj veganski surogat za med sadrži više fruktoze od HFCS-a (visoko fruktoznog kukuruznog sirupa), odgovornog za stereotipnu građu prosječnog Amerikanca. Starenje tkiva? Brže ćete ga postići upravo dodatnom fruktozom.
Fruktoza sama po sebi nije ništa loše(!), no u velikim, odnosno koncentriranim količinama opterećuje jetru poput alkohola, diže trigliceride, a vijesti unatoč nižem GI nisu radosne za rezistentne na inzulin. Sirovo i prirodno? Sirup agave najčešće se proizvodi na previsokim temperaturama te je visoko procesuiran.
Fruktozu radije konzumirajte neizoliranu: u voću, odnosno u punovrijednim namirnicama koje nude vlakna, vitamine, minerale, enzime i ostale nutrijente.

Trgovci zdravom hranom, ma koliko voljeli svoj posao, prije svega su trgovci. Informacije prikupite s više strana i nikad ne vjerujte slijepo u nečije poznavanje nutricije! Pretjerana samouvjerenost, promoviranje trendova i apetit za klikovima sa sobom mogu nositi i dezinformacije.

#3 Koristite cejlonski cimet, a ne kineski!
Pravi, cejlonski, cimet pomaže pri metabolizmu šećera, a blaži je i slatkastiji od kineskog (kasija, odnosno začinskog cimeta) pa mu dajte šansu čak i ako ne volite cimet! Iako jeftiniji, kasija cimet obiluje toksičnim kumarinom pa mućkanja koja uključuju čak žličicu začinskog cimeta po osobi nemojte često izvoditi kod kuće. Kineski cimet i agavin sirup svaki dan? Naručite i jetrene probe.

#4 Nemojte sve strusiti najednom
Kod smoothieja nema žvakanja. Pijuckajte pomalo i izbjegnite nagli unos hladnoga i slatkoga. Dajte tijelu šansu da shvati kako je dobilo hranu. Smoothie djevice pet naranči popiju na eks, mnogo brže i više no što bi pojele. Pravilno pripremljen glatkić nije prijetnja figuri. Štoviše, možete ga prilagoditi raznim režimima. Paleo princip ili možda volumetrijski? Nema problema!

#5 Izbacite sokove
Dvoumite li se između dobrog blendera ili sokovnika, odaberite blender.
Sokovi su primamljivi i svileni, no cijela je jabuka podjednako ukusna, a daleko korisnija i nije lišena vlakana. Moj favorit je jabuka topaz, prekrasna sorta dostupna na tržnicama.

Smoothie od bobičastog voća, jabuke i bazge | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

#6 Dodajte vlakna
Izbjegnite skokove inzulina koje mogu zadati namirnice visokog glikemijskog indeksa. No nemojte pretjerivati i preopteretiti probavni sustav: žlica-dvije sitnih zobenih mekinja više je nego dovoljno, doziraju se u manjim količinama nego same pahuljice. Za pravu vlaknastu bombu odaberite psyllium ljuskice. Imajte na umu da je uz povećan unos vlakana potreban i povećan unos tekućine.

#7 Dodajte zdrave masnoće
Bit ćete dugo siti, energizirani i zadovoljeni. Naprosto obožavam svoje dvije žlice kokosovog maslaca koji daje gustu kremastu teksturu i obogaćuje okus. O čemu se možete educirati u mojoj staroj kolumni. Lješnjake prethodno tostirajte, na tavi ili u pećnici: tako će vas, čim otvorite kutijicu, pomilovati miris ljepši od onog namaza. Sjemenke su uvijek dobrodošle. Lan kupujte u cjelovitom obliku, budući da prethodno mljeveni lakše užegne. Pokušajte i s avokadom!

#8 Pripazite na sastav kupovnih smoothieja
Nerijetko su preslatki, odstajali te sadrže manje vlakana. Lifestyle plaćate više nego sadržaj, no pri posjetu “zdravim” barovima barem kupujete svježe. Neka smoothie pripreme pred vama, kako i dolikuje. Zamolite da dodatno personaliziraju mućkanje i izbace zaslađivač. Namirnice višeg GI poželjno je kombinirati s onima nižeg.
Imate li svoj omiljeni smoothie/juice bar? Preporučite gdje se dobro srče za one koji ne gablaju regularno ili pekarski!


A u sljedećem broju poklanjam set noževa i otkrivam slatku tajnu za (s)mutikaše: kako otrovati muža/šefa/punicu u kućnoj radinosti!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.