Odrezala sam vam svježu kiticu malih trikova za nepodnošljivu glatkoću postojanja, uz obećanu slatku tajnu za (s)mutikaše: kako otrovati muža/šefa/punicu u kućnoj radinosti! Set noževa nemam, lagala sam, kao i na psihotestu, gdje sam očito lagala da ne lažem. Oštrice pripremite vlastite i ponovite gradivo pročitavši prvi dio kolumne!
#9 Male stvari: aromatizirajte!
Prstohvatima čarobnih sastojaka dodajte vrijednost i naglasite okuse. Inspirirajte se omiljenim slasticama: pumpkin spice, bosiljak uz marelice i breskve, slankasti lješnjaci, kruška s orasima ili malo lavande u šljivama i šumskom voću? Narančina korica izmamit će jaffa doživljaj, uz korisne bioflavonoide.
Šalicom finog čaja ili kave ubijte dvije muhe jednim udarcem i izblendajte pospanost.
#10 Prioriteti: ne bacajte novac!
Kako biste jeli zdravo, nisu vam nužni chia, baobab i bezglutenski prah roga jednoroga. Bademovo mlijeko za smoothie nepotrebno je ukoliko imate dobre oštrice i - bademe! Orašaste plodove kupujte u rinfuzi, od malih lokalnih proizvođača, iznenadit ćete se koliko ukusnije, kvalitetnije i povoljnije može biti!
#11 Koristite suprehranu.
Naoružajte se supersastojcima, odnosno omiljenim dodacima prehrani. Goji bobice, zelena magma, nebo je granica... Posebno grozne okuse možda ipak nećete moći prikriti: ashwagandha, recimo, podsjeća na kombinaciju kurkume i ubojstva tupim nožem.
#12 Kamuflaž: namirnice koje ne volite!
Kao dijete koje se duri na zelenjavu, ja ne volim ciklu. No manju količinu rado kombiniram s kakaom i višnjama ili pak s jabukama, šumskim voćem i makom. Poželjne pigmentirane namirnice uvijek mogu naći načina da vam se uvuku u vene. Nekoliko listova blitve ili salate uspješno će dopuniti smoothie na bazi citrusa. Dapače, smoothiejem možete unijeti iznenađujuće količine klorofila. Brza juha od rikule? Stižemo!
#13 Kamuflaž II: pripremite bolje od čokolina!
Bez šopanja mljevenim keksom, samo ljubav i prava hrana!
U svoj veliki doručak šampiona volim uključiti bananu, 2 žlice kakaa, 2,5 žlice tostiranih lješnjaka, 2 žlice kokosovog maslaca, žlicu zobenih mekinja, žličicu cejlonskog cimeta, malo vanilije i himalajske soli, s tekućinom po želji (earl grey čaj, punomasno mlijeko ili kefir). U gustu lješnjak-čoko bazu rado dodajem naranču s koricom i kikiriki! Ili pigmentiram crvenim voćem i ciklom. A malo lanenih sjemenki uvijek nađe svoj put. Ako više volite zagustiti kašom, možete je pripremiti unaprijed.
#14 Zamrzavajte.
Banana, majka smoothieja i gorivo sportaša, hranjiva i kremasta, zasjat će upravo oguljena i smrznuta: pohranite je u vrećicama. Cikla će biti praktičnija unaprijed očišćena i narezana, kockice korabice spremne za jabuke, a usitnjeni đumbir za citruse.
Zamrzavanjem ćete izbjeći bacanje viška hrane, a pogodno je i za blendere koji pregrijavanju sadržaj.
#15 Odstranite koštice!
Koštice koštuničavog voća sadrže amigdalin koji se pretvara u cijan... Lukav plan! Cijele trešnje i višnje, u rustikalnoj piti, nisu ništa loše, no blendanjem riskirate trovanje. Ako vaš blender rebarca, granje i kamenje pretvara u prah, a vrijedi kao karbonski bicikl, sjetite se da i bogati plaču! Ono što inače ne biste jeli, nemojte ni blendati samo zato što možete.
#16 Šećer na kraju: ne zaboravite na brtvu i poklopac!
Ili ono kad se masni smeđi sadržaj u slapovima prelije preko ruba po frontama ladica pa se još i nekom zlom silom uvuče u svaku od ladica u nizu, a u kojima, poput mojih predaka sakupljača, držim svu silu beskorisnih tričarija za koje ni ne znam čemu služe, ali mogle bi zatrebati... Iako spor, moj Bosch je konstantan i tih kao Ante Čačić, ima dodatnu opremu i kul oblik pentagrama, ali moram priznati da sam ga proklinjala kao sunarodnjaci kad pripreme pirotehniku, listiće iz klade, tri dana godišnjeg, puno žuje i majicu na žuju, a onda naši izgube.
Ma kojem nogometnom izborniku nalikovao vaš mikser, nadam se da imate pregršt asova u rukavu za neke nove i bolje mućke. Pusa, voli vas Kao Kakao...