Kolumne 10. siječnja 2017.

Želimo novi „The Gypsy Table“ u Zagrebu!

foto: Privatni album
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastro događaj The Gypsy Table po prvi se puta u Zagrebu održao početkom prosinca 2016. godine. Ovo lutajuće gastro-iskustvo podrazumijeva spoj nepoznate lokacije, humanitarne note, vrhunskih jela napravljenih od strane poznatih kuhara i sparivanje s najboljim lokalnim pivima i vinima, a organizirao ga je Amerikanac hrvatskih korijena – Richard Gruica.

Iako vječno nasmijani i nezaustavljivi Richard već ima iskustva s organiziranjem ovakvih evenata (u Americi i Dubrovniku), sve što je moglo poći u krivom smjeru, te je hladne prosinačke noći i otišlo... Srećom, veselim ljudima to nije smetalo da imaju vrhunski provod. Evo i zašto.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Koncept tajanstvenosti je prošao apsolutno savršeno, jer vjerojatno nitko od pedesetak ljudi u autobusu nije znao gdje će večera biti održana. A kad smo shvatili da je mjesto radnje kuća iz Geppettovih mokrih snova, bajkovito čudo prepuno kočija, diližansi i još bezbroj kipova, stolica za ljuljanja i koječega – trenutno smo zaboravili čekanja i kašnjenja. Studio Miljenka Milinovića Čardakgrad tako si je napravio najbolju moguću reklamu, pa ako želite projektiranje drvenih kuća i namještaja – znate gdje ćete doći. Ali mi nismo došli zbog toga, i već nam je ishlapjelo nezaobilazno Zimsko kuhano vino kojim su nas poslužili još na polazištu, a onda je sve krenulo...

Malo sam bio tužan kad su mi maknuli prekrasan tanjur koji je ipak služio samo kao ukras, no onda je krenulo ozbiljno. Priska Thuring iz Dubravkina puta potpisala je osobno sjajnu juhu od graha s komadićima bunceka, koja nas je bacila u srce Istre i njihove divne maneštre. Toni Erceg je napravio ragu od sipe s kremom od krumpira i crnim tartufima, koja je bila poslužena u zanimljivoj čaši, pa niste do posljednjeg trenutka znali je li riječ o pudingu ili čemu god. Vrlo slične teksture prvom jelu, i jako zanimljivo, dapače, izvrsno. Treće jelo je spremio Damir Šarić iz dubrovačke Stare loze, i opet ragu, od crne slavonske svinje s kestenima punjen mladim sirom. Sam organizator je složio pečenu patku, a za desert se pobrinula mlada Lucija Tomašić sa svojim čudesnim slatkim tanjurom. Ukratko - sjajno!

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

U prohladnom ali predivnom čardaku nije bilo dovoljno vina, a dva od četiri poslužena nisu bila na razini ovakvog događaja. Inače izvrsni škrlet i zweigelt Kosovec nisu bili na svojoj razini, ali stvar su spasili Bunčić i Tomac. Čast craft piva predstavljala je vrlo uspješno Houblon pivovara iz Trnovčice, iako bih ja osobno pored četiriju vina – pivo stavio ili na početak, ili na kraj. U pauzama jela kroz golemu blagovaonu nas je pratio ciganski orkestar, koji je valjda trebao dati obol onom „Gypsy“ u nazivu, ali ako je tematika tajne večere Zagreb i okolica, onda baš i ne drži vodu, pogotovo jer nije bilo dovoljno vina... Možda nešto u stilu braće Justin ili Jimmyja Stanića?

The Gypsy Table humanitarnog je karaktera i dio prihoda donirao se u lokalne dobrotvorne ustanove. Ulaznice su bile 75 eura po osobi, odnosno 140 za dvije osobe. Cijena nije prevelika kad se uzme u obzir da je to u biti izlet, novo gastronomsko iskustvo, sjajna hrana, upoznavanje zanimljivih bonkulovića i općenito materijal za fenomenalan tulum. Kad se prvi mačići bace u vodu, izvuku neki sitni zaključci za poboljšanje svega – The Gypsy Table će biti stvarno zabavan i brutalno dobar event za svakoga tko voli jesti, maštati i igrati se. A znamo da nas ima...

Sam organizator nam je rado odgovorio na par pitanja:

Kako ste zadovoljni prvim GT-om u Zagrebu?

Sve u svemu, jako sam zadovoljan kako je prošao prvi GT Zagreb. Obzirom da je to prvi put da sam bio u Zagrebu na duže vrijeme nakon puberteta, bio sam presretan da smo uspjeli iznenaditi i oduševiti ljude s našom tajnom lokacijom. Mjesto, ambijent i okolina bili su čarobni. Kako sam najčešće svoj najgori kritičar, znam da uvijek postoji prostor za poboljšanje, i definitivno će se u sljedećim događajima dogoditi neke promjene. Zagreb je prepun divnih lokacija koje jednostavno čekaju da budu otkrivene.

Bilo je sjajno vidjeti zanimljive ljude koji su došli doživjeti GT, i time me motivirali za nove izazove.


Koji su vaši sljedeći planovi?

Vratio sam se u SAD, i radim plan i program za evente u sljedećih šest mjeseci. Totalno sam zauzet do travnja, a onda planiram novi posjet Hrvatskoj, gdje bih u budućnosti volio provoditi puno više vremena. Ova je zemlja nevjerojatno bogata divnim ljudima i fantastičnim namirnicama. U planu je i dolazak gostujućih chefova iz Amerike, a tu posebno ciljam na jednu damu iz Miamija koja će napraviti čudu. Budite spremni!


Kada možemo očekivati GT Zagreb 2?

Vratit ćemo se definitivno u Zagreb, ali još ne znam kada, jer sve ovisi o rasporedu i odrađivanju poslova u SAD-u. Plan nam je ove godine napraviti najmanje dva događanja u Zagrebu, uz dva u Dubrovniku i nekoliko na drugim mjestima u Hrvatskoj. U svakom slučaju, znam da će se sljedeći GT će biti prava bomba, i ne mogu dočekati da sve to više krene. Hvala vam što nas podržavate, i što ste dio ove sjajne priče!

Svaka čast gospodinu Gruici i njegovoj ekipi, s malo uhodavanja, želimo Stol svaki kvartal! Živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.