425 prikaza 14. svibnja 2016.

Kreirajte vlastitu začinsku mješavinu

Domaća vegeta
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema ništa bolje od fine krepke juhice kojoj posebnu aromu daje mješavina začina od korjenastog povrća i začinskog bilja.

Takva začinska mješavina oplemenjuje i razna druga jela od mesa, ribe, povrća, žitarica. U našim krajevima vrlo je česta primjena takve svakodnevne blage mješavine i naša su nepca navikla na taj bazični okus.

Zato je dobro znati kako u kućnoj radinosti pripremiti potpuno prirodnu začinsku mješavinu prema vlastitom ukusu. Trebat će vam raznovrsno povrće: 4 mrkve srednje veličine, 1 manji poriluk, 2 pastrnjaka, 1 manji korijen celera, 1 manji korijen peršina, stručak lišća peršina, jedna stabljika celera u listu, 1 manji crveni luk, 2 režnja češnjaka, 3 žlice morske soli i žlica škrobnog brašna. Povrće treba izrezati na što sitnije komadiće, pomiješati ga i ravnomjerno posložiti na pleh za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ako ste pobornik raw food pokreta možda kod kuće imate i pravi dehidrator u kojemu možete optimalno osušiti povrće za začinsku mješavinu, međutim, poslužit će i obična pećnica.

Pećnicu zagrijte na 60 – 70 stupnjeva celzijevih i stavite povrće na sušenje. Vrata pećnice ostavite odškrinuta. Povrće se mora sušiti 8 do 12 sati ovisno o veličini komadića koje ste izrezali. Povremeno provjerite kako napreduje sušenje. Nakon što se povrće osušilo i ohladilo, stavite ga u posudu, pomiješajte sa soli (količinu soli možete smanjivati ili povećavati prema ukusu) i škrobnim brašnom i čuvajte na suhom i hladnom mjestu. Koristite kao dodatak jelima, najbolje jelima koja se kuhaju u umaku ili u vodi kako bi se povrće optimalno rehidriralo prilikom kuhanja. Na isti ovaj način možete osušiti i đumbir, izrezavši ga na tanke listiće ili sitne kockice. Oni hrabriji čak mogu dodati đumbir i gore opisanoj začinskoj mješavini kako bi poprimila orijentalne i nešto oštrije note.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.