A kako je u kulinarskom svijetu sve zamjenjivo, tako umjesto prave pašticade predlažemo da isprobate lažnu pašticadu - bržu i jeftiniju varijantu ovog inače svečanog jela.
Lažnu pašticadu možemo napraviti od jeftinijih komada mesa koji nisu nužno junetina. Dok nam je za pravu pašticadu potreban dio junetine zvan frikando ili lažni biftek (mišić uz frikando) ili mala ruža (podorah), za našu lažnu pašticadu možemo koristiti odreske od buta, svinjetine, pureći zabatak ili čak i piletinu.
Juneći odresci a la pašticada
Radimo li lažnu pašticadu od junećih odrezaka, preskačemo korak špikanja i mariniranja mesa, a odreske potučemo, uvaljamo brašno i popržimo s obje strane na ulju. Odreske izvadimo sa strane, a na istoj masnoći pirjamo nasjekani luk u količini od 2 glavice na 0,5 kg mesa. Nakon toga, meso pridružujemo luku, začinimo ga i zalijevamo ga temeljcem i lagano pirjamo. Kada je meso omekšalo, dodajemo 2-3 suhe šljive, pola dcl prošeka, zrno klinčića i žlicu pekmeza od šljiva i nastavimo pirjati. Umjesto klinčića u određenim receptima preporučuje se dodati piment koji se opisuje kao idealan začin za jake umake, a koji je okusom između papra, klinčića, muškatnog oraščića i cimeta. S obzirom da se radi o lažnoj pašticadi dozvoljeno je dodati i mrkvu i rajčicu, no želite li se što više približiti pravoj pašticadi, izbjegavajte ove dvije namirnice kako ne biste dobili umak svijetle boje umjesto poželjnog iznimno tamnog umaka.
Lažna pašticada od purećeg batka
Za jeftinu varijantu lažne pašticade može se koristiti pureći batak kojeg valja pripremiti na klasičan način. Dakle, meso našpikamo sa češnjakom i slaninom te ga mariniramo u razrjeđenom vinskom octu, vinu ili samo premazano maslinovim uljem preko noći. Puretinu zapečemo na ulju sa svake strane ili po želji zapečemo u pećnici oko pola sata na 180 - 200 stupnjeva. U međuvremenu valja propirjati luk te dodati nasjeckane suhe šljive, prošek i vino i pirjati 15ak minuta te dobiveni umak usitniti štapnim mikserom, a zatim dodati meso i lagano kuhati podlijevajući temeljcem po potrebi. Pripremamo li cijelo pile a la pašticada, nećemo ga špikati, ali ćemo ga marinirati u razblaženom octu i vinu.
Pašticada od svinjskog buta
Svinjski but valja našpikati noć prije pripreme, a zatim ga ispeći na ulju sa svih strana. Na istom ulju pirjamo luk, dodajemo ostale sastojke, vraćamo meso i pirjamo ga u komadu uz okretanje oko 1 sat. Zatim meso režemo na odreske, a umak usitnimo štapnim mikserom, dok komade mesa pirjamo u umaku još 30 min. Lažne pašticade naravno poslužiti uz njoke. Savjetujemo i da probate pašticadu od janjetine.