Najave 01. rujna 2023.

Boogie Lab s menija izbacio losos i avokado, poslužuju samo lokalne namirnice!

Boogie Lab
Boogie Lab foto: Filip Popović
gastro postao gastro.24sata.hr
Boogie Lab odlučio je biti vjeran ideju s kojom su početkom godine krenuli u posao te su s menija izbacili namirnice koje nisu uzgojene lokalno. Zamijenili su ih lokalnim namirnicama punim okusa

Baš kao što je i najavio početkom ljeta, Karlo Vulin unio je neke značajne promjene u Boogie Lab. Kako je otpočetka održivost bila jedna od glavnih tema u tom zagrebačkom lokalu, odlučio je s menija izbaciti namirnice koje nisu proizvedene lokalno, poput lososa i avokada, bez obzira na to koliko omiljeni bili među publikom.

Za te 'strane' namirnice ponudio je ukusne alternative od namirnica nabavljenih od lokalnih proizvođača i time iskoračio korak ispred mnogih koji samo pričaju o lokalnom i održivom, a zapravo se drže nekih sasvim drugih deviza. Vjerujemo da će se hrabrom timu iz Boogie Laba ova odluka višestruko isplatiti, a sada ponešto o njihovom manifestu, u kojem objašnjavaju ideju koja stoji iza njihova poslovanja...

 

Boogie Lab Možda vas zanima... Otvorio se Boogie Lab, kušali smo sva tri menija Recenzije

 

Boogie Lab je nastao iz želje svih uključenih u projekt da naprave svoj mali dnevni boravak. Od samog otvaranja, postao je mjesto gdje, uz gastro priču, možemo raditi, provoditi vrijeme... Igrom slučaja, to što tim Boogie Laba zanima su hrana, ugostiteljstvo i glazba pa su svoj dnevni boravak odlučili otvoriti i drugima.

Ideja od početka bila je da Boogie mora biti dobar za zaposlenike, okoliš i zajednicu, a posljedično će biti dobar i za vlastitu organizaciju. Svi uključeni u projekt već dugo su u industrijama ugostiteljstva i proizvodnje hrane te su kroz Boogie htjeli dati svoje viđenje kako te industrije mogu izgledati.

 | Author: Filip Popović Dvojac koji se krije iza Boogie Laba – Mladen Vidović i Karlo Vulin foto: Filip Popović

Ovaj manifest je njihovo viđenje kako žele da Boogie svijet izgleda. Možda neće uvijek biti 100% uspješni, ali to će im biti samo još jača motivacija da mijenjaju stvari još dublje, iz korijena.

Boogie Lab iz svog menija miče neke od najpopularnijih namirnica kao što su avokado i losos. Sva hrana koja se poslužuje u Boogieju jest i bit će sezonska i lokalna.

Članica tima Ljiljana zadužena je samo za obilazak zagrebačkih tržnica i nabavku hrane. Uz to, ekipa iz kuhinje jednom u dva tjedna također obilazi tržnice i prilagođava jela promjenama u ponudi. Gdje god je moguće teže nabavci ekoloških proizvoda, ali također cijene i male OPG-ovce koji se drže dobrih proizvođačkih praksi, a koji zbog različitih razloga još uvijek nemaju certifikate.

Meso i ribu također nabavljaju od lokalnih uzgajivača ili lovaca. Od njih traže garanciju da prilikom uzgoja ne upotrebljavaju hormone i antibiotike.

Upravo iz tih razloga na jelovnicima više nećemo pronaći proizvode poput avokada i lososa. I naravno, sve što ima ikakve veze s tijestima i fermentacijama radi se tu, par metara od stola ya kojim sjede gosti.

 

Boogie Lab Možda vas zanima... Sladoledi iz Boogie Laba obaraju s nogu! Recenzije

 

Boogie obitelj trenutno broji preko 150 članova od kojih je jedan dio u proizvodnji hrane i pekarstvu, a drugi dio u ugostiteljstvu i prodaji. Da ne bi bili obitelj samo na papiru, brinu se da svi članovi imaju prilike za rast i napredovanje.

Uz to, velika tema je i balans između života i posla. Žele skinuti stigmu s ugostiteljstva i omogućiti konobarima i kuharima normalan životni stil i 40-satni radni tjedan. Također, u Boogieju imaju i knjižnicu s više od 300 naslova koja služi kolegama, a uskoro i nama.

Pod zajednicom smatraju goste, susjede, najmodavce, dobavljače te sve pojedince na čije živote utječe Boogie. Gostima žele pružiti domaću i opuštenu atmosferu.

 | Author: Filip Popović Boogie Lab foto: Filip Popović

Velika tema im je glazba, toliko velika da se nalazi i u samom imenu. "Uz sve druge male bitke koje smo pokrenuli - jedna od važnijih nam je bitka protiv loše glazbe", poručuju iz Boogie Laba.

Danas je teško zaobići teme globalnog zagrijavanja i onečišćenja okoliša. Boogie ima jednostavnu filozofiju. Žele ostaviti svijet malo čišćim i boljim nego smo ga zatekli. Znaju da sami ne mogu riješiti globalne probleme, ali vlastitim djelovanjem svi skupa možemo napraviti bolje za svoj dom, kvart ili grad, a možda inspiriramo i druge pa se naš utjecaj proširi.

U sklopu Boogie Laba i pogona sve što je moguće recikliraju. Svaka namirnica u upotrebi ima svoj zacrtani prvi i drugi život već prilikom njezinog odabira.

Kroz Deli Shop prodaju zero waste deli proizvode koji nastaju kao nusproizvodi kuhanja, a kroz projekt Dupli kruh pokušavaju spojiti dva svijeta pa iz viškova pivske industrije proizvode kruh i doniraju potrebitima.

Ovaj manifest itekako se vidi i u novom meniju koji nas je dočekao s povratkom s odmora. Tu su tako nova jela s brojnim domaćim namirnicama kao što su fermentirani tortelloni s patkom, jadranska orada s kvinojom, kajgana s jadranskim kozicama te brojni drugi noviteti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.