Heinz, kultni brend umaka, upravo je lansirao novi proizvod koji je dobro uzdrmao globalnu gastronomsku scenu i masovnu kulturu. Naime, Heinz je predstavio svoj prvi konzervirani proizvod u 10 godina. To su navodni "spaghetti carbonara", koje su na konzervi opisali kao "tjesteninu u kremastom umaku s pancetom". No ono što se nalazi u konzervi uopće ne odgovara tome opisu...
Za one koji ne znaju kuhati
"Stvorili smo jednostavan, brz (i ukusan) recept za carbonaru koji će ljubitelji tjestenine svaki put savršeno pripremiti", tako Heinz opisuje svoj novi konzervirani proizvod za koji kažu da je namijenjen posebno novim generacijama, kao brzo, instant jelo kojom se može "zadovoljiti želja za ukusnim obrokom bez da znate kuhati".
Sami "hit" sastojci - mlijeko u prahu, maltodekstrin...
Međutim, Heinz spaghetti carbonara, koji su već prodani u rekordnim količinama, naišli su na val kritika na platformama poput Reddita, gdje su korisnici, posebno zagovornici "prave" carbonare, kritizirali njegov sastav.
Naime, sastojci poput guancialea, parmezana i papra nisu spomenuti na konzervi, dok su navedeni manje privlačni sastojci poput maltodekstrina, dekstroze, natrijevog nitrita, dimljenog suncokretovog ulja, kukuruznog brašna, obranog mlijeka u prahu, mješavine sira u prahu, mlijeka u prahu, šećera, ulja repice, modificiranog kukuruznog brašna i stabilizatora.
"Proizvod koji ne želim zvati hranom"
"Konzervirana hrana može biti divna stvar. Proizvod koji produljuje vijek trajanja i može olakšati stres zbog zaliha u ormariću ili smočnici. Ona zna biti odlično rješenje za one, posebno starije osobe ili bolesne, kojima je kupovina i nabavka svježih namirnica svakodnevni izazov.
Miris i izgled ovog proizvoda (koji stvarno ne želim nazvati hranom) podsjećaju na previše kašastu hranu za mačke. To, na veliko nezadovoljstvo vaše žene ili djevojke, treba izliti u tavu ili zdjelu kako bi se zagrijalo, pri čemu nastaje barbarski smrad ultraobrađene povraćotine.
Kada se zapetljana prekuhana tjestenina zagrije, nalikuje izazovu jedenja crva iz emisije "I’m a Celebrity". Pa ta tjestenina pluta u obilju krajnje odvratnog umaka koji se lažno predstavlja kao carbonara. Panceta, koja se na konzervi opisuje kao hrskava, zapravo je sitna i žilava, poput slanih peleta.
Izuzetno sam zahvalan što nemam talijansko porijeklo, kako se duhovi mojih predaka ne bi zgražali gledajući me kako konzumiram nešto što se predstavlja kao njihov izvorni specijalitet. Grozno je!", napisao je jedan novinar koji je sudjelovao u kušanju ovog kontroverznog proizvoda. Sve je rekao!
Puno sažetiji bio je jedan Heinzov pratitelj na društvenim mrežama. Ispod objave kojom najavljuju svoj novi proizvod napisao je: "Treba vas uhapsiti!"
A ako želiš probati "pravu" carbonaru, donosimo ti recept slavnog talijanskog kuhara...