Najave 24. siječnja 2023.

Danska slavila na svjetskom kuharskom prvenstvu!

Bocuse d'or
Bocuse d'or 2023. - slavlje Danske predvođene chefom Brianom Markom Hansenom foto: Bocuse d'Or
gastro postao gastro.24sata.hr
Na prestižnom natjecanju drugo mjesto zauzela je Norveška, dok su treći bili Mađari. Mlada francuska chefica Naïs Pirollet, koja je kao jedina dama u ovogodišnjem finalu predvodila neku kuharsku reprezentaciju, sa svojim timom osvojila je nagradu za najbolji dječji meni

Kuharska reprezentacija Danske, predvođena 41-godišnjim chefom Brianom Markom Hansenom, pobjednik je prestižnog kuharskog natjecanja Bocuse d'Or održanog u Lyonu. Drugo mjesto zauzeo je norveški tim, a treći su bili Mađari.

"Mi Danci smo ludi, zar ne? To su vam Vikinzi! Sanjao sam o ovome posljednjih 20 godina", kazao je chef Hansen koji je Danskoj donio treću pobjedu na ovom prestižnom natjecanju koje je 1983. utemeljio pokojni pionir nove francuske kuhinje ("nouvelle cuisine"), legendarni Paul Bocuse.

 | Author: Bocuse d'Or Bocuse d'or 2023. - drugoplasirana reprezentacija Norveške foto: Bocuse d'Or  | Author: Bocuse d'Or Bocuse d'or 2023. - treće mjesto osvojili su Mađari foto: Bocuse d'Or

Nakon nacionalnih selekcija u 60-ak zemalja, te kontinentalnih prvenstava, na dvodnevnom finalu u Lyonu okupljaju se svake dvije godine 24 najbolje kuharske reprezentacije koje se bore za pobjedu te brojna druga priznanja. Ocjenjuje ih stručni žiri sastavljen od uglednih kuhara - počasna predsjednica ovogodišnjeg finala bila je legendarna francusko-američka chefica Dominique Crenn, dok je predsjednik žirija bio chef Davy Tissot, pobjednik natjecanja Bocuse d'Or 2021. godine.

Reprezentacije se za ovo prestižno natjecanje, koje mnogi uspoređuju sa Svjetskim prvenstvom u nogometu, pripremaju mjesecima, a glavni chefovi navodno vježbaju i do 10 sati dnevno kako bi zadivili u finalu. Čak svoje pripreme znaju uspoređivati s onim vojnih pilota te vozača formule 1.

Skandinavske zemlje, koje su i ove godine osvojile prvo i drugo mjesto, već su godina u vrhu gastronomije po inovacijama, Michelinovim zvjezdicama i drugim osvojenim nagradama, a tako je i na Bocuse d'Oru na kojem od 1991. barem jedna skandinavska zemlja završi u top 3.

 | Author: Bocuse d'Or Bocuse d'or 2023. - Francuska je završila na petom mjestu, a imaju i najbolji meni za djecu foto: Bocuse d'Or  | Author: Bocuse d'Or Bocuse d'or 2023. - Francuska plata za djecu foto: Bocuse d'Or

Novitet i zanimljivost ovogodišnjeg natjecanja bio je tematski zadatak - meni "Nahrani djecu" u sklopu kojeg su najbolji kuhari svijeta morali od bundeve, koju su morali cijelu iskoristiti, napraviti dječji meni koji bi nutritivno zadovoljio njihove potrebe, ali ih i privući teksturama, bojama, okusima i mirisima te im, naravno, biti zabavan. U ocjenjivanju istog sudjelovali su klinci prosječne dobi od 10 godina.

Najbolji meni za djecu napravila je kuharska reprezentacija Francuske, predvođena mladom cheficom, 25-godišnjom Naïs Pirollet, inače jedinom ženom glavnom cheficom u ovogodišnjem finalu Bocuse d'Ora. Francuska je ukupno završila na petom mjestu u finalu, što ovu mladu damu nije nimalo razočaralo. "Pobjeda je već činjenica što smo u finalu", poručila je chefica Pirollet.

 | Author: Bocuse d'Or Bocuse d'or 2023. - danska plata s menijem za djecu od bundeve foto: Bocuse d'Or

Nagradu za najbolju platu od grdobine dobila je Švedska, najbolji commis je Norvežanin Leon Haarberg Nilsen, a u Meksiko je otišla nagrada za društveni angažman, što je i bio naglasak ovogodišnjeg finala natjecanja Bocuse d'Or.

 | Author: Bocuse d'Or Bocuse d'or 2023. - nagrađena norveška plata s grdobinom foto: Bocuse d'Or

Možda vas zanima... Bocuse d'Or slavi 30. obljetnicu Najave Možda vas zanima... Paul Bocuse: Počivao u miru... Špajza Možda vas zanima... Hrvatska u kvalifikacijama za finale natjecanja Bocuse d'Or Najave Možda vas zanima... Veliko priznanje za Dansku na natjecanju Bocuse d'Or Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.