Grad Kutjevo i ove je godine bio epicentar hrvatske vinske scene, domaćin 18. izdanja manifestacije Festival graševine. U središtu pozornosti bila je graševina, naša najzastupljenija sorta koja upravo ovdje postiže najbolje rezultate.
U organizaciji Udruge Kutjevački vinari, ovo tradicionalno okupljanje vinara, stručnjaka i ljubitelja vina još jednom je oživjelo slavonski gradić bogatim programom koji je uključivao degustacije, edukativne radionice i svečanu dodjelu prestižnih nagrada najboljim graševinama.
Festival graševine 2025. - nagrađeni vinari
Koje su graševine najbolje od čak 104 uzorka?
U svečanoj atmosferi povijesnog Dvorca Kutjevo održan je Salon vina, gdje su se posjetitelji, uz druženje s vinarima i promenadno kušanje, okupili na proglašenju najboljih graševina godine. Između 104 uzorka, sljedeći su osvojili titule šampiona:
- Šampion berbe 2024. za suha vina – Kutjevo d.d. s vinom Vrhunska graševina
- Šampion berbe 2023. i starijih godišta za suha vina – Vina Antunović s vinom Graševina Tradition Grand Selection (berba 2021.)
- Šampion berbe 2019. i starijih od 5 godina za suha vina – Krauthaker d.o.o. s vinom Graševina Mitrovac (berba 2019.)
- Šampion u predikatnim vinima – Kutjevo d.d. s vinom Graševina Ledeno vino (berba 2018.)
- Šampion u kategoriji pjenušaca – pjenušac Jazz iz vinarije Vitis (Pjenušci i vina Josipović, berba 2019.)
Velike zlatne diplome dodijeljene su za 4 iznimna vina:
- Graševina Mateo (Vinarija Galić, berba 2018.)
- Graševina Mitrovac (Krauthaker, berba 2019.)
- Graševina izborne berbe prosušenih bobica (Krauthaker, berba 2019.)
- Graševina Ledeno vino (Kutjevo d.d., berba 2018.)
Ukupno 46 vina ovjenčano je zlatnim i srebrnim diplomama, 5 ih je dobilo brončane medalje, a 3 su vina nagrađena posebnim priznanjima. Nagrade su laureatima uručili predstavnici institucija i organizatora: državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Ivan Matijević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, zamjenik požeško-slavonske županice Ivan Radošić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir te predsjednik Udruge Kutjevački vinari Josip Mesić.
Festival graševine 2025.
Festival graševine 2025.
Stručne radionice i gala večere: spoj znanja i užitka
U restoranu Slavonska kuća Vinkomir održane su dvije iznimno zanimljive vinske radionice. Prvu, pod nazivom "Graševina i srce: mnogo više od alkohola te PIWI sorte za vinarstvo budućnosti", vodili su prof. dr. sc. Mladen Boban i prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić. Sudionici su kroz znanstveni pristup istražili vezu između graševine i zdravlja srca te kušali inovativna vina od PIWI sorata – otpornih, modernih vina koja postaju sve važniji dio kutjevačkog vinogorja.
Drugu radionicu, "Prvak s prvacima", vodila je sommelierka Ines Matić Matešković. Polaznici su imali priliku kušati najbolje ocijenjena vina Festivala i pritom kroz okuse doživjeti vinsku raznolikost Slavonije i hrvatskog Podunavlja.
Festival graševine 2025.
Kutjevo – neosporiva prijestolnica graševine
Uz edukativne sadržaje, Festival graševine je i ovaj put ponudio i ekskluzivne gastronomske doživljaje. U restoranu vinarije Galić i Slavonskoj kući Vinkomir održane su gala večere na kojima su posjetitelji uživali u savršenom spoju šampionskih graševina i vrhunskih jela.
Ovogodišnje izdanje još jednom je potvrdilo da je Kutjevo s pravom sinonim za graševinu – najzastupljeniju hrvatsku vinsku sortu. Festival graševine nastavlja ne samo njegovati i promicati ovu slavnu kapljicu, već i okupljati domaće i strane vinoljupce u slavlju tradicije, inovacije i kvalitete.
