Recenzije 06. lipnja 2024.

Vrhunske graševine uz bok francuskim vinima

Festival graševine 2024.
Festival graševine 2024.
foto: Tena Protić
Na ovogodišnjem Festivalu graševine u Slavonskoj kući Vinkomir u Kutjevu posjetili smo 3 izvrsne vinske radionice te Salon vina na kojem smo kušali nagrađena vina s ovogodišnjeg ocjenjivanja.

Volimo vrhunsku graševinu, a time i Festival graševine kojem se svake godine rado odazivamo. Tako je bilo i ove godine, kada je isti održan na novoj lokaciji – nakon nekoliko godina u Dvorcu Kutjevo, ovaj put na Festivalu graševine uživali smo u nedavno otvorenoj Slavonskoj kući Vinkomir, smještenoj usred vinograda najveće kutjevačke vinarije Kutjevo d.d., na položaju Vinkomir.

Za početak festivala na ovoj predivnoj lokaciji održana je prethodne večeri gala večera, dok je u subotu program počeo odličnim vinskim radionicama na kojima smo kušali izvrsna vina i naučili puno toga novoga o graševini, terroiru na kojem ona raste, ali i o drugim sortama koje se uspješno uzgajaju u kutjevačkom kraju te u Podunavlju. Naravno, uživali smo i u odličnim zalogajima i fantastičnom 'pogledu od milijun dolara'.

Festival graševine 2024. | Author: Tena Protić Festival graševine 2024. foto: Tena Protić Festival graševine 2024. | Author: Tena Protić Festival graševine 2024. foto: Tena Protić

Po čemu se razlikuju graševine s Krndije i Papuka?

Prvu radionicu - Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga moderirali su predsjednik udruge Kutjevački vinari Krunoslav Sontaki te sommelier Josip Orišković. Krndija i Papuk, nekada otoci u Panonskom moru, a danas najveće slavonske gore, na svojim južnim padinama kriju najbolje vinogradarske položaje u Zlatnoj dolini.

Iako su dio zajedničkog planinskog lanca, Krndija i Papuk različitog su nastanka i sastava tla što rezultira razlikama u okusu graševine. Cilj ove radionice bio je pokazati i objasniti razlike kroz degustaciju devet etiketa najboljih graševina ovih područja.

Festival graševine 2024. | Author: Tena Protić Festival graševine 2024. - Josip Orišković foto: Tena Protić

U prvom slijedu kušali smo s Krndije graševinu OPG-a Ante Paulić iz 2023. (položaj Mitrovac) te s Papuka graševinu Špoljarić 2023. s položaja Vetovo. Prva je bila cvjetna, herbalna te aroma svježeg voća, dok je drug bila kompleksnija i zrelija.

Nakon toga kušali smo dvije graševine vinarije Krauthaker – s Krndija graševinu iz 2023. s položaja Mitrovac te s Papuka graševinu Podgorje iz iste berbe. Zaključak je bio da se ova dva vina više razlikuju stilistički, nego što odražavaju razlike u tlu.

Nakon toga uspoređivali smo graševine Vinkomir 2023. Kutjeva d.d. (Krndija) te graševinu Hrvoja Pavlovića (položaj Češljakovci) – prva je bila zrelija, dok je druga bila svježih herbalnih i citrusnih nota i lakšeg tijela.

Za kraj kušali smo i dva merlota. Predstavnik Krndije bio je dojmljiv merlot vinarije Mihalj, dok je Papuk predstavljao merlot Vinum Academicum d.o.o., vino studenata vinarstva u Požegi. Ovaj drugi bio je intenzivniji, a prevladavale su arome ukuhanog voća, dok je prvi bio potpuno mekan na nosu i svilenkast.

Festival graševine 2024. | Author: Tena Protić Festival graševine 2024. - graševina Adžić foto: Tena Protić Festival graševine 2024. | Author: Tena Protić Festival graševine 2024. - Ivo Enjingi foto: Tena Protić

Radionica posvećena legendarnom Antunu Adžiću

Druga radionica - Ostavština Antuna Adžića, bila je posvećena legendarnom kutjevačkom vinaru koji nas je napustio u studenome 2022. godine i iza sebe ostavio odličnu vinariju, a u njoj arhivu od nekoliko uistinu kultnih berbi i vina. legendarnih berbi. Radionicu je vodio sommelier Josip Orišković.

Vinariju je Antun Adžić osnovao 1993. godine te njegovi nasljednici trenutačno imaju 8 hektara vinograda u vlastitom posjedu =na položajima Mitrovac, Hrnjevac i drugima) te još 8 hektara vinograda u zakupu. Odlika vinarije Adžić je spontana fermentacija, autohtoni kvasci, inox… Kušali smo 4 graševine te po jedan crni pinot, sivi pinot i rajnski rizling.

Festival graševine 2024. | Author: Tena Protić Festival graševine 2024. - Mario Meštrović i Josip Orišković foto: Tena Protić

Za početak kušali smo graševinu iz 2023., potom predivnu graševinu iz 1999. godine, a nakon toga i dvije iz berbe 2009. – onu s položaja Hrnjevac u kojoj prevladavaju herbalne note te šampionsku, kultnu graševinu 2009. s položaja Mitrovac i Venje.

Nakon toga uslijedio je Adžić sivi pinot iz 2000. godine, polusuho vino izuzetne mekoće, a potom i rajnski rizling iz 2022. te crni pinot iz 2019. izuzetnih začinskih aroma.

Svog dragog prijatelja i kolege vinara prisjetio se tijekom radionice i kultni kutjevački vinar Ivan Enjingi lijepim riječima.

Graševina Croatica En Primeur 2024. Možda vas zanima... Mlade graševine su odlične, unatoč zahtjevnoj godini Špajza

Baranjske graševine

Specifičan karakter baranjskih graševina najbolje se mogao osjetiti na radionici Graševina u kolijevci majke vina koju je vodio sommelier Mario Meštrović.

Naglasak ove radionice bio je na prepoznavanju razlike između kutjevačkih i baranjskih graševina kroz degustaciju aktualnih primjeraka najpoznatijih baranjskih vinarija. Dosta rasprave bilo je i o omjeru cijene i kvalitete, odnosno vrijednosti za novac – a na ovom podruju pojedini vinari još imaju dosta posla da uhvate korak s ostatkom Hrvatske.

Festival graševine 2024. | Author: Tena Protić Festival graševine 2024. - Mario Meštrović foto: Tena Protić

Kušanje smo započeli graševinom Kolar iz 2023., nastavili graševinom Szabo iz iste berbe. Treća je kušana graševina Martinov iz berbe 2022. Nakon toga stigla su dva kapitalca vinarije Josić – tipična baranjska graševina iz berbe 2023. a potom i graševina 2022. s ostatkom šećera. Izvrsne su bile graševine vinarije Belje – njihova klasična svježa graševina iz 2023. te njihova graševina iz premium linije Goldberg iz 2022.

Za kraj kušali smo dvije graševine Gerstmajer iz 2022. – jednu koju je proizveo otac i drugu koju je proizveo sin.

Festival graševine 2024. | Author: Tena Protić Festival graševine 2024. foto: Tena Protić

Festival graševine 2024. | Author: Emina Basara Pogled od milijun dolara sa Slavonske kuće Vinkomir foto: Emina Basara

Graševina - i u čaši i na tanjuru

Osim radionica, u Slavonskoj kući Vinkomir održan je i Salon vina u sklopu kojeg su dodijeljena priznanja nagrađenim vinarijama. Tijekom Salona vina mogla su se kušati sva vina koja su za ocjenjivanju nagrađena zlatom. Mi smo se skoncentrirali na izvrsne pjenušce te vina izbornih berbi.

Festival graševine 2024. | Author: Emina Basara Gnudi i pire od graška foto: Emina Basara Festival graševine 2024. | Author: Emina Basara foto: Emina Basara Festival graševine 2024. | Author: Emina Basara Sladoled od Kutjevo premium rosea, mousse od mliječne čokolade i krokant od orašastih plodova foto: Emina Basara

U suradnji s restoranom Slavonske kuće Vinkomir organiziran je i ručak u 4 slijeda u kojima su graševina i rose bili glavni sastojak ne samo u čaši nego i na tanjurima. Odlična ideja i jako dobra izvedba baš su nas zaintrigirale. Od juhe od graševine do sladoleda od rosea - sve je bilo jako zanimljivo i ukusno.

Ono što se protezalo kroz sve 3 radionice, a i kasnije i kroz rasprave tijekom Salona vina, bila je misao da se vrhunska graševine mogu mjeriti s vrhunskim vinima iz francuske pokrajine Alsace, pa čak i da su bolja, a cjenovno puno prihvatljivija. Ukratko - slažemo se!

festival graševine, kutjevo Možda vas zanima... Festival graševine ove je godine na novoj lokaciji! Najave Svijet graševine Možda vas zanima... Omiljena sorta u Hrvatskoj ima golem potencijal Špajza Festival graševine 2024. | Author: Tena Protić Festival graševine 2024. foto: Tena Protić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.