Ako vas sudbina nije predodredila za jahače zmajeva, utješna je vijest da zahvaljujući novoj "Službenoj kuharici Zapadnih Zemalja" u izdanju Lumena možete objedovati poput gospodara zmajeva – legendarnih Targaryena i drugih likova koje poznajemo iz popularnih televizijskih serijala "Igra prijestolja" i "Zmajeva kuća".
Maštoviti recepti koje donosi ova nova kuharica nadahnut će čitatelje da pripreme ukusne obroke i napitke kojima su se s užitkom gostili brojni nezaboravni junaci romanā Georgea R. R. Martina "Pjesma Leda i Vatre", "Vatra i krv" te "Uspon Zmaja". Knjiga u hrvatskom prijevodu Mirjane Paić-Jurinić i Ane Briški Đurđevac dostupna je u webshopu i svim knjižarama Školske knjige.
Recepti prilagođeni današnjim kuharicama i kuharima
Autorice "Službene kuharice Zapadnih Zemalja" Cassandra Reeder i Joanne Bourne u bogato ilustriranoj knjizi rekonstruiraju zlatno doba biranih jela Zapadnih Zemalja koje je trajalo od ustoličenja kralja Viserysa I. pa sve do izbora Brana I. Slomljenog. U toj zanimljivoj i zabavnoj kuharici s više od 60 recepata predstavljena je sva raskoš plemićkih gozbi na kojima su jela poput pečenog vepra i pite od živoga goluba posluživana tako da zadive sve uzvanike.
"Ove stranice sadrže recepte za jela i pića prikupljene i predstavljene po regijama, svaka sa svojim prepoznatljivim proizvodima i svojom kuhinjom. Recepti iz pojedinih regija predstavljaju jela ili namirnice koje su njihov specijalitet. Odabrani su iz plemićkih kuharica i prikupljeni iz obiteljske tradicije seoskih kuća, gostionica i plemena.
Gdje je bilo potrebno, prilagođeni su današnjem kuharu i pažljivo osmišljeni tako da sačuvaju okus trpeze Zapadnih Zemalja", poručuju autorice ove potpuno drugačije kuharice.
Slane i slatke delicije, ljekoviti napitci, čajevi, variva i gulaši
Uz najfinije delicije i slastice knjiga sadržava recepte za mnogobrojne ljekovite napitke i čajeve koji su mnogima na dvoru i izvan njega spasili život. Autorice nisu zaobišle ni jednostavnu seosku hranu, poput variva i gulaša, koja se nudila putnicima u krčmama.
Unutar korica ove jedinstvene kuharice čitatelje očekuju odlične ideje za gozbu dostojnu kraljeva, kraljica, vitezova i čuvara Sedam kraljevina – uživajte u zapečenim i finim tartovima od limuna koje je obožavala Aryja Stark ili u drevnoj mješavini vina, meda i narančina soka koja je uspavljivala Tyriona Lannistera
"U bogato ilustriranoj kuharici s više od 60 recepata iz svih regija, odabranih iz plemićkih kuharica i obiteljske tradicije seoskih kuća, gostionica i plemena, predstavljeno je zlatno doba Zapadnih Zemalja", napominje urednica Lumena Miroslava Vučić.
Jelovnik pun okrutnih priča
S pomoću recepata iz "Službene kuharice Zapadnih Zemalja" može se oživiti gozba dostojna kraljeva, kraljica, vitezova i čuvara iz Martinovih Sedam kraljevina. Uživajte u zapečenim i finim tartovima od limuna koje je obožavala Aryja Stark ili u drevnoj mješavini vina, meda i narančina soka koja je uspavljivala Tyriona Lannistera. Kušajte Sjenu večeri - čarobni napitak koji su kuhali vještci u Kući Neumirućih ili umirujuće makovo mlijeko meštara iz Citadele.
Okrutni svijet Zapadnih Zemalja zrcali se naveliko u njihovu jelovniku, čak i u poslasticama poput Mjesečeve kreme – pudingu koji evocira priču o Mjesečevim vratima kroz koja su neprijatelji kuće Arryn bacani u smrt. Zastrašujuće priče stoje iza mnogih pita, primjerice iza Pite Štakorskog Kuhara koji se naljutio na svojega kralja zbog neke sitne uvrede i ubio njegova sina te ga poslužio kralju u piti.
Više od 60 recepata: specijaliteti iz 7 regija
"Recepti za jela i pića u kuharici predstavljeni su prema regijama, s prepoznatljivim namirnicama i lokalnim specijalitetima. Odabrani su iz plemićkih kuharica i prikupljeni iz obiteljske tradicije seoskih kuća, gostionica i plemena.
Ondje gdje je bilo potrebno autorice Cassandra Reeder i Joanne Bourne prilagodile su ih današnjim prehrambenim navikama i pomno osmislile tako da sačuvaju okus biranih jela Zapadnih Zemalja", napominje urednica knjige Miroslava Vučić, ponosna na to što je hrvatski prijevod knjige objavljen usporedno s prvim svjetskim izdanjem.
Recepti su u knjizi podijeljeni u sedam cjelina. Najluksuznije se jelo u regiji Krunskih Posjeda, na bogatim plemićkim stolovima Kraljeva Grudobrana. Isprobajte njihove limunske kolačiće – najdražu slasticu mlade Rhaenyre Targaryen, punjena 'zmajska' jaja koja su pripremali za blagdane, aromatične poširane kruške i mesnu pitu Larysa Stronga – omiljeno jelo na dvoru.
Divljač, medovina i strahovučji kruh
Sjeverne Zemlje prepoznatljive su po rustikalnim hranjivim jelima od mesa i medovine, pitama i kruhu za plemstvo Oštrozimlja, krepkim varivima za Noćnu stražu i orijaškom mlijeku za koje se vjerovalo da potiče hrabrost slobodnjaka s onu stranu Zida. Tu je i Hobbov gulaš od divljači s lukom – jedna od najdražih sjevernjačkih delicija.
Porječje i Arrynsku dolinu odlikuje jednostavna kulinarska tradicija zasnovana na sezonskim namirnicama od kojih su pripremali različite vrste kruha, gulaše, pite i tartove među kojima se ističe Strahovučji kruh vruće pite - zaslađeni zobeni kruh od kojega su se pripremali keksi različitih oblika (omiljeni su bili strahovukovi, gavrani i zmajevi).
Mornari sa zapadne obale Željeznog otočja pili su zaslađeni grog od kelpa, velike smeđe alge, začinjen rumom da im grije duh na moru i potpali želju za bitkom.
Fermentirane slastice
Olujne zemlje i Ravan bili su osobito slavni po kolačima i vinu, pečenju i fermentiranju svakovrsnih slastica – lovačkih pogačica, slastica s oraščićima i medom, punjenim smokvama i opojnim pićima poput ojačanog vina.
Pustinjski kraj Dorne imao je vlastitu, osebujnu kuhinju s mnogo citrusa, papra i papričica te ljutih začina. Dornijci su bili uvjereni da je njihova kuhinja najbolja na svijetu i nisu se dali uvjeriti u suprotno. Začinjena salata s narančom, namaz od kozjeg sira i limuna ili, pak, dornska pita od sira i paprika dokazuju da su imali pravo.
Kuhinja Istočnih Zemalja (Preko Uskog Mora) predstavljena je raznolikim namirnicama. Drogonova riba pržena na vatri jedna je od njihovih najvećih delicija. O napitcima, kao što je tyroški kruškovac i čaj od tamne ruže, naveliko se šuškalo da im je podrijetlo magično.
Danas nemamo na raspolaganju sve sastojke iz povijesnih razdoblja o kojima govori ova knjiga, a neki od onih koje imamo možda neće biti po ukusu današnjih kuhara i kuharica. Stoga u posljednjem dijelu knjige možete pronaći zamjene za alkohol, mliječne proizvode i jaja, meso, med, brašno i šećer. Tu je, dakako, i šablona za Strahovučji kruh.