Talijanska gastro scena ovih dana bruji o – slanoj verziji panettonea! Da, dobro ste pročitali. Legendarni talijanski chef i član žirija talijanskog MasterChefa Bruno Barbieri udružio je snage s poznatim brendom Motta, i zajedno su predstavili dva potpuno nova panettonea koji su – slani!
Slani panettone može se jesti tijekom cijele godine
Iako je slatki panettone stoljećima sinonim za Božić i novogodišnje blagdane u Italiji i diljem svijeta, pa tako i kod nas, Barbieri i Motta odlučili su ovaj klasik osloboditi slatke sezonalnosti i pretvoriti ga u delikatesu koja se može jesti tijekom cijele godine. Kao da slatku verziju ne možemo jesti bilo kad, ali dobro, neka im bude!
@finimini.podravka Mala škola kako štapićima jesti Noodlese za pravi doživljaj Dalekog istoka 🍜😉 #finimini #podravka #noodles #ramen #dalekiistok #kina #japan ♬ original sound - Fini-Mini
Slani panettone iz Motte dolazi u dvije varijante:
- All’Arrabbiata – s intenzivnim okusima sušenih rajčica, ljute paprike i origana, inspiriran poznatim jelom penne all’arrabbiata
- Mediterraneo – s kandiranim sicilijanskim limunom, sušenim rajčicama, origanom i sjemenkama komorača
La Motta slani panettone
Motta slani panettone - Medterraneo
Prvi industrijski slani panettone
Iako se radi o prvim slanim panettoneima proizvedenima u industrijskim razmjerima, ideja nije potpuno nova. Talijanski chefovi već su eksperimentirali s verzijama koje uključuju pecorino, tartufe, suhomesnate proizvode, a na internetu se može pronaći čitavo obilje recepata za slani panettone. No Barbieri i Motta su prvi koji su ga odlučili ponuditi široj publici – i to u supermarketima!
Probna serija slanog panettonea je planula diljem Italije, ali i dalje ga je moguće naručiti online. Ideja brenda Motta je jasna – desezonirati panettone i pretvoriti ga u gurmanski kruh koji se savršeno slaže s pršutom, sirevima, maslinovim uljem ili maštovitim namazima.
Reakcije Talijana? Podijeljene.
Dio onih koji su već kušali slani panettone iz Motte tvrde da "miriše na grešku u receptu" (znaš onaj trenutak kad ti sol zaluta u desert umjesto šećera?), dok drugi tvrde da je slani panettone "revolucionarno dobar" – mekan, sočan i svestran. Može se jesti takav kakav jest, ali i tostati, pržiti, od njega napraviti slani pohani kruh ili slani nabujak.. ma što god poželiš!
Bez obzira na podijeljene dojmove, jedno je sigurno – slani panettone je najzanimljiviji gastro trend koji dolazi iz Italije ove jeseni. Hrabar, neobičan i totalno za foodieje, ovaj sla(s)ni trend pokazuje da čak i najklasičniji blagdanski desert može postati moderni gurmanski hit.