Najave 30. listopada 2025.

Kako je slani panettone posvađao Talijane

motta, slani panettone
Slani Motta panettone all' arrabbiata
foto: Motta
Slani panettone? Dio Talijana poludio je za novim twistom božićnog klasika, dok ga drugi s gnušanjem osporavaju

Talijanska gastro scena ovih dana bruji o – slanoj verziji panettonea! Da, dobro ste pročitali. Legendarni talijanski chef i član žirija talijanskog MasterChefa Bruno Barbieri udružio je snage s poznatim brendom Motta, i zajedno su predstavili dva potpuno nova panettonea koji su – slani!

Boogie Lab advent Možda vas zanima... Dok Talijani hvale njihov panettone, ekipa Boogie Laba oduševljava na Adventu Recenzije

Slani panettone može se jesti tijekom cijele godine

Iako je slatki panettone stoljećima sinonim za Božić i novogodišnje blagdane u Italiji i diljem svijeta, pa tako i kod nas, Barbieri i Motta odlučili su ovaj klasik osloboditi slatke sezonalnosti i pretvoriti ga u delikatesu koja se može jesti tijekom cijele godine. Kao da slatku verziju ne možemo jesti bilo kad, ali dobro, neka im bude!

@finimini.podravka Mala škola kako štapićima jesti Noodlese za pravi doživljaj Dalekog istoka 🍜😉 #finimini #podravka #noodles #ramen #dalekiistok #kina #japan ♬ original sound - Fini-Mini

Slani panettone iz Motte dolazi u dvije varijante:

  • All’Arrabbiata – s intenzivnim okusima sušenih rajčica, ljute paprike i origana, inspiriran poznatim jelom penne all’arrabbiata
  • Mediterraneo – s kandiranim sicilijanskim limunom, sušenim rajčicama, origanom i sjemenkama komorača

motta, slani panettone | Author: Motta La Motta slani panettone foto: Motta

motta, slani panettone | Author: Motta Motta slani panettone - Medterraneo foto: Motta

Prvi industrijski slani panettone

Iako se radi o prvim slanim panettoneima proizvedenima u industrijskim razmjerima, ideja nije potpuno nova. Talijanski chefovi već su eksperimentirali s verzijama koje uključuju pecorino, tartufe, suhomesnate proizvode, a na internetu se može pronaći čitavo obilje recepata za slani panettone. No Barbieri i Motta su prvi koji su ga odlučili ponuditi široj publici – i to u supermarketima!

Probna serija slanog panettonea je planula diljem Italije, ali i dalje ga je moguće naručiti online. Ideja brenda Motta je jasna – desezonirati panettone i pretvoriti ga u gurmanski kruh koji se savršeno slaže s pršutom, sirevima, maslinovim uljem ili maštovitim namazima.

panettone Možda vas zanima... Znamo kako nastaje slavni panettone iz Dubravice Najave

Reakcije Talijana? Podijeljene.

Dio onih koji su već kušali slani panettone iz Motte tvrde da "miriše na grešku u receptu" (znaš onaj trenutak kad ti sol zaluta u desert umjesto šećera?), dok drugi tvrde da je slani panettone "revolucionarno dobar" – mekan, sočan i svestran. Može se jesti takav kakav jest, ali i tostati, pržiti, od njega napraviti slani pohani kruh ili slani nabujak.. ma što god poželiš!

Bez obzira na podijeljene dojmove, jedno je sigurno – slani panettone je najzanimljiviji gastro trend koji dolazi iz Italije ove jeseni. Hrabar, neobičan i totalno za foodieje, ovaj sla(s)ni trend pokazuje da čak i najklasičniji blagdanski desert može postati moderni gurmanski hit.

jamie oliver ostaci panettonea Možda vas zanima... Iskoristi stari panettone u receptu Jamieja Olivera Recepti Panettone keksi Možda vas zanima... Panettone keksi: talijanski klasik u novom ruhu Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.