"Pokušajte se staviti u moju kožu... Talijan na poslovnom putu u Hrvatskoj, koji nakon dva dana intenzivnog rada dobiva na poklon ručno rađeni panettone iz Zagreba! Što biste vi pomislili? Lokalpatriotizam je, kako možete zamisliti, nadvladao sve ostalo, potpuno obuzeo moj kritički duh i objektivnost.
A onda, nakon cijelog dana provedenog na putu kako bih stigao kući, nakon preskupog i lošeg sendviča u Autogrillu, pokvarenog grijanja i 13 stupnjeva u dnevnoj sobi po dolasku, uslijedilo je ugodno iznenađenje – jedan od najboljih panettonea koje sam ikad probao!
Iskrena i zaslužena zahvala ide @boogie_bakery za nevjerojatni čokoladni panettone koji ste napravili! Šteta što vas nisam imao priliku upoznati osobno!", napisao je nedavno na svome Instagramu renomirani talijanski chef Paco Zanobini za panettone iz Boogie Laba, predavač na prestižnoj kulinarskoj školi ALMA. A znamo kako su Talijani ponosni na svoje proizvode, pa ove riječi još više vrijede (ne zaboravimo, panettone je nastao u Italiji).
Ponosnog Talijana oduševio hrvatski panettone
Chef Zanobini u studenome je, naime, gostovao u Hrvatskoj, u Sisku, gdje je u tamošnjem kulinarskom institutu Kul IN održao odličan masterclass o izradi tortelina i rižota. Također, chef Zanobini bio je u Sisku član žirija kulinarskog natjecanja mladih kuhara u kojem je pobjednik, Sandi Rusijan osvojio prestižno školovanje u ALMA-i u Italiji. Tijekom natjecanja chef zanobini pokazao se kao jako zahtjevan, ali i pun dobrih savjeta za mlade kuhare, što sigurno daje na snazi njegovoj izjavi o kvaliteti panettonea iz Hrvatske koji je dobio na dar.
Inače, panettone iz Boogie Laba koji je chef Zanobini ponio kući bio je dar domaćina, tima Kul IN-a te je ovog dragog gosta iz Italije uistinu pozitivno iznenadio, što je i sam priznao u gore navedenim recima.
Adventska ponuda Boogie Laba
Inače, osim artisan panettonea u nekoliko različitih okusa (ove godine tu su čokolada, mandarina i bijela čokolada, pistacija i limun, Bajadera te onaj najklasičniji i najpopularniji s kandiranim voćem), BoogieLab na zagrebačkom Adventu ima i posebnu ponudu finih slanih i slatkih zalogaja koje su posebno osmislili za ovu prigodu.
Tako na popularnom Fuliranju nude kronute u slanim i slatkim varijantama (pulled beef kronut, winter kronut, kronut pistacija-malina, vanilija-limuna-kardamom te kronut čokolada-medenjaci, a cijene su 6 ili 6,90 eura).
Lasagna Wonderland - sourdough lazanje u tri okusa
Potpuno drugu ponudu imaju pak na Fooling Around by Fuliranje na terasi Oleander hotela Esplanade. Na kućici Lasagna wonderland by Boogie Lab oduševljavaju odličnim sourdough lazanjama u kojima će posebno uživati svi ljubitelji (sourdough) tijesta, ali i snažnih okusa.
Njihove sourdough lazanje drugačije su od ostalih lazanja jer tjesteninu koju koriste za lazanje pripremaju procesom prirodne fermentacije, koristeći prirodni kvasac. Sourdough lazanje u izuzetno hranjive, lakše probavljive, boljeg okusa i teksture i puno se kraće kuhaju.
Boogie Lab na Fooling Aroundu nudi dvije verzije slanih i jedne slatke lazanje. Za početak tu su sourdough lasagne s raguom (sourdough tjestenina, juneći ragu koji se lagano kuha 12 sati, dalmatinska šalša, sir asiago i béchamel umak).
Druge slane lazanje na Boogie Lab kućici su sourdough lasagne carbonara koje, uz sourdough tjesteninu, sadrže Béchamel, umak od žumanjka, hrskave pancete i sir parmigiano reggiano.
Uz dvije slane varijante, tu su i slatke i apple strudel lasagne koju čine sourdough tjestenina, kompot od jabuke, krema od mascarponea, crumble od tjestenine i umak od vanilije. U njih se servira i čips od sourdough tjestenine s prahom od maline.
Koje su nam Boogie Lab lazanje najfinije?
Kako su nam se svidjele Boogie Lab sourdough lazanje? Za početak, porcije su obilne i onaj tko dođe jako gladan od jedne porcije sasvim će se dobro najesti. Broj jedan na našoj top listi zauzele su slatke lazanje inspirirane štrudlom od jabuka. Svi okusi dobre stare štrudle od jabuka bili su tu, a oduševila nas je inovativnost ovog jela, kao i činjenica da nisu bile preslatke.
Na drugo mjesto stavili smo lazanje carbonara, dok su na trećem mjestu za nijansu završile ragu lazanje (bile su malo prekisele zbog kombinacije rajčice i sourdough tijesta, a rado bismo im dodali i još malo sira).
Nazdravili smo i Boogie Lab koktelima
Boogie Lab na obje lokacije nudi i tri odlična, zanimljiva koktela. Prvi je BAKLAvish, bogat i uravnotežen, s orašastim i kremastim notama bijelog ruma infuziranog Boogie baklavom, koje se savršeno spajaju s čokoladnom gorčinom cold brew kakaa. Aromatični biteri dodaju začinsku dubinu, dok šećerni sirup osigurava blag slatki balans.
Bogate začinske note cimeta i jabuke te infuzirane votke s tropskom svježinom marakuje, kiselkasto-slatkim yuzuom i cvijetom bazge čine koktel Christmas Porn, kojem pjenušavo rosé vino dodaje osvježavajuće mjehuriće i voćni finiš.
Panegroni je pak koktel koji sadrži gin infuziran čokoladnim panettoneom, slatki crveni vermut, campari i šećerni sirup, stvarajući složen balans između bogatih čokoladnih, začinskih i gorkih okusa.