Od pečenih ili kuhanih paprika, ili pak kombinacija, ljuti ili blagi... sve je to omiljeni - ajvar! Svatko ima svog favorita i svoju tajnu recepturu za pripremu domaćeg ajvara, a oni najhrabriji okušat će se i na natjecanju za najbolji ajvar koje će se održati u subotu 5. listopada u sklopu Ajvarfesta u Lipiku.
Tradicija pripreme ajvara
Na Ajvarfestu će se slaviti tradicija pripreme ovog popularnog balkanskog specijaliteta. Natjecanje počinje u 10 sati, kada natjecatelji kreću s pripremom ajvara na razne načine, od pečenja i čišćenja do kuhanja s tajnim sastojcima.
Finalni proizvodi bit će ocijenjeni u 15 sati, a pobjednici će biti proglašeni u 17 sati. Prva tri mjesta osvajaju bogate nagrade, a glavne namirnice za ajvar - papriku i patlidžan - osigurava Grad Lipik.
Degustacija ajvara uz najveću kajganu
Osim praćenja natjecanja u pripremi ajvara, posjetitelji će uživati u glazbenom programu i degustaciji svježe pripremljenih ajvara. Ove godine, u sklopu manifestacije, održat će se i 3. Slavonski doručak s najvećom kajganom, savršeno uparenom s novim ajvarom. A tko zna možda netko od natjecatelja otkrije i svoj recept za savršeni ajvar...